NIŠIĆ NAJAVILA: Prosječna penzija u narednoj godini iznosiće oko 550 eura

Minimalna penzija će od 1. januara iznositi 450 eura i neće se povećavati u naredne dvije godine, saopštila je ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić.

“Broj korisnika tih penzija je 40,87 hiljada. Naredne dvije godine neće biti uvećanja tih penzija, dok će ostale imati usklađivanja na četiri mjeseca”, kazala je Nišić na konferenciji za novinare povodom izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

Nišić je dodala da srazmjerne penzije ne ulaze u prvu fazu mjera Vlade.

“U narednom periodu ćemo vidjeti na koji način da se riješe barijere koje postoje kod rješavanja pitanja srazmjernih penzija”, saopštila je Nišić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Nišić je objasnila da odluka o zamrzavanju minimalnih penzija na dvije godine treba da bude donesena u Skupštini.

“Reforme tek slijede, ali ako vidimo da ta mjera nije dobra, neće biti problema da se odluka i preispita”, rekla je Nišić  prenosi portal Dan.

Ona je kazala da vjeruje da je ovakva odluka ustavna, kao i da zakone treba sprovoditi nakon analiza.

“Spremni smo mnogo toga da mijenjamo. Molim sve da se suzdrže od ishitrenih rješenja, kako bismo građanima isporučili dobre i održive rezultate”, poručila je Nišić.

Državna sekretarka u resornom Ministarstvu, Anđela Nedović, kazala je da se povećanja penzija neće finansirati iz zaduženja.

“Prosječna penzija u narednoj godini iznosiće oko 550 eura, uz povećanje minimalnih i redovno usklađivanje ostalih penzija”, dodala je Nedović.

Predstavnici Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštili su da srazmjerne penzije prima 4,9 hiljada korisnika, a da 405 korisnika ima manje od 15 godina staža.

Kako su naveli, postavlja se pitanje koliko je pravedno te penzije izjednačiti sa minimalnim.

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci