Rano starenje povezano sa biološkim procesom kod siromašnih

Stres izazvan životom u krajnjem siromaštvu prouzrokuje rano oboljevanje od bolesti vezanih za starenje i oduzima godine života brojnoj gradskoj sirotinji. Za to sada postoji dokaz na ćelijskom nivou.

Naučnici sa više američkih univerziteta učestvovali su u istraživanju koje je predvodio Univerzitet u Mičigenu, a u kome su, u cilju utvrđivanja uticaja životnih uslova na zdravlje, izmjerene dužine tjelomera kod siromašnih i osoba srednjeg staleža, pripadnika različitih rasnih i etničkih grupa, a koji žive u Detroitu, američkom gradu čuvenom po svojoj ekonomskoj propasti.

Tjelomeri zatvaraju krajeve hromozoma kako bi održali njihovu cjelovitost, ali se skraćuju pri svakoj ćelijskoj deobi. Porede se sa plastičnim krajevima na pertlama, jer štite hromozome od raspadanja i ne dozvoljavaju im da se lepe jedni za druge.

U tekstu sa sajta mičigenskog univerziteta koji prenosimo, navodi se da je ovo istraživanje verovatno prvo koje je povezalo dužinu tjelomera sa preciznim mjerenjima životnih uslova među osobama koje su u teškom ekonomskom položaju.

Međutim, ovo istraživanje je samo nastavak naučnog potvrđivanja uticaja teških životnih uslova na dužinu tjelomera.

“Trenutno, stanovnici Detroita se muče, bez obzira da li su bijeli, crni ili meksičkog porijekla. To merljivo negativno utiče na njihovo zdravlje, uključujući i ćelijski nivo”, objašnjava Arlin Džeronimus, naučni savetnik Škole za javno zdravlje.

“Naši rezultati ukazuju da će svaka etnička grupa, ukoliko je izložena izuzetno teškim uslovima života i okruženja, imati fiziološke ožiljke. Ovi nalazi su u skladu sa stanovištem da društvena nejednakost može uticati na zdravlje zajednice dovođenjem članova različitih etničkih grupa u ekonomski, društvno, psihološki i fizički nepovoljnu životnu sredinu.“

Prethodna istraživanja su podržala hipotezu koju je Arlin Džeronimus iznela 1992. godine, koja kaže da su osobe koje su stalno izložene stresu suočene sa ranim oboljevanjem od hroničnih bolesti. Ovo istraživanje Mičigenskog univerziteta sugeriše da je dužina tjelomera biološki indikator tog ubrzanog procesa starenja.

Sve veći broj istraživanja usredsređen je na korišćenje dužine tjelomera kao mjerilo biološke, a ne hronološke starosti. Tjelomeri se skraćuju sve dok hromozomi ne postanu funkcionalno oštećeni, ugrožavajući zdravlje putem ćelijskog starenja.

Naučnici su takođe dokazali da se tjelomeri skraćuju usled faktora kao što su pušenje i gojaznost. U ovom istraživanju, ti faktori su kontrolisani tako da ne utiču na rezultat.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci