Najraniji simptomi raka kod muškaraca

Rak je vodeći uzročnik smrti među odraslim muškarcima. Jednom kada se rak proširi vrlo ga je teško izliječiti, zbog čega je važno upoznati se s najranijim simptomima raka.

Nagle i učestale promjene u radu probavnog sistema mogu biti posljedica raka debelog crijeva ili anusa. Rak debelog crijeva se može razviti na bilo kojem dijelu debelog crijeva i uzrokuje simptome kao što su proliv, zatvor, plinovi i bolovi na području abdomena.

Krvarenje iz anusa može biti jedan od prvih simptoma raka anusa. Iako krvarenje iz anusa mogu uzrokovati i druga stanja, kao što su hemoroidi, svakako bi bilo dobro da se obratite doktoru. Stručnjaci svim muškarcima koji su stariji od 50 godina savjetuju redovne preglede.

Inkontinencija i urinarne promjene su vrlo uobičajena posljedica starenja. Ipak, urinarne promjene, uzrokovane rakom prostate, su nešto drugačije:

  • inkontinencija
  • otežano mokrenje
  • oduženo mokrenje
  • intenzivno naprezanje tokom mokrenja.

Krv u mokraći nikada nemojte zanemariti jer je uobičajeni simptom raka mokraćnog mjehura. Ovo je jedan od najčešćih tipova raka, naročito kod pušača i bivših pušača. Krv u mokraći može biti posljedica prostatitisa, raka prostate i infekcije urinarnog trakta.

Bolovi u donjem dijelu leđa su jedan od najranijih simptoma raka. Za razliku od uobičajenih bolova u leđima, bolovi u leđima uzrokovani rakom prostate mogu uzrokovati jaku napetost i osjećaj nelagode koji se širi prema kukovima.

Hroničan kašalj je jedan od najranijih simptoma raka pluća. Ako je kašalj popraćen iskašljavanjem krvi, što prije se obratite doktoru .

Rak testisa je nešto rjeđi od raka prostate, pluća i debelog crijeva. Ipak, nemojte zanemarivati ovaj simptom. Kvržice na testisima su najraniji simptom raka testisa. Hroničan umor možete shvatiti kao znak koji vam tijelo šalje da bi vas upozorilo kako nešto nije u redu. Kako se rak širi, tako će umor postajati intenzivniji. Hronični umor je vrlo često simptom raka debelog crijeva.

Naglo i neobjašnjivo mršavljenje može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema i raznih vrsta raka. Ako ste naglo smršali, bez obzira na to što su vaše životne navike ostale iste, svakako se obratite doktoru.

Rak dojke se ne javlja samo kod žena. Muškarci takođe trebaju biti oprezni. Ako ste primijetili kvržice u grudima, svakako se obratite doktoru, naročito ako u porodičnoj anamnezi imate slučajeve raka dojke.

penzioneri.me/centarzdravlja.hr

Slične novosti

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise
Novosti, Penzije, Treće doba
shares252 views

ZENOVIĆ: Obezbijedićemo penzionerima niz povlastica, kao one za trgovine, parking i ostale servise

Ana Ana - maj 17, 2024

Veličina jednog društva ogleda se u odnosu prema ranjivim kategorijama stanovništva, poručio je Predrag Zenović, nosilac liste “Evropa sad – Budva ima šansu”.…

Kreće isplata aprilskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares623 views

Kreće isplata aprilskih penzija

Ana Ana - maj 17, 2024

Isplata penzija za april počeće danas, saopšteno je iz Fonda PIO. Kako su oni istakli, prosječna penzija za april iznosi 488,48 eura, a…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci