Irinej: Crna Gora je naša Sparta, klasična srpska zemlja

Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori do sada nije definisan sa odgovarjaućeg mjesta i na odgovarajući način, a da bi se bilo koji problem počeo rješavati, moramo se sa njim suočiti, ocijenio je patrijarh SPC Irinej u razgovoru za Večernje novosti.

On je komentarisao svoju nedavnu izjavu da Srbi u Crnoj Gori imaju tretman kao u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Da bismo bilo koji problem počeli da rješavamo, moramo se s njim suočiti. Nije, do sada, sa odgovarajućeg mjesta i na odgovarajući način, definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori. Ukoliko je izjava koju pominjete pomogla da se otvoreno govori o problemima Srba – asimilaciji, diskriminaciji po različitim osnovama, brutalnom zatiranju i falsifikovanju istorije, pokušajima otimanja svetinja, kulturnog i vjerskog nasljeđa – više sam nego zadovoljan”, rekao je Irinej.

Irinej smatra da je Crna Gora “istorijski klasična srpska zemlja”.

“Pošto je Crna Gora istorijski klasična srpska zemlja, naša Sparta, kako se ranije govorilo, i SPC mora biti ono što jeste i što je oduvijek tamo bila, pod bilo čijom vlašću, turskom, mletačkom, komunističkom, stožer Pravoslavlja i Srpstva, Srpstva u smislu čuvanja, negovanja i unapređivanja pravoslavne kulture, ali i jasne odbrane ugroženih prava naroda i pojedinaca. To nikako ne znači ugrožavanje države i vlasti ili njihovih prerogativa”, kazao je Irinej.

Patrijarh Irinej juče je posjetio Crnu Goru sa antiohijskim patrijarhom Jovanom Desetim, sa kojim je obišao Cetinjski i manastir Ostrog, kao i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici.
penzioneri.me/Vijesti

Slične novosti

Prevaranti pokrali 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares192 views

Prevaranti pokrali 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca

Ana Ana - maj 01, 2024

Prevaranti su prošle godine ukrali više od 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca, prema izvještaju FBI-ja. Izvještaj pokazuje da je porasla suma koju…

U maju Senior fest Kotor 2024
Novosti, Treće doba, zanimljivosti
shares500 views

U maju Senior fest Kotor 2024

Ana Ana - apr 29, 2024

JU Dom starih “Grabovac” sa zadovoljstvom najavljuje Senior fest Kotor, uz podršku opštine Kotor, TO Kotor i drugih sponzora. Na kotorskim trgovima 11.…

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci