Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više djece, ponovo će se vratiti među penzionere, javila je TV Vijesti.

“450 eura koliko će iznositi minimalna penzija od 1. januara, puta 4.200 – to daje mjesečno iznos od nekih milion i 890 hiljada. Kad su majke u pitanju to je nekih 22 miliona eura na godišnjem nivou, to će uvećati taj iznos dosadašnjih davanja budžeta Fonda PIO”, rekao je direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić.

On kaže da su taj iznos već uračunali u ukupnih 100 miliona, koliko procjenjuju da je godišnje potrebno za uvećanje minimalnih penzija.

I on i predstavnica majki Željka Savković kažu da se time ne obesmišljava zakon koji je ranije omogućio naknadu, jer nije mali broj onih koje nastavljaju da je primaju.

“Sve one su imale pravo da se odreknu isplate svoje penzije, ali uvijek da se vrate”, naveo je Aligrudić.

Savković je kazala da nikakvog obesmišljavanja tu nema.

“Tu se jednostavno poštuju zakoni. Otprilike će ostati tu ja pretpostavljam 12, 13 hiljada, možda i više”, rekla je.

Savković ističe da upravo zbog toga od nove vlasti i kompletiranog Ustavnog suda, koji treba da se izjasni o ustavnosti zakona o naknadama, imaju velika očekivanja.

“Ja očekujem jednu jedinu odluku da je ovaj zakon ustavan, jer nema diskriminacije, i poslije toga očekujem da se urade izmjene i dopune toga zakona. Da te majke primaju naknade preko žiro-računa, da te majke imaju pravo možda na te neke doprinose, da te majke mogu da odu u prodavnicu sa karticom da uzmu nešto na rate ili da ne bude da u 80. godini ako je dočekaju primamo 192 i 336 eura”, kazala je Savković.

Nakon što se majke – penzionerke prebace, iznos za naknade biće umanjen za milion i 400 hiljada mjesecno odnosno blizu 17 miliona eura godišnje. Međutim, one koje se sada vrate na penziju, u slučaju nekog novog povećanja naknada, više ne mogu da ih traže. Aligrudić i Savković poručuju im da ne žure sa podnošenjem zahtjeva.

“Nakon Nove godine uvijek imaju vremena da podnesu zahtjev nama, a prije 31.12. moraju podnijeti zahtjev centrima za socijalni rad kad ovo bude izvjesno”, rekao je Aligrudić.

“‘Zato što smo bili svjedoci da se zakoni i usvajaju i krše. Neka strpljivo sačekaju da se zakon usvoji”, navelaj e Savković.

Poslanici su krajem decembra 2021. godine usvojili zakon kojim su majke troje i više djece dobile doživotne naknade.

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci