Rano starenje povezano sa biološkim procesom kod siromašnih

Stres izazvan životom u krajnjem siromaštvu prouzrokuje rano oboljevanje od bolesti vezanih za starenje i oduzima godine života brojnoj gradskoj sirotinji. Za to sada postoji dokaz na ćelijskom nivou.

Naučnici sa više američkih univerziteta učestvovali su u istraživanju koje je predvodio Univerzitet u Mičigenu, a u kome su, u cilju utvrđivanja uticaja životnih uslova na zdravlje, izmjerene dužine tjelomera kod siromašnih i osoba srednjeg staleža, pripadnika različitih rasnih i etničkih grupa, a koji žive u Detroitu, američkom gradu čuvenom po svojoj ekonomskoj propasti.

Tjelomeri zatvaraju krajeve hromozoma kako bi održali njihovu cjelovitost, ali se skraćuju pri svakoj ćelijskoj deobi. Porede se sa plastičnim krajevima na pertlama, jer štite hromozome od raspadanja i ne dozvoljavaju im da se lepe jedni za druge.

U tekstu sa sajta mičigenskog univerziteta koji prenosimo, navodi se da je ovo istraživanje verovatno prvo koje je povezalo dužinu tjelomera sa preciznim mjerenjima životnih uslova među osobama koje su u teškom ekonomskom položaju.

Međutim, ovo istraživanje je samo nastavak naučnog potvrđivanja uticaja teških životnih uslova na dužinu tjelomera.

“Trenutno, stanovnici Detroita se muče, bez obzira da li su bijeli, crni ili meksičkog porijekla. To merljivo negativno utiče na njihovo zdravlje, uključujući i ćelijski nivo”, objašnjava Arlin Džeronimus, naučni savetnik Škole za javno zdravlje.

“Naši rezultati ukazuju da će svaka etnička grupa, ukoliko je izložena izuzetno teškim uslovima života i okruženja, imati fiziološke ožiljke. Ovi nalazi su u skladu sa stanovištem da društvena nejednakost može uticati na zdravlje zajednice dovođenjem članova različitih etničkih grupa u ekonomski, društvno, psihološki i fizički nepovoljnu životnu sredinu.“

Prethodna istraživanja su podržala hipotezu koju je Arlin Džeronimus iznela 1992. godine, koja kaže da su osobe koje su stalno izložene stresu suočene sa ranim oboljevanjem od hroničnih bolesti. Ovo istraživanje Mičigenskog univerziteta sugeriše da je dužina tjelomera biološki indikator tog ubrzanog procesa starenja.

Sve veći broj istraživanja usredsređen je na korišćenje dužine tjelomera kao mjerilo biološke, a ne hronološke starosti. Tjelomeri se skraćuju sve dok hromozomi ne postanu funkcionalno oštećeni, ugrožavajući zdravlje putem ćelijskog starenja.

Naučnici su takođe dokazali da se tjelomeri skraćuju usled faktora kao što su pušenje i gojaznost. U ovom istraživanju, ti faktori su kontrolisani tako da ne utiču na rezultat.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
2 shares187 views

POKRET PENZIONERA: Povećati pomoć ugroženima na 350 eura

Redakcija - jan 23, 2023

Najavljena pomoć Vlade penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su najviše pogođeni rastom cijena energenata dobro će doci svima koji nijesu u mogućnosti…

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)
ljudi, Novosti, Penzije
5 shares438 views

ROSANDA JE PRVA STANARKA DOMA STARIH U PODGORICI: Kada su mi javili da mogu da se preselim bila sam presrećna (FOTO)

Redakcija - jan 21, 2023

Podgorički Dom starih u ponedjeljak će primiti prve korisnike. Ta vijest obradovala je penzionere koji su s nestrpljenjem čekali taj dan. Nakon više…

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu
Novosti
2 shares157 views

U penziju ide 500 policajaca, kadar nadoknađuju upisom većeg broja polaznika Akademije u Danilovgradu

Redakcija - jan 21, 2023

Umjesto planiranih 60, na Policijsku akademiju u Danilovgradu biće upisano 90 polaznika, u okviru obrazovnog programa “Policajac”. Vlada je na jučerašnjoj sjednici dala…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci