Penzioneri na protestu u Skoplju traže linearno povećanje penzija

Penzioneri iz više gradova Sjeverne Makedonije okupili su se danas, na Međunarodni dan penzionera, na protestu ispred zgrade Vlade u Skoplju, zahtijevajući linearno povećanje svih penzija.

ahtjevi penzionera su linearno povećanje penzija za 3.500 denara (57 eura) za svakog penzionera, a ne procentualno po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i promjena metodologije za obračun penzija.

“Tražimo, ne šest odsto (koliko je Vlada najavila), ne 80 odsto od minimalne zarade, tražimo da minimalna penzija bude 18.000 denara (oko 300 eura). Tražimo linearno povećanje, a ne procentualno povećanje”, poručili su pojedini učesnici protestanata.

Ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi najavili su da će tražiti ostavku premijera Sjeverne Makedonije i ministarke rada i socijalne politike.

Kako su prenijeli lokalni mediji, zbog protesta penzionera je za saobraćaj zatvoren Bulevar “Ilinden” kod Vlade Sjeverne Makedonije.

Ministarka rada i socijalne politike Sjeverne Makedonije Jovanka Trenčevska najavila je prekjuče da do kraja mjeseca očekuje konkretne predloge u vezi sa penzijama, sa fokusom na penzionere sa niskim mjesečnim primanjima.

Te predloge bi trebalo da napravi Radna grupa formirana poslije prvog protesta penzionera u Skoplju, početkom ljeta

Slične novosti

KONATAR: URA će predložiti povećanje svih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares312 views

KONATAR: URA će predložiti povećanje svih penzija

Redakcija - dec 05, 2023

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar najavio je da će ta partija podnijeti predlog izmjena zakona o PIO kako bi svi penzioneri dobili…

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura
Novosti
5 shares418 views

Sindikalna potrošačka korpa za 4. kvartal 1.850 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Centar za edukaciju, informisanje i sindikalna istraživanja (CEISI), na današnjoj press konferenciji, predstavili su sindikalnu potrošačku…

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares387 views

MINISTARSTVO PRIPREMILO IZMJENE ZAKONA: Od 1. januara minimalna penzija 450 eura

Redakcija - dec 03, 2023

Pokret Evropa sad objavio je danas da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo i uvrstilo u izmjene i dopune Zakona o penzijskom…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci