Penzioneri u Srbiji: Vrijednost penzija nikad manja nego danas

Dug države prema penzionerioma je katastrofalan, rekao je Miloš Grabundžija iz Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost”. Miša Radović iz Udruženja sindikata penzionera ocenjuje da je vrednost penzija nikad manja nego danas, a ne – nikad veća.

Crnogorci imaju najveće penzije u regionu

Stariji sve duže žive, pa države pomjeraju starosnu granicu za odlazak u penziju? Ovim zemljama prijete “globalne bombe i kriza

Sud za ljudska prava u Strazburu, prihvatio je predstavku Sindikata penzionera Srbije “Nezavisnost” koji su se zbog Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija žalili toj instituciji. Miša Radović iz Udruženja sindikata penzionera kaže da i oni imaju isti cilj kao u Sindikatu “Nezavisnost”, ali da ni posle pet godina nisu dobili odgovor od Ustavnog suda na tužbu koju su podneli.

Radović kaže da je odbacivanje njihove incijative “diskriminacija“ i “bahato ponašanje”.

“Imate Zakon koji ne dozvoljava da se žalite, sve ono što su bile civilizacijske tekovine tim zakonom je dovedeno u pitanje. Ulazimo u petu godinu, a nemamo odgovor od ustavnog suda, došli smo do situacije da nemamo pravni sistem kako treba, uveli smo ‘nepravo’ u ovoj zemlji“, dodaje.

Radović je rekao da je Ustavni sud oborio pravni sistem, a kad “nemate pravni sistem, zemlja živi u anarhičnom sistemu”.

Grabundžija ocenjuje da je dug države prema penzionerima katastrofalan i da je ukupni “saldo 700.000 oštećenih”.

On kaže da zemlja koja hoće da se oporavi ekonomski treba da ima plan oporavka, investicija, u kojem će učestvovati cela nacija, a ne samo jedna grupa oko vlasti.

Jednokratna pomoć penzionerima od 3.000 dinara je socijalna pomoć, kaže Radović.

“Tu vlada priznaje da su penzioneri u stanju socijalnih potreba”, kazao je on i postavio pitanje iz kog fonda će biti izdvojen taj novac.

Što se tiče visine penzija, njihova vrednost je nikad manja nego sada, a ne nikad veće, dodao je.

“To nije pravi ekonomski pristup onome što žele da objasne”, zaključio je on.

Govoreći o fenomenu penzionera koji se vraćaju na tržište rada, Grabundžija kaže da ne postoje tačni podaci o tome koliko njih tačno ima, ali da mnogi od njih rade na crno.

“U noćnim, večernjim časovima, kao čuvari, ili u nekim agencijama, kao knjigovođe, ne bi li dobili dinar više.. za lekove ili druge potrebe”, rekao je.

penzioneri.me/N1

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci