NIŠIĆ NAJAVILA: Prosječna penzija u narednoj godini iznosiće oko 550 eura

Minimalna penzija će od 1. januara iznositi 450 eura i neće se povećavati u naredne dvije godine, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić.

“Broj korisnika tih penzija je 40,87 hiljada. Naredne dvije godine neće biti uvećanja tih penzija, dok će ostale imati usklađivanja na četiri mjeseca”, kazala je Nišić na konferenciji za novinare povodom izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Nišić je dodala da srazmjerne penzije ne ulaze u prvu fazu mjera Vlade.

“U narednom periodu ćemo vidjeti na koji način da se riješe barijere koje postoje kod rješavanja pitanja srazmjernih penzija”, saopštila je Nišić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Nišić je objasnila da odluka o zamrzavanju minimalnih penzija na dvije godine treba da bude donesena u Skupštini.

“Reforme tek slijede, ali ako vidimo da ta mjera nije dobra, neće biti problema da se odluka i preispita”, rekla je Nišić  prenosi portal Dan.

Ona je kazala da vjeruje da je ovakva odluka ustavna, kao i da zakone treba sprovoditi nakon analiza.

“Spremni smo mnogo toga da mijenjamo. Molim sve da se suzdrže od ishitrenih rješenja, kako bismo građanima isporučili dobre i održive rezultate”, poručila je Nišić.

Državna sekretarka u resornom Ministarstvu, Anđela Nedović, kazala je da se povećanja penzija neće finansirati iz zaduženja.

“Prosječna penzija u narednoj godini iznosiće oko 550 eura, uz povećanje minimalnih i redovno usklađivanje ostalih penzija”, dodala je Nedović.

Predstavnici Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštili su da srazmjerne penzije prima 4,9 hiljada korisnika, a da 405 korisnika ima manje od 15 godina staža.

Kako su naveli, postavlja se pitanje koliko je pravedno te penzije izjednačiti sa minimalnim.

Slične novosti

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina
Novosti, Penzije, Posao 55+
shares450 views

Penzije u Njemačkoj: Za 1.200 e treba raditi 40 godina

Ana Ana - jun 18, 2024

Da biste u starosti imali dobru penziju u Njemačkoj potrebno je da tokom radnog vijeka imate dobro plaćenu satnicu, a visina penzije zavisi…

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares356 views

STEKAO STAROSNI USLOV ZA PENZIJU PA UMRO NA ULICI: Rješenje nije dobio, da li će njegova porodica primati novac?

Ana Ana - jun 17, 2024

Kada je pre mesec dana baš vraćajući se iz penzijskog fonda, gde je podnio zahtev za penzionisanje, jer je stekao uslov za punu…

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares198 views

Penzioneri u susjednoj zemlji imaju razlog za slavlje: Stiže im jednokratna pomoć, a obećane im i pogodnosti

Ana Ana - jun 15, 2024

PIO fond jе jučе objavio važnе informacijе za jеdnu grupu starijih građana, a tiču sе jеdnokratnе pomoći. Srеdstva za isplatu jеdnokratnе pomoći pеnzionеrima…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci