Kako je reformisan penzioni sistem u Sjevernoj Makedoniji: Prikupljanje sredstava kroz doprinose

Svaki zaposleni ima pravo da lično (u roku od tri mjeseca od prvog zaposlenja) bira sa kojim će penzionim društvom zaključiti ugovor o članstvu u obaveznom penzijskom fondu

Piše: Anita Buhovski

U periodu 2005–2006, u Republici Sjevernoj Makedoniji sprovedena je sistemska reforma penzijskog sistema u cilju poboljšanja fiskalne održivosti sistema i uzimanja u obzir demografskih promjena – starosna granica za obavezno penzionisanje je povećana na 64 godine, smanjene su stope dospijeća za muškarce na 62 godine, a uvedena je i tzv. švajcarska formula za indeksiranje penzija (50 odsto plate i 50 odsto inflacije u potrošačkim cijenama). Već 2006. godine uveden je drugi penzijski stub u vidu obaveznih doprinosa svih onih koji se prvi put zapošljavaju, a 2009. godine uveden je dobrovoljni treći stub.

U suštini, naš penzioni sistem se sastoji od penzijskog i invalidskog osiguranja zasnovanog na generacijskoj solidarnosti i kapitalnog penzijskog osiguranja, što omogućava građanima da budu materijalno i socijalno obezbijeđeni.

Struktura višeslojnog penzijskog sistema zasniva se na tri stuba osiguranja.

Obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje po osnovu generacijske solidarnosti (prvi stub) Fond PIOSM. Obavezno kapitalno finansirano penzijsko osiguranje (drugi stub) – kojim upravljaju KB Prvi otvoreni slobodni penzijski fond – Skoplje, Otvoreni slobodni penzijski fond Sava i Otvoreni slobodni penzijski fond Triglav. Tu je i dobrovoljno finansirano penzijsko osiguranje (treći stub) kojim upravlja KB prvi otvoreni dobrovoljni penzijski fond – Skoplje, Sava penzija plus i Triglav otvoreni dobrovoljni penzijski fond – Skoplje.

Što se tiče drugog stuba, obaveznog fondovskog penzijskog osiguranja, odnosno osiguranja po osnovu kapitalizacije imovine, po principu definisanih doprinosa, pri čemu postoji tijesna veza i zavisnost između obima uloženih sredstava – doprinosa i budućih penzijskih davanja koja se ostvaruju za svako lice, zasnovan je na tržišnoj zakonitosti.

Naime, ovaj način osiguranja zasniva se na principu prikupljanja sredstava kroz uplatu doprinosa na individualne račune, čija se sredstva dalje ulažu i dobit umanjena za troškove rada sistema akumulira na sredstvima pojedinačnih računa.

Svaki zaposleni ima pravo da lično (u roku od tri mjeseca od prvog zaposlenja) bira sa kojim će penzionim društvom zaključiti ugovor o članstvu u obaveznom penzijskom fondu.

Ako je neko nezadovoljan uslugama preduzeća koje upravlja obaveznim penzijskim fondom, može da pređe u drugi obavezni penzijski fond kojim upravlja drugo penziono društvo.

Za takav prenos potrebno je da potpiše ugovor o prenosu sa kompanijom koja upravlja budućim obaveznim penzijskim fondom i da izjavu o saglasnosti za prenos. Ukoliko se radi o naknadi za zaposlenog koji je manje od dvije godine član jednog penzionog društva i želi da pređe u drugo, potrebno je platiti naknadu od 15 eura.

(Autorka je novinarka iz Sjeverne Makedonije)

Izvor: Dan

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci