Sposobnost održavanja ravnoteže na jednoj nozi govori mnogo o zdravlju čovjeka

Nesposobnost držanja ravnoteže na jednoj nozi tokom 20 sekundi može biti solidan pokazatelj većeg rizika od moždanog udara.Andrea Atkins objašnjava zašto.

Mnogobrojni su razlozi zbog kojih neke osobe ne mogu da stoje na jednoj nozi: gojaznost, bol u koljenima, problemi sa stopalima ili možda zato što to nisu probale da rade od detinjstva.

Nova istraživanja, međutim, pokazuju da naša (ne)sposobnost da balansiramo na jednoj nozi može biti rani pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema. U nekim slučajevima, nemogućnost stajanja na jednoj nozi može ukazivati na veću vjerovatnoću dobijanja moždanog udara ili kognitivnog opadanja..

Istraživanje japanskih naučnika koje je objavljeno 2014. godine u časopisu  Stroke Američkog udruženja za srce  dovelo je do zaključka da je veća verovatnoća da osobe koje nisu mogle da stoje na jednoj nozi 20 sekundi imaju abnormalnosti u mozgu.

Naučnici su otkrili vezu između nesposobnosti da se održi ravnoteža i zdravstvenih problema kao što su mikrokrvarenja (mala krvarenja u mozgu nastala usled pucanja kapilara), problemi sa razmišljanjem i čak veoma mali moždani udari koji su se već desili (neprimjetno).

Istraživanje je obuhvatilo 1.387 osoba, sredovječnih i starijih. Testirana je njihova sposobnost da održe ravnotežu na jednoj nozi. Ljekari su, zatim, pomoću skenera za magnetnu rezonancu (MRI), snimili mozgove ispitanika kako bi otkrili male promjene na mozgu usled oboljenja moždanih krvnih sudova.

Od onih koji nisu mogli da održe ravnotežu na jednoj nozi, samo 10 odsto je bilo bez ikakvih problema vidljivih na MRI snimku. Sa druge strane, 30 odsto ispitanika sa suptilnim promjenama na mozgu, imalo je problem sa ravnotežom.

Ne znači da će popravljanje ravnoteže značiti zaštitu od moždanog udara, kaže dr Leri B. Goldštajn, potparol Američkog udruženja za srce i šef katedre za neurologiju na Univerzitetu Kentakija.

“Međutim, moglo bi da znači da je nesposobnost održavanja ravnoteže na jednoj nozi pokazatelj abnormalnosti koje utiču na male krvne sudove u mozgu.”

Ako ne možete da stojite na jednoj nozi 20 sekundi, to bi jednostavno moglo da znači da imate lošu ravnotežu. Ali bi to moglo da ukaže na potrebu da proverite svoje zdravlje. Dr Goldštajn kaže da te osobe treba podsjetiti da postoji nekoliko faktora rizika za moždani udar, i da njihovo minimiziranje može da smanji rizik od šloga za 80 odsto.

Da bi se spriječio moždani udar treba:

  • prestati sa pušenjem
  • hraniti se zdravo
  • redovno vježbati
  • smršati (ukoliko je osoba gojazna)

Ako možete da držite ravnotežu na jednoj nozi, shvatite to kao pokazatelj dobrog zdravlja, kaže dr Džozef Broderik, potparol Američkog udruženja za neurologiju  i direktor Instituta za neurologiju Univerziteta u Sinsinatiju. To znači da ste u snazi, da imate koordinaciju i da je vaš mišićno-skeletni sistem u pristojnom stanju. To je jedan od testova za opšte zdravstveno stanje mozga i mišićno-skeletnog sistema.

Osobe koje nemaju dobar osećaj ravnoteže u riziku su od moždanog udara, sudeći prema zaključcima ovog istraživanja, ali i od drugih problema, kao što su padovi.

Dobra vijest je da se osećaj za ravnotežu može popraviti. Treba početi sa malim promjenama u načinu života i pažljivo i polako, ali sigurno i uporno poboljšavati osećaj za ravnotežu.

penzioneri.me/penzin.rs

 

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci