KADA JE PRAVO VRIJEME ZA PENZIJU: U Turskoj žene mogu već sa 49 godina života, u Norveškoj tek sa 67 godina

Odluka Ustavnog suda da ukine član zakona kojim se pravo na starosnu penziju stiče kada muškarac napuni 66 godina, a žena 64 godine i imaju 15 godina staža osiguranja, izazvao je pravu buru u Croj Gori, jer je uslov od 40 godina staža postao jedini za odlazak u penziju.

Dio stručne javnosti, a među njima i penzionisani sudija Ustavnog suda Miodrag Miko Iličković, optužio je sudije Ustavnog suda da su ovu odluku donijele iz ličnih interesa jer dvoje njih uskoro ispunjavaju odlazak za penziju i ova odluka direktno utiče da oni  ostanu na funkciji.

ILIČKOVIĆ: Ustavni sud završio posao nekim sudijama i napravio haos društvu

Prakse o starosnoj granici za odlazak u penziju u Evropi su različite. U nekima, kao recimo Turskoj, to je 49 godina života za žene i 52 godine za muškarce, dok je u Norveškoj ta granica 67 godina.

Penzioni sistemi su različiti a starosna granica je određena u zavisnosti od vrste penzije, Prema skupu podataka OECD-a i izvještaja, Euronews  je objavio podatke o starosnim granicama za odlazak u penziju.

Dva izvještaja koriste brojke iz 2020. godine, što su najnoviji dostupni podaci o trenutnoj i budućoj starosnu granicu za penzionisanje za one koji su ušli na tržište rada sa 22 godine.

Starosna granica za odlazak u penziju uključuje dvije vrste – prijevremenu i standardnu.

Prema izvještaju OECD-a, za muškarce starosna granica za prijevremeno penzionisanje varira od 59 godina u Litvaniji do 63,7 godina u Njemačkoj, a za žene od 58 godina u Litvaniji  do 63,7 godina u Njemačkoj.

U gotovo polovini zemalja, uključujući Švedsku, Portugal, Norvešku, Italiju, Grčku i Austriju, 62 godine je starosna granica za prijevremeno penzionisanje.

U Francuskoj je prvog septembra stupio na snagu zakon koji je izazvao masovne proteste početkom godine, a kojim će se do 2030. godine postepeno podizati starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Stvarne starosne granice za odlazak u penziju su raznovrsnije u poređenju sa starosnim granicama za rano penzionisanje i blisko odražavaju starosnu granicu za obavezno penzionisanje.

Za muškarce je to od 52 godine u Turskoj do 67 godina u Norveškoj i na Islandu, odnosno 49 godina za žene u Turskoj i 67 u Norveškoj i Islandu.

Prosjek u Evropskoj uniji je 64,3 godine za muškarce i 63,5 godine za žene.

 

Starosne granice za odlazak u penziju, izvor: Adria/Euronews/OECD (za one koji su ušli na tržište rada sa 22 godine) 2020. ili noviji dostupni podaci

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci