KUCE ŠTITE I OD ASTME: Psi pozitivno utiču na zdravlje ljudi

Bakterije koje se nalaze na ljubimcima smanjuju simptome ove bolesti kod mališana, rezultati su istraživanja jednog američkog instituta.

DECI JE BOLJE

Psi štite decu i pre nego što ona dođu na svet. Naime, bebe čije su trudne mame bile u kontaktu sa kucom barem jedan sat dnevno imaju mnogo manje šanse za pojavu ekcema na koži do druge godine, pokazalo je istraživanje naučnika sa američkog koledža za alergije, astmu i imunologiju. Ovaj pozitivni uticaj na zdravlje dečje kože traje čak do njihove desete godine.

Ista institucija sprovela je još jedno istraživanje kada je u pitanju veza između zdravlja dece i pasa. Naučnici su ustanovili da bakterije koje se nalaze na psima smanjuju simptome astme.

– Pronašli smo zaštitni efekat koji pseće bakterije imaju na decu sa astmom. Međutim, ako je dete alergično na pseću dlaku, nikako ne sme da se dovodi u dodir sa psima bez obzira da li ima astmu ili ne – izjavio je jedan od glavnih naučnika koji su vodili istraživanje dr Po Jang Cou.

UTICAJ LJUBAVI

Veza između čoveka i psa može pomoći u tretiranju bolesti poput šizofrenije i autizma, a glavni razlog je lučenje oksitocina, hormona ljubavi, kod životinje i čoveka, smatraju švedski naučnici sa univerziteta Upsala, koji su istraživanje objavili u naučnom časopisu Evropske unije. Karakteristika autizma i šizofrenije jeste da obolela osoba ne traži pomoć od drugih, dok uzimanje oksitocina pomaže u uspostavljanju bolje komunikacije i pomoći.

 

penzioneri.me/republika.rs

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci