KADA JE PRAVO VRIJEME ZA PENZIJU: U Turskoj žene mogu već sa 49 godina života, u Norveškoj tek sa 67 godina

Odluka Ustavnog suda da ukine član zakona kojim se pravo na starosnu penziju stiče kada muškarac napuni 66 godina, a žena 64 godine i imaju 15 godina staža osiguranja, izazvao je pravu buru u Croj Gori, jer je uslov od 40 godina staža postao jedini za odlazak u penziju.

Dio stručne javnosti, a među njima i penzionisani sudija Ustavnog suda Miodrag Miko Iličković, optužio je sudije Ustavnog suda da su ovu odluku donijele iz ličnih interesa jer dvoje njih uskoro ispunjavaju odlazak za penziju i ova odluka direktno utiče da oni  ostanu na funkciji.

ILIČKOVIĆ: Ustavni sud završio posao nekim sudijama i napravio haos društvu

Prakse o starosnoj granici za odlazak u penziju u Evropi su različite. U nekima, kao recimo Turskoj, to je 49 godina života za žene i 52 godine za muškarce, dok je u Norveškoj ta granica 67 godina.

Penzioni sistemi su različiti a starosna granica je određena u zavisnosti od vrste penzije, Prema skupu podataka OECD-a i izvještaja, Euronews  je objavio podatke o starosnim granicama za odlazak u penziju.

Dva izvještaja koriste brojke iz 2020. godine, što su najnoviji dostupni podaci o trenutnoj i budućoj starosnu granicu za penzionisanje za one koji su ušli na tržište rada sa 22 godine.

Starosna granica za odlazak u penziju uključuje dvije vrste – prijevremenu i standardnu.

Prema izvještaju OECD-a, za muškarce starosna granica za prijevremeno penzionisanje varira od 59 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Njemačkoj, a za žene od 58 godina u Litvaniji  do 63,7 godina u Njemačkoj.

U gotovo polovini zemalja, uključujući Švedsku, Portugal, Norvešku, Italiju, Grčku i Austriju, 62 godine je starosna granica za prijevremeno penzionisanje.

U Francuskoj je prvog septembra stupio na snagu zakon koji je izazvao masovne proteste početkom godine, a kojim će se do 2030. godine postepeno podizati starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Stvarne starosne granice za odlazak u penziju su raznovrsnije u poređenju sa starosnim granicama za rano penzionisanje i blisko odražavaju starosnu granicu za obavezno penzionisanje.

Za muškarce je to od 52 godine u Turskoj do 67 godina u Norveškoj i na Islandu, odnosno 49 godina za žene u Turskoj i 67 u Norveškoj i Islandu.

Prosjek u Evropskoj uniji je 64,3 godine za muškarce i 63,5 godine za žene.

 

Starosne granice za odlazak u penziju, izvor: Adria/Euronews/OECD (za one koji su ušli na tržište rada sa 22 godine) 2020. ili noviji dostupni podaci

Slične novosti

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere
Penzije, Treće doba
3 shares382 views

Korisnice naknada za troje i više djece, njih 4.200, vratiće se među penzionere

Redakcija - nov 26, 2023

Zbog najavljenog povećanja minimalnih penzija na 450 eura od 1. januara, 4.200 majki, koje su penzije ranije zamijenile naknadama za troje i više…

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima
Penzije, Treće doba
3 shares276 views

IZ POKRETA PENZIONERA PORUČUJU: Uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalima

Redakcija - nov 21, 2023

Povećanjem najnižih penzija sa 298 na 450 eura od januara još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti…

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina
Penzije, Treće doba
1 shares198 views

Partija i udruženja penzionera predlažu da i muškarci i žene idu u penziju sa 65 godina

Redakcija - nov 18, 2023

Predstavnici Partije penzionera, invalida i restitucije, Udruženja penzionera Pravda, Udruženja penzionera sa najnižim penzijama, Udruženja penzionera sa srazmjernim penzijama i Koordinacionog odbora penzionera…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci