Japanski Nobelovac (74): Ovo je jedini način da sačuvate zdravlje i podmladite cijelo tijelo!

Priroda je ćelijama podarila neverovatno korisnu sposobnost, a on je jedini uspeo da shvati taj komplikovani mehanizam

Fenomen pronalaženja izvora mladosti predmet je interesovanja naučnika još od šezdesetih godina prošlog veka.

Ali, jedino je dobitnik Nobelove nagradeza 2016. godinu u oblasti medicine i fiziologije doktor Jošinori Osumi ponudio konkretna objašnjenja!

Doktor Jošinori Osumi je specijalista ćelijske biologije na Tehnološkom univerzitetu u Tokiju. Nagrađen je Nobelovom nagradom za otkriće mehanizama autofagije.

“Njegova otkrića dovela su do sasvim nove paradigme u razumevanju kako ćelije procesuiraju svoj sadržaj. Takođe su utrla put razumevanju suštinskog značaja autofagije za mnoge fiziološke procese, poput adaptacije na glad i odgovora tela na inekcije”, stajalo je u saopštenju Nobelovog Komiteta 2016. godine.

Autofagija je proces korišćenja i recikliranja nepotrebnih delova ćelija, odnosno svakakvog “đubreta” koje se nakupilo u njoj. Reč po kojoj je proces dobio ime potiče od dve grčke reči koje se zajedno prevode kao samodisciplina ili samouništenje.

Devedesetih godina je dr Osumi uspeo da “razmrsi” ovaj komplikovani mehanizam. Kroz eksperimente, on je identifikovao i gene odgovorne za autofagiju. Dakle, otkrio je da je autofagija nasledna kod živih organizama, uključujući i ljudski. Zahvaljujući njoj, ćelije se rešavaju nepotrebnih delova, što znači da ih se celo telo oslobađa.

foto: Shutterstock

Priroda je ćelijama zapravo podarila neverovatno korisnu sposobnost – da same “svare”, odnosno unište sve ono što izgleda štetno i suvišno. Ćelije se ponašaju gotovo kao ljudi, ali automatski: pakuju otpad u specijalne “kese”, autofagozome, koje se zatim transportuju u lizozomne “kontejnere”, gde se sve to uništava i nestaje.

Delove koje ćelije prepoznaju kao “reciklažni materijal” same se prerađuju i koriste za ojačavanje i obnavljanje ćelije.

Zahvaljujući autofagiji, ćelije se same čiste od toksina i infekcija koje su ušle u njih.

Kada je autofagija najintenzivnija?

Kada je telo pod velikim stresom, proces autofagije se intenzivira. U ovom slučaju, ćelije uzimaju energiju iz internih izvora – bilo kojeg nagomilanog otpada, uklučujući i patogene bakterije.

foto: Profimedia

Dr Osumi je govorio, a Nobelov Komitet potvrdio:

“Korisno je nekad gladovati i postiti. Jedino tada se telo zaista očisti”.

Efekat autofagije

Kolege dr Osumija takođe tvrde da autofagija štiti telo od preranog starenja. Možda ga čak i podmlađuje, zahvaljujući procesu proizvodnje novih ćelija i izbacivanju defektnih proteina i oštećenih interćelijskih elemenata iz tela, istovremeno čuvajući zdravlje.

Šta ako se proces autofagije u telu poremeti?

Ako dođe do narušavanja procesa autofagije, to može da bude uzrok Parkinsonove bolesti, dijabetesa, čak i raka, tvrdio je dr Osumi.

 

penzioneri.me/stil.kurir.rs

Slične novosti

Otvorene telefonske linije za podršku starijim osobama i OSI u vrijeme Covid krize
Novosti, Porodica, Treće doba
shares0 views

Otvorene telefonske linije za podršku starijim osobama i OSI u vrijeme Covid krize

Vesna - apr 15, 2021

Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore 1. aprila otvorio je pet telefonskih linija za pružanje psiho-socijalne podrške koja…

ISTRAŽILI SMO ZA VAS: Kako preživjeti dan sa 2,36 eura? (VIDEO)
Penzije, Treće doba, Zdravlje
shares0 views

ISTRAŽILI SMO ZA VAS: Kako preživjeti dan sa 2,36 eura? (VIDEO)

Vesna - apr 03, 2021

Minimalna potrošačka korpa za februar ove godine u Crnoj Gori iznosila je 646,9 eura, pokazuju najnoviji podaci Uprave za statistiku Monstat. Od sada…

Prvu vakcinu protiv korone primio štićenik doma u Risnu (FOTO)
ljudi, Novosti, Zdravlje
shares0 views

Prvu vakcinu protiv korone primio štićenik doma u Risnu (FOTO)

Vesna - feb 20, 2021

Štićenik Doma za stare “Grabovac” u Risnu, Vladimir Žderić, primio je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci