Stariji sve duže žive, pa države pomjeraju starosnu granicu za odlazak u penziju? Ovim zemljama prijete “globalne bombe” i kriza

Penzioneri u Holandiji, Turskoj i Hrvatskoj primaju više od 100 odsto plate kada se penzionišu. Zapravo, holandski i turski penzioneri dobijaju 101 i 102 odsto, dok recimo hrvatski penzioneri dobijaju velikodušnih 129 odsto plate. Ovo su podaci OECD-a, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, koja je analizirala podatke 35 zemalja članica, kao i određeni broj drugih nacija, piše weforum.org.

Prema ovim podacima, Portugalci i Italijani dobijaju sasvim zadovoljavajuće penzije u odnosu na zarade, 95 i 93 odsto od plate. Na drugom kraju skale su penzioneri u Velikoj Britaniji, koji imaju najgore uslove od svih OECD zemalja. Oni primaju samo 29 odsto od plate koju su zarađivali. Čisto poređenja radi, OECD prosjek je 63 odsto, a prosjek u EU je 71 odsto.

SVE BOLJA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA, PA PENZIONERI SVE DUŽE ŽIVE

Iako mnoge od ovih brojki deluju velikodušno, oni samo maskiraju mnoge ozbiljne probleme. Poboljšana zdravstvena zaštita u razvijenom svijetu znači da ljudi duže žive, što znači da na penzije odlazi više novca nego što je sistem dizajniran da podnese. Prema podacima Svjetske banke, penzioneri u šest zemalja sa najboljim penzionim sistemima žive između osam i 11 godina duže.

Mnogi penziju koriste da bi putovali po svijetu, Printskrin: Facebook/Seeker

OČEKUJE NAS NAJVEĆA PENZIONA KRIZA U ISTORIJI

Penzioni sistemi u Velikoj Britaniji i Holandiji, kao i još nekim zemljama u svijjetu, opisani su kao “globalne bombe”, napisao je u izvještaju Svjetski ekonomski forum. Ovo je zato što se očekuje da ovi sistemi stvore deficit do 2050. godine od 224 biliona dolara čime će se stvoriti najveća penziona kriza u istoriji. Mnoge zemlje, uključujući nekoliko članica EU i OECD-a, iz tog razloga povećavaju granicu nakon koje muškarci i žene mogu da se penzionišu.

U Velikoj Britaniji, Vlada planira povećanja, pa će se godine za odlazak u penziju još podići, na 67, između 2026. i 2028. godine. Velika Britanija naložila je poslodavcima da obezbijede penzioni plan zaposlenima koji imaju 22 godine i više i zarađuju najmanje 10.000 funti godišnje.

Pogledajte kakva je trenutna situacija u Evropi kada je u pitanju odlazak u penziju:

Starosna granica za odlazak u penziju u Evropi, Foto: Telegraf

Očekuje se da u Austriji do 2033. godine budu izjednačene godine odlaska u penziju žena i muškaraca (65). U Hrvatskoj će do 2038. godine granica za muškarce i žene biti izjednačena i pomjerena na 67 godina. Granica za odlazak žena u penziju će se prvo do 2030. godine pomjeriti na 65 godina. U Danskoj granica za penziju će postepeno biti podizana da bi 2022. godine dostigla 67 godina.

Od 2030. godine pa nadalje granica će biti podizana maksimum godinu dana na svakih pet godina zavisno od produžetka života stanovništva. Tako će do 2031. godine granica biti 68 godina, 2032. godine biće 69 godina, itd.

U Njemačkoj i Francuskoj će moći da se ode u penziju sa 67 godina, u Njemačkoj do 2029. a u Francuskoj do 2023. godine. U Italiji će starosna granica za odlazak u penziju biti 67 godina do 2021. godine.

(penzioneri.me/Telegraf.rs)

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci