Aspirin dnevno šteti starijima, evo zbog čega

Iako se starijima uglavnom preporučuje, čak i kada su dobrog zdravlja, da preventivno uzimaju aspirin, kao zaštitu od stvaranja tromba u krvotoku i od bolesti srca, nove studije ukazuju da bi stariji ipak trebalo da prenebregnu ovu čestu preporuku ljekara. Naime, istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji na 19.114 zdravih osoba starijih od 70 godina, koje prethodno nisu imale problema sa srcem, pokazalo je da uzimanje ovog lijeka ne koristi zdravim ljudima u tom starosnom dobu, a povećava rizik od potencijalno fatalnog unutrašnjeg krvarenja.

Naučnici poslije ovih saznanja sugerišu da starije osobe dobrog zdravlja ne bi trebalo svakog dana da uzimaju aspirin.

Većina istraživanja o djelovanju “aspirina” sprovodi se na ljudima srednje dobi, a sve je više dokaza da se opasnosti uzimanja “aspirina” povećavaju kako starimo – citirao je Bi-Bi-Si zaključke naučnika.

Tokom njihovog istraživanja polovina od 19.114 učesnika pila je jedan aspirin u niskoj dozi dnevno kroz razdoblje od pet godina. Tri izvještaja objavljena u uglednom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine pokazala su da ovaj lijek ne smanjuje rizik od bolesti srca, niti ima druge povoljne učinke na zdravlje. Ali, utvrđeno je da povećava broj obilnijih krvarenja u želucu.

To znači da milioni zdravih starijih ljudi širom svijeta koji piju aspirin u niskoj dozi bez medicinskog razloga možda to čine nepotrebno, jer istraživanje nije pokazalo opšti povoljni efekat po zdravlje koji bi amortizovao rizik od krvarenja – upozorio je profesor Džon Meknejl.

Profesor Piter Rotvel, sa Univerziteta u Oksfordu, vodeći stručnjak za aspirin, smatra da rezultati navode na jasan zaključak:

Ako imate više od 70 godina, zdravi ste i niste prethodno imali problema sa srcem, uzimanje aspirina zapravo vam neće donijeti neku veliku korist. Stoga nije preporučljivo da se sami liječite aspirinom, ako nemate konkretnu medicinsku indikaciju.

Rezultati se ne odnose na ljude koji piju aspirin zbog preživljenog srčanog ili moždanog udara – oni bi i dalje trebalo da slijede savjete ljekara i da piju lijek koji razređuje krv i smanjuje rizik od novog udara, sugerišu učesnici istraživanja.

Ko god duže vrijeme pije aspirin, ne bi trebalo odjednom da prestane, jer i to može prouzrokovati probleme – upozorio je profesor Rotvel.
penzioneri.me/novosti.rs

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci