Novosti: Država razmatra ukidanje kaznenih poena za prevremenu penziju

Stav države o kaznenim poenima za prevremeni odlazak u penziju biće poznat u narednih dvadesetak dana, a ovo će biti jedno od glavnih pitanja na novoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta sredinom aprila, pišu Novosti.

Tako će se država posle pet godina od uvođenja penala, prvi put ozbiljno pozabaviti ovim problemom, a najavljeno je da će do tada i ministarstvo rada i finansija izaći sa svojim predlozima i mogućnostima, piše list.

Zoran Mihajlović, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, pokretač ove inicijative, smatra da je uspeo da nadležnima “približi priču” i da se ovaj problem bliži rešenju.

“Nelogično je da neko ko je odvajao 40 godina doprinos zbog nedovoljnog broja godina starosti plaća penale, kaže on i dodaje da se kazneni poeni mogu obračunavati dok penzioner ne dostigne starosnu granicu od 65 godina, a onda bi ih trebalo ukinu.

Ministar za rad Zoran Đorđević je posle sednice SES najavio “dubinsku analizu” problema a, Mihajlović smatra da ta analiza podrazumeva u stvari računicu koliko će državu to da košta.

Mislimo da to nije veliki izdatak za državnu kasu i PIO fond. Verujemo da će država imati sluha za ljude koji su na ivici egzistencije i koji godišnje zbog propisa gube dve cele penzije”, kazao je Mihajlović.

 

penzioneri.me/Novosti

Slične novosti

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti
Novosti, Penzije, Treće doba
shares522 views

NVO UDRUŽENJE PENZIONERA CRNE GORE: Penzioneri u prethodnim godinama bili zakinuti

Ana Ana - maj 01, 2024

Udruženja penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Pokreta penzionera i mjesnih udruženja Masline, Gornja Gorica, Ljubović, Gorica i Jedinstva kazali su…

Prevaranti pokrali 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares192 views

Prevaranti pokrali 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca

Ana Ana - maj 01, 2024

Prevaranti su prošle godine ukrali više od 3,4 milijarde dolara od starijih Amerikanaca, prema izvještaju FBI-ja. Izvještaj pokazuje da je porasla suma koju…

U maju Senior fest Kotor 2024
Novosti, Treće doba, zanimljivosti
shares500 views

U maju Senior fest Kotor 2024

Ana Ana - apr 29, 2024

JU Dom starih “Grabovac” sa zadovoljstvom najavljuje Senior fest Kotor, uz podršku opštine Kotor, TO Kotor i drugih sponzora. Na kotorskim trgovima 11.…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci