Borovinić Bojović: Brinući o starijima, brinemo i o sopstvenoj budućnosti

Danas je u Skupštini Glavnog grada u saradnji sa JU Domom starih, održana panel diskusija pod nazivom „Podgorica – po mjeri starijih“, a događaj je otvorila predsjednica Skupštine Glavnog grada, dr Jelena Borovinić Bojović.

Kako je saopšteno iz Skupštine Glavnog grada, Borovinić Bojović je na samom početku istakla važnost ovakvih inicijativa za dalji razvoj i unapređenje socijalnih usluga za starije osobe u Podgorici.

,,Moram naglasiti da angažman u ovom pravcu nije samo rezultat društvene odgovornosti koju osjećamo kao pojedinci, već on uvijek ima i element ličnog, budući da svako od nas želi da doživi starost i da i u tom, odmaklom dobu nađe načina i uslova da uživa u ljepoti života“, kazala je, dodajući da brinući o njima, mi brinemo i o sopstvenoj budućnosti”, kazala je ona.

Predsjednica Borovinić Bojović takođe je ukazala na značaj kvalitetne zdravstvene zaštite za stariju populaciju: „Kao doktor medicine, na prvom mjestu bih istakla značaj koji za stariju generaciju ima kvalitetna zdravstvena zaštita. Glavni grad je uvijek tu da u saradnji sa državom doprinese razvoju novih ili poboljšanju postojećih zdravstveno-socijalnih servisa, kao i izgradnji novih zdravstvenih ustanova koji će omogućiti kvalitetnije medicinsko zbrinjavanje starijih.“

Diskusija je imala za cilj da pokrene dijalog o potrebama za daljim unapređenjem sistema socijalne zaštite starijih na lokalnom nivou. Panel je pružio priliku da se promoviše Strategija o deinstitucionalizaciji, kao i da se predstave postojeće usluge za starije osobe na nacionalnom i lokalnom nivou. Ove usluge uključuju različite oblike podrške i pomoći, koje su ključne za unapređenje kvaliteta života starijih građana. Diskusija je obuhvatila i teme poput zastupljenosti starijih u medijima, njihovog učešća na kulturnim dešavanjima, kao i pristupa humanitarnoj pomoći.

U okviru događaja, prikazan je i kratki video prilog o uslugama i životu u JU Dom Starih u Podgorici, koji je pripremila Gradska TV.

“Na panelu su govorili: Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Amela Orahovac, predstavnica Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije, Milena Dujović Ðogo, ispred Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada, i Jelena Šofranac, direktorka JU Dom starih Podgorica, a aktivno učešće su uzeli i predstavnici Centra za stručno obrazovanje, kao i Crvenog krsta Podgorica”, nsvodi se u saopštenju.

Ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga Naida Nišić je u svom obraćanju istakla važnost starijih sugrađana, naglasivši da su oni ne samo čuvari prošlosti, već i ključni nosioci kolektivnog iskustva i mudrosti koja može voditi društvo ka boljoj budućnosti.

Pored toga, osvrnula se na njihov neprocjenjiv doprinos zajednici, rekavši: ,,Njihova životna iskustva, stečena kroz decenije rada i odricanja, neprocjenjiva su za naš napredak.”

“Nakon panel diskusije, svi prisutni su imali priliku da pogledaju izložbu rukotvorina korisnika JU Dom starih, koja je postavljena u holu Skupštine Glavnog grada. Ovaj događaj predstavlja važan korak ka daljem unapređenju socijalne zaštite starijih osoba i njihovoj većoj integraciji u društvo”, zaključuje se u saopštenju.

Slične novosti

Milović: Penzionerima obezbijediti klubove i kartice za popuste
Novosti, Penzije, Penzionerski popusti
shares532 views

Milović: Penzionerima obezbijediti klubove i kartice za popuste

Ana Ana - sep 13, 2024

Podgorica u skoro svakom kvartu posjeduje veliki broj poslovnih prostora i neke od njih mora ustupiti penzionerima. Vrijeme je da podgorički penzioneri dobiju…

Kina podiže starosnu granicu za penziju: Muškarci sa 63, žene sa 58
Novosti, Penzije, Treće doba
shares187 views

Kina podiže starosnu granicu za penziju: Muškarci sa 63, žene sa 58

Ana Ana - sep 13, 2024

Kina, kao najmlađa država koja je našla svoje mjesto među najvećim svjetskim ekonomijama, planira da od sledeće godine podigne starosnu granicu za penzionisanje…

UŽAS: Penzioner iz Beograda mjesecima pokazivao polni organ maloljetnicama
ljudi, Novosti, Treće doba
shares345 views

UŽAS: Penzioner iz Beograda mjesecima pokazivao polni organ maloljetnicama

Ana Ana - sep 12, 2024

Javni tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu saslušao je juče uhapšenog Lj. P. (69), osumnjičenog za polno uznemiravanje. Okrivljeni se, kako se kaže…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci