Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više djece, ponovo će se vratiti među penzionere, javila je TV Vijesti.

“450 eura koliko će iznositi minimalna penzija od 1. januara, puta 4.200 – to daje mjesečno iznos od nekih milion i 890 hiljada. Kad su majke u pitanju to je nekih 22 miliona eura na godišnjem nivou, to će uvećati taj iznos dosadašnjih davanja budžeta Fonda PIO”, rekao je direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić.

On kaže da su taj iznos već uračunali u ukupnih 100 miliona, koliko procjenjuju da je godišnje potrebno za uvećanje minimalnih penzija.

I on i predstavnica majki Željka Savković kažu da se time ne obesmišljava zakon koji je ranije omogućio naknadu, jer nije mali broj onih koje nastavljaju da je primaju.

“Sve one su imale pravo da se odreknu isplate svoje penzije, ali uvijek da se vrate”, naveo je Aligrudić.

Savković je kazala da nikakvog obesmišljavanja tu nema.

“Tu se jednostavno poštuju zakoni. Otprilike će ostati tu ja pretpostavljam 12, 13 hiljada, možda i više”, rekla je.

Savković ističe da upravo zbog toga od nove vlasti i kompletiranog Ustavnog suda, koji treba da se izjasni o ustavnosti zakona o naknadama, imaju velika očekivanja.

“Ja očekujem jednu jedinu odluku da je ovaj zakon ustavan, jer nema diskriminacije, i poslije toga očekujem da se urade izmjene i dopune toga zakona. Da te majke primaju naknade preko žiro-računa, da te majke imaju pravo možda na te neke doprinose, da te majke mogu da odu u prodavnicu sa karticom da uzmu nešto na rate ili da ne bude da u 80. godini ako je dočekaju primamo 192 i 336 eura”, kazala je Savković.

Nakon što se majke – penzionerke prebace, iznos za naknade biće umanjen za milion i 400 hiljada mjesecno odnosno blizu 17 miliona eura godišnje. Međutim, one koje se sada vrate na penziju, u slučaju nekog novog povećanja naknada, više ne mogu da ih traže. Aligrudić i Savković poručuju im da ne žure sa podnošenjem zahtjeva.

“Nakon Nove godine uvijek imaju vremena da podnesu zahtjev nama, a prije 31.12. moraju podnijeti zahtjev centrima za socijalni rad kad ovo bude izvjesno”, rekao je Aligrudić.

“‘Zato što smo bili svjedoci da se zakoni i usvajaju i krše. Neka strpljivo sačekaju da se zakon usvoji”, navelaj e Savković.

Poslanici su krajem decembra 2021. godine usvojili zakon kojim su majke troje i više djece dobile doživotne naknade.

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci