Crna Gora: Deficit Fonda PIO 70,6 miliona evra

Deficit crnogorskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja iznosio je za šest meseci 2019. godine 70,6 miliona evra ili 33,3 odsto.

Deficit crnogorskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (Fond PIO) iznosio je za šest meseci 2019. godine 70,6 miliona evra ili 33,3 odsto, rekao je Dušan Perović, direktor te institucije.

“U odnosu na isti period prošle godine, deficit Fonda PIO je manji za 1,45 odsto. Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda, koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta”, rekao je, kako prenosi RTCG, Dušan Perović podgoričkom listu Dan.

Perović kaže da je prosečna penzija isplaćena za jun mesec 2019. godine iznosi 288,67 evra. Prosečna penzija veća za 4,87 evra ili 1,72 odsto u odnosu na decembar prethodne godine.

Najniža penzija u Crnoj Gori iznosi 128,14 evra od 1. januara 2019. godine.

Najnižu penziju za jun primilo je 11.350 korisnika.

U odnosu na decembar 2018. godine, broj korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja je povećan za 304 i trenutno iznosi 130.540.

Penziju preko 510 evra, koliko iznosi prosečna plata u Crnoj Gori, primilo je 10.660 penzionera.

U junu je penziju u iznosu preko hiljadu evra primilo 410 crnogorskih penzionera.

Broj korisnika penzije kojima je za jun isplaćena penzija ispod 200 evra je 38,66 hiljada. Penzija u iznosu ispod prosečne primilo je 65.300.

U Crnoj Gori, baš kao i u Srbiji, penzije se isplaćuju sa mese dana zakašnjenja.

“U ovaj broj nijesu uključeni korisnici srazmjerne penzije koji su pravo na penziju ostvarili samo za dio staža ostvaren u Crnoj Gori, dok za dio staža ostvaren u drugoj državi penziju primaju iz te države”, objasnio je Dušan Perović.

Podsećamo da je u jednom momentu 2014. godine bila dovedena u pitanje i isplata penzija u Crnoj Gori. Tada su najavljene reforme penzijskog sistema: Neka krivično odgovaram, ali penzije će se isplaćivati

 

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

10 postupaka kojima povređujemo svoje roditelje: Neke stvari se teško opraštaju!
ljudi, Novosti, Porodica
shares0 views

10 postupaka kojima povređujemo svoje roditelje: Neke stvari se teško opraštaju!

Jasna Pejović - okt 25, 2019

Donosimo vam 10 načina na osnovu kojih povređujemo naše roditelje, a da često toga nismo ni svesni: 1. Zanemarujemo ih Osnovali smo porodicu.…

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade
Zdravlje
shares0 views

Namirnice koje su saveznici protiv prehlade

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Stigla je sezona prehlada. Jednako tako, stiglo je i vrijeme kada bi najviše trebalo da pazimo šta unosimo u svoj orgazam, s obzirom…

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju
ljudi
shares0 views

Istjerali je iz stana, od penzije plaća deložaciju

Jasna Djalovic - okt 10, 2019

Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Borka Petković, žena žrtva prethodnog odbrambeno-otadžbinskog rata, nakon što je deložirana iz svog stana u Banjaluci, dobila…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci