HADŽIĆ: Povećanje minimalnih penzija prvi korak programa Evropa sad

Sve političke igre, koje slušamo ovih dana ja razumijem i pospješujem da se debatira, ali razgovarajmo činjenicama, netačne navode i širenje neke galame demantovat ćemo djelima jer mi nijesmo preuzeli vlast radi vlasti, već da bi pomogli da naši građani dostignu standard života dostojan čovjeka onog u Evropskoj uniji, kazao je član skupstinkog Odbora za ekonomiju finansije i budžet, iz Kluba poslanika PES-a Seid Hadžić.

Kaže kako Crna Gora svakim danom je bliža Evropi na svim poljima.

“Promjene su nastavljene, ovo je momentum za slavlje i radost jer ispravljamo nepravde i omogućujemo dostojanstven život najugroženijim. Raduje me da je povećanje minimalnih penzija koje slijedi prvi korak Programa Evropa sad 2, koji će se realizovati u potpunosti, kao što je to i obećano građanima. Krenuli smo od najugrozenije kategorije penzionera i tako pravimo ravnopravan socijalni balans naših građana, koji su dali mnogo ovoj zemlji, a na rubu su egzistencije i mi im konačno tu nepravdu ispravljamo”, naveo je Hadžić.

U Crnoj Gori ćemo, tvrdi, imati najminimalniji izjednačeni iznos u Evropi za odlazak u penziju.

“Očekuje nas rast minimalne penzije od januara 2024. godine od nevjerovatnih 52%. Ova mjera obuhvata 74 hiljade penzionera i to one koje su primali minimalnu penziju, kao i drugu grupu korisnika koja prima penziju u intervalu od trenutno najniže do novog iznosa penzije koji će biti utvrđen predlogom Zakona. Dakle, obavještavamo građane da je postignuta saglasnost sa svim socijalnim partnerima i starosna granica izjednačena muško/žensko za odlazak u penziju sa 65 godina starosti, što je najminimalniji iznos u Evropi (uzmimo kao primjer Luxembur gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina ili Njemačke gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina i 11 mjeseci)”, pojašnjava u saopštenju.

Napominje da se radi o najugroženijoj kategoriji građana, kojima žele obezbijediti dostojanstvenu starost jer su oni izgradili ovu državu i oni to zaslužuju.

“Važno je napomenuti da se država neće zadužiti povodom ovog uvećanja minimalne penzije, već će se sredstva obezbijediti iz sopstvenih izvora, a o tome nam tek slijedi debata i rasprava na temu budžeta”, zaključuje u saopštenju.

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci