Helen Mirren o ljepoti i starenju (72): “Volim se sunčati i piti vino. Ne znam čine li te kreme išta, osim da se osjećate bolje?”

Helen sama boji kosu, koristi jeftin make-up i sita je toga što se tinejdžeri koriste za oglašavanje kozmetičkih proizvoda.

Dama Helen Mirren je, kao i sve druge britanske zvijezde, oduvijek voljela kršiti pravila. Kasno se udala, nije imala djece, osvojila je Hollywood u svojim pedesetima, a sa 70 postala globalna ikona i ambasador L’Oréala, izabrana zato što je “brilijantna, nadmena, prelijepa, seksi i nadasve britanska”, po riječima generalne menadžerice beauty kuće – Elen Macaskill.

Jedini zahtjev Helen Mirren u ovoj suradnji bio je da joj nikad ne retuširaju fotografije. Jedna od najuspješnijih ambasadorica ovog brenda rado će podijeliti svoje beauty tajne, koje su daleko od svega što ste dosad znali.

“Ja zapravo uopće nemam beauty režim,” reći će vam. “Sunčam se – mada znam da ne bi trebalo – ali volim sjediti na suncu. Pijem vino i povremeno pretjeram u tome. Jedem pomfrit. Nikad nisam uspjela odlaziti u teretanu više od dva mjeseca, i uvijek zaboravljam uzimati vitamine. Ali nikad nisam probala Coca-Colu, na primjer. Nikad! Doduše, nekad koristim losion za tijelo koji dobijem u hotelu kao balzam za kosu. Znate, život je previše kratak i previše dragocjen.”

Ljepota za Helen nikada nije bila dubok koncept. Tvrdi da je najveći kompliment koji je ikad dobila kad ju je bivši momak usporedio s jednom od seljanki na Van Gogovoj slici.

“Mi žene smo same sebi, najveći neprijatelji. Možemo biti jako grube prema sebi. Ja, na primjer, nisam boginja. Nikad nisam bila. Obožavam boginje, francuske i talijanske glumice uvijek žele biti boginje. Ali ja, ja sam samo vrlo stvarna.”

Helen Mirren zadivljuje nas i zato što se ne plaši starenja – naprotiv, za nju je to samo proces postajanja Helen Mirren.

“Kako starite, tako i učite, sposobni ste se nositi s raznim stvarima. Sve je to dio prelijepog procesa bivanja ljudskim bićem.”

Ovakvo shvaćanje i izostanak straha Helen može zahvaliti i svojoj majci. Kitty Mirren bila je krojačica u koju se zaljubio Vasilij, ruski imigrant, Helenin otac.

“Rekla mi je da ću se, kad budem imala 20, smrtno plašiti ideje da ću nekad imati 40 godina. Ali da kad budem imala 40, nikako neću željeti ponovo imati 20. U tom momentu to mi nije ništa značilo, ali bila je potpuno u pravu, i stalno se prisjećam njenih riječi.”

Za Helen Mirren jedna od najboljih stvari koje prate starenje jeste to što više nije označena kao seks simbol.

“Da, starenje sa sobom nosi dobre i loše stvari. Svako doba u koje uđete otkriva novu osobu koja postajete. Voljela sam svoju mladost, ali to ne znači da nisam uživala i u ostalim etapama. Naprotiv! Sretna sam sada u sedamdesetima, sa 80 ću biti druga osoba, nadam se, i ne mogu dočekam da je upoznam. Jako sam zahvalna što sam još ovdje, nevjerojatno sam zahvalna na svom dobrom zdravlju. Sve što radim više ima veze sa zdravljem nego ljepotom.”

Sebe smatra sretnom, i vjeruje da njena sreća potiče iz dobrih izbora koje je pravila u životu. “Živjela sam životom koji sam htjela. Znam da se strašne stvari mogu dogoditi u sekundi i izmaknu ti tlo pod nogama i učine život vrlo teškim, tako da mi je potpuno jasno koliko sam imala sreće. I imala sam jako dobre muškarce u životu. Moj muž je divan čovjek, ali i svi muškarci prije njega donijeli su u moj život nešto pozitivno.”

Usprkos ogromnom uspjehu (osvojila je Oskara, četiri nagrade Bafta i tri Zlatna globusa), kućama koje ima u Los Angelesu, New Yorku, Londonu i Francuskoj, te 19-godišnjem braku s američkim režiserom Taylorom Hackfordom, Helen Mirren ostaje čvrsto na zemlji.

Redefiniranje ljepote

“Kad sam odrastala, bilo je nedopustivo da vam viri bretela od grudnjaka. To je bilo kurvanjski! Žene su se morale prilagođavati onome što se od njih očekuje. Ja volim besramne žene. Besramne i ponosne. Žene su kontrolirane tako što su ih posramljivali, i zato volim žene koje su rekle: moje tijelo je moje. Madonnu, Chrissie Hynde, Joan Jett, Bonnie Raitt. Volim Pussy Riot najviše na svijetu. Tom epitetu “kurve” sve su pokazale srednji prst. Nose ono što im se nosi, ponašaju se kako žele.”

“Uopšte mi nije interesantan taj fenomen Kardashianovih, ne dopada mi se, ali, zahvaljujući Kim, i J.Lo prije nje, ženama je danas dozvoljeno da imaju guzu. I butine. To je sjajno.”

Ne sramite se prirodnog izgleda

Iako biste mogli zamišljati da dama Helen Mirren često posjećuje frizerski salon, ona tvrdi da kada to učini, to je često ‘uradi sam’ posao.

“Povremeno bih stavila pramenove s četkicom za zube”, kaže ona. “Ja i moja sestra to učinimo jedna drugoj. Rijetko odem u frizerski salon.”

I dok je Helen obožavateljica kozmetičkih proizvoda, ona je manje zainteresirana za način na koji se često prodaju, piše High 50 life. “Cijeli život, gledali smo ove slike savršenih, nevjerojatno mladih djevojaka koje su predstavljale ono čemu biste trebali težiti. I ne govorimo o 25-godišnjakinjama, slučajno govorimo o 15-godišnjakinjama.“

“Nevjerojatno savršena koža reklamira se kao savršena koža kakvoj bismo trebali težiti. Očigledno, naravno, mi smo stariji i mudriji i počnemo biti vrlo cinični i vrlo razdraženi i ljuti, u stilu “hmmm, koji vrag misle da sam ja?”

Kada je Mirren potpisala ugovor s L’Orealom 2014., inzistirala je da se njene slike ne retuširaju. Tada je rekla: “Nisam ljepotica, nikad nisam ni bila, ali uvijek sam u redu izgledala i želim takva i ostati.

“Nadam se da mogu potaknuti druge žene da imaju više samopouzdanja i da se ne srame svog prirodnog dobrog izgleda.”

L’Orealova istraživanja pokazuju da 50 posto žena iznad 50 godina vjeruje da su nevidljive za društvo i marke, iako stariji od 50 godina drže 80 posto bogatstva u Velikoj Britaniji.

Stvari se konačno mijenjaju, kaže Dama Helen.

“Ne odobravam one neizmjerno skupe čudesne, ‘bla, bla kreme’ koje sadrže ‘čisto zlato’ ili kavijar ili što god to bilo i koštaju 200 funti! Toliko novaca za tako malu količinu – mislim da je to strašno.”

Iako je sad plaća veliki igrač u industriji ljepote, ona je izravna u svom stavu prema njoj. Iako joj se sviđaju sredstva za čišćenje lica, kreme za tijelo i kreme za lice, ona kaže: “Iskreno, ne znam čine li one išta zapravo.“

“Ono što volim je način na koji se zbog toga osjećam, lice mi se može kretati, osjećam se svježe, ugodno i spremno za taj dan, i mislim da je to doista ono što možete zatražiti od bilo kojeg kozmetičkog proizvoda da učini za vas. “

Kada je riječ o make-upu, ona koristi masovne marke koje nisu pretjerano skupe.

Pitamo je misli li da izgleda bolje s godinama.

“Ne mislim tako, ne, sigurno ne izgledam bolje. Naravno da ne izgledam bolje nego što sam izgledala kad sam bila mlađa, to je nesumnjivo.“

“Velika stvar koja se dogodi je da vas nije toliko briga, u tome je stvar. Da, ne izgledam tako dobro, ali nije me briga …“

“Ali velika stvar koja se događa sa starenjem je to što izgubite nevjerojatnu nesigurnost koju ste imali u mladosti.”

Neostvareno majčinstvo

Često puta je tako u intervjuima znala otvoreno govoriti o svom privatnom životu i o tome kako nikad nije željela vlastitu djecu.

Nisam osjećala potrebu za djetetom niti sam osjećala gubitak zato što ga nemam. To nije bila moja sudbina. Nikada se nije dogodilo i nije mi bilo bitno što ljudi misle. Gdje god sam došla muškarci bi mi govorili: Što? Nemaš djece? Bolje ti je da se baciš na posao stara curo. Ja bih im samo rekla da odj**u, izjavila je Mirren jednom prilikom.

No ipak je postojao jedan trenutak u njenom životu kada ju je činjenica da nikad neće biti majka rastužila.

Volim djecu, smiješna su i slatka, ali nikad nisam željela vlastitu. Nikad nisam ni na trenutak žalila za time što nemam djecu. Zapravo to je laž. Kada sam gledala film “Roditelji” plakala sam 20 minuta. Radnja je vezana uz priču o ulozi roditelja i kako ona nikad ne prestaje, čak ni kada si djed ili baka. Tada sam shvatila kako to nikada neću doživjeti. Plakala sam nekih 20 minuta za tim gubitkom i činjenicom da to nikada neću iskusiti.

Onda sam preboljela i ponovno sam bila sretna, kazala je britanska glumica.

 

penzioneri.me/elle.rs / zadovoljna.hr/ ATMA

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci