NIŠIĆ NAJAVILA: Prosječna penzija u narednoj godini iznosiće oko 550 eura

Minimalna penzija će od 1. januara iznositi 450 eura i neće se povećavati u naredne dvije godine, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić.

“Broj korisnika tih penzija je 40,87 hiljada. Naredne dvije godine neće biti uvećanja tih penzija, dok će ostale imati usklađivanja na četiri mjeseca”, kazala je Nišić na konferenciji za novinare povodom izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Nišić je dodala da srazmjerne penzije ne ulaze u prvu fazu mjera Vlade.

“U narednom periodu ćemo vidjeti na koji način da se riješe barijere koje postoje kod rješavanja pitanja srazmjernih penzija”, saopštila je Nišić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Nišić je objasnila da odluka o zamrzavanju minimalnih penzija na dvije godine treba da bude donesena u Skupštini.

“Reforme tek slijede, ali ako vidimo da ta mjera nije dobra, neće biti problema da se odluka i preispita”, rekla je Nišić  prenosi portal Dan.

Ona je kazala da vjeruje da je ovakva odluka ustavna, kao i da zakone treba sprovoditi nakon analiza.

“Spremni smo mnogo toga da mijenjamo. Molim sve da se suzdrže od ishitrenih rješenja, kako bismo građanima isporučili dobre i održive rezultate”, poručila je Nišić.

Državna sekretarka u resornom Ministarstvu, Anđela Nedović, kazala je da se povećanja penzija neće finansirati iz zaduženja.

“Prosječna penzija u narednoj godini iznosiće oko 550 eura, uz povećanje minimalnih i redovno usklađivanje ostalih penzija”, dodala je Nedović.

Predstavnici Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštili su da srazmjerne penzije prima 4,9 hiljada korisnika, a da 405 korisnika ima manje od 15 godina staža.

Kako su naveli, postavlja se pitanje koliko je pravedno te penzije izjednačiti sa minimalnim.

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci