Neaktivnost utiče na mozak i srce

Istraživanje sprovedeno u SAD pokazalo je da fizička neaktivnost utiče na strukturu i funkcionisanje mozga i povećava rizik od srčanih oboljenja.

Doskoro, naučnici su mislili da mozak nakon adolescencije više ne može da se razvija. Nova istraživanja pokazala su da može i da na njegov razvoj utiče i aktivnost.

Međutim, na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vejn završeno je prvo istraživanje koje je proučavalo uticaj neaktivnosti na mozak. Istraživanje je sprovedeno na miševima, ali su zaključci primenljivi na ljude. Dvanaest miševa podeljeno je: jednoj grupi omogućeno je da trči svakodnevno, dok je druga prisiljena na nekretanje. Nakon tri meseca, ubrizgana im je specijalna boja koja boji određene neurone u mozgu.

Naučnici su želeli da se oboje neuroni u rostralnoj ventrolateralnoj meduli – nedovoljno poznatom dijelu mozga koji kontroliše disanje i druge nesvesne aktivnosti od suštinske važnosti. Ova medula upravlja simpatičkim nervnim sistemom koji, između ostalog, upravlja krvnim sudovima da se skupljaju i šire prema potrebi i omogućava protok krvi, tako da čovek može da npr. pobegne od opasnosti.

Međutim, simpatički nervni sistem koji preterano reaguje je problematičan. Stimulisanje krvnih sudova da se suviše, premalo ili prečesto kontrahuju dovodi do visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih oboljenja. Simpatički nervni sistem odreagovaće čudno i opasno, naučnici pretpostavljaju, ako prima suviše poruka i zbrkane poruke od neurona u rostralno ventrolateralnoj meduli.

Vratimo se miševima. Mozgovi onih koji su trčali bili su isti, dok su se u mozgovima onih koji su sjedeli, neuroni razgranali. U nervnom sistemu, grane povezuju zdrave neurone. Ali ovi su ih sada imali isuviše, što ih je činilo osetljivijim na stimulanse i sklonim da šalju mnoštvo zbrkanih poruka nervnom sistemu.

Zapravo, ovi neuroni su izmijenjeni tako da će verovatno suviše stimulisati simpatički nervni sistem, moguće povećavati krvni pritisak i doprinositi razvoju srčanih bolesti.

Kažu da su ovo veoma važni nalazi jer doprinose našem razumijevanju kako, na ćelijskom nivou, neaktivnost povećava rizik od srčanih oboljenja. Još zanimljivije je to da oni podvlače da neaktivnost može da promeni stukturu i funkcionisanje mozga, kao što to može i fizička aktivnost.

penzioneri.me/penzin.rs

 

Slične novosti

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose
Novosti, Penzije
3 shares291 views

Predstavnici penzionera upoznali Nišić sa problemima sa kojima se nose

Redakcija - feb 22, 2024

Ministarka rada i socijalnog staranja, Naida Nišić,  primila je na razgovor predsjednika Partije penzionera Crne Gore-PIR Moma Joksimovića i predsjednike Udruženja penzionera sa najnižim i srazmjernim penzijama  Žanu…

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci