KADA JE PRAVO VRIJEME ZA PENZIJU: U Turskoj žene mogu već sa 49 godina života, u Norveškoj tek sa 67 godina

Odluka Ustavnog suda da ukine član zakona kojim se pravo na starosnu penziju stiče kada muškarac napuni 66 godina, a žena 64 godine i imaju 15 godina staža osiguranja, izazvao je pravu buru u Croj Gori, jer je uslov od 40 godina staža postao jedini za odlazak u penziju.

Dio stručne javnosti, a među njima i penzionisani sudija Ustavnog suda Miodrag Miko Iličković, optužio je sudije Ustavnog suda da su ovu odluku donijele iz ličnih interesa jer dvoje njih uskoro ispunjavaju odlazak za penziju i ova odluka direktno utiče da oni  ostanu na funkciji.

ILIČKOVIĆ: Ustavni sud završio posao nekim sudijama i napravio haos društvu

Prakse o starosnoj granici za odlazak u penziju u Evropi su različite. U nekima, kao recimo Turskoj, to je 49 godina života za žene i 52 godine za muškarce, dok je u Norveškoj ta granica 67 godina.

Penzioni sistemi su različiti a starosna granica je određena u zavisnosti od vrste penzije, Prema skupu podataka OECD-a i izvještaja, Euronews  je objavio podatke o starosnim granicama za odlazak u penziju.

Dva izvještaja koriste brojke iz 2020. godine, što su najnoviji dostupni podaci o trenutnoj i budućoj starosnu granicu za penzionisanje za one koji su ušli na tržište rada sa 22 godine.

Starosna granica za odlazak u penziju uključuje dvije vrste – prijevremenu i standardnu.

Prema izvještaju OECD-a, za muškarce starosna granica za prijevremeno penzionisanje varira od 59 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Njemačkoj, a za žene od 58 godina u Litvaniji  do 63,7 godina u Njemačkoj.

U gotovo polovini zemalja, uključujući Švedsku, Portugal, Norvešku, Italiju, Grčku i Austriju, 62 godine je starosna granica za prijevremeno penzionisanje.

U Francuskoj je prvog septembra stupio na snagu zakon koji je izazvao masovne proteste početkom godine, a kojim će se do 2030. godine postepeno podizati starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Stvarne starosne granice za odlazak u penziju su raznovrsnije u poređenju sa starosnim granicama za rano penzionisanje i blisko odražavaju starosnu granicu za obavezno penzionisanje.

Za muškarce je to od 52 godine u Turskoj do 67 godina u Norveškoj i na Islandu, odnosno 49 godina za žene u Turskoj i 67 u Norveškoj i Islandu.

Prosjek u Evropskoj uniji je 64,3 godine za muškarce i 63,5 godine za žene.

 

Starosne granice za odlazak u penziju, izvor: Adria/Euronews/OECD (za one koji su ušli na tržište rada sa 22 godine) 2020. ili noviji dostupni podaci

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci