Posljedice dehidratacije

Preko 75% svetske populacije ima dehidrataciju kao ustanovljeno medicinsko stanje, i većina tih ljudi ima velike metaboličke promene usled manjka vode u organizmu. Posljedice dehidratacije ispoljavaju se na cijelom organizmu, a mogu biti fiziološke i mentalne.

Blaga dehidratacija može poremetiti svačije dnevne aktivnosti i zato se preporučuje osam čaša vode na dan, odnosno oko dva litra. Odgovarajuća hidracija je naročito važna za visokorizične grupe ljudi, poput starijih osoba, dijabetičara i djece.

Fiziološke posljedice dehidratacije

Ukoliko ne unosite preporučene količine vode tokom dana, posebno tokom ljetnjih i vrelih dana, vrlo je vjerovatno da ćete kao prvu posljedicu toga osjetiti zamor. Zamor i usporen metabolizam su prvi simptomi dehidratacije. Među prvim posljedicama dehidratacije, ljekari najpre navode one koje se odnose na kardiovaskularni sistem, jer se tu uočavaju prve promjene. Smanjenje vode u cirkulaciji dovodi do smanjenog protoka krvi i daljih tegoba kao što je ubrzan rad srca i neadekvatna preraspodjela krvi u organizmu.

Dehidratacija negativno utiče i na druge funkcije organizma. Termoregulatorana funkcija se mijenja tako što se smanjuje tolerancija na toplotu. Kada dodje do dehidratacije u mišićima se javljaju grčevi i povećava se temperatura samih mišića.Kako pada srednji arterijski pritisak, najosetljivija je reagija CNS, jer se umanjuje dotok krvi, samim tim kiseonika i hranjivih materija. Sa druge strane su problem u bubrežnim fukcijama jer je otežano izbacivanje toksičnih produkata metabolizma, što se, reverzibilno, reflektuje na CNS. Tada može doći do halucinogenih poremećaja svijesti.

Uz to, na bubrezima se oštećuje epitel tubiula tako da se toksini vraćaju u ove organe, a kod digestivnog aparata koji je odmah izložen neželjenim posledicama, jer ne pripada vitalnim organima pa se organizam ne trudi da ga zaštiti, dolazi do opšteg poremećaja varenja.

Mentalne posljedice dehidratacije

Mentalne posljedice dehidratacije utiču na donošenje odluka, aritmetičke sposobnosti, sposobnost kratkotrajnog pamćenja. Takođe smanjeni su i sposobnost koncentracije, vizuelno-motorno pamćenje, budnost i koordinacija.

U jednom istraživanju kod blaže dehidracije žene su teže obavljale određene zadatke, ali nije bilo značajnog smanjenja njihovih kognitivnih sposobnosti. Kod muškaraca blaga dehidratacija je uzrokovala određene poteškoće u mentalnim zadacima, naročito u području radne memorije i budnosti, ali su neželjeni učinci dehidracije značajno bili naglašeniji kod žena nego muškaraca i u mirovanju i tokom tjelesne aktivnosti.

Ne zaboravite da kada osetite žeđ, već je došlo do blage dehidracije, zato u skladu sa svojim životnim navikama unosite dovoljne količine tečnosti u toku dana. Gubljenjem vode, organizam ostaje bez elektrolita koje moramo nadoknaditi. Ako se brzo ne nadoknadi nedostatak tečnosti, može doći do ozbiljnih posljedica po zdravlje, a u slučaju teškog oblika dehidracije ishod može biti smrtan.

penzioneri.me/stetoskop-info

 

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci