BAKA JELENA PROSLAVILA 100. ROĐENDAN SA SVOJIM PLANINARIMA: Najstarija planinarka u Srbiji na nogama! Planinari i pešači i dan-danas, sama sebi seče rođendansku tortu! (FOTO)

Sa 96 godina prepešačila je 14 kilometara, a u ovim godinama tri-četiri…

NIŠ – Nišlijka Jelena Minardi, najstarija planinarka u Srbiji, proslavila je stoti rođendan na izletištu Ada Ženeva kraj Niške Banje u društvu planinara iz planinarskog društva “Preslap”.

 

FOTO: BETA/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Nakon što su je prijatelji planinari otpevali rođendansku pesmu, a ona ugasila svećice na rođendanskoj torti, Minardi je poželela želju, a to je da još jednom vidi Radan planinu. “To je najlepša planina na svetu, moja omiljena. Bila sam na Mon Blanu u Francuskoj i na mnogim drugim planinama, ali nijedna nije tako lepa kao Radan. Nijedna zemlja nema tako lepe planine kao što ih mi imamo”, izjavila je Minardi.

Ona je kazala da planinari punih 58 godina i da je, zahvaljujući planinarenju, uspela da preživi veliku porodičnu tragediju kada su joj u saobraćajnoj nesreći poginuli snaja i unuk. Kazala je i da veruje da je zahvaljujući planinarenju doživela duboku starost.

“Priroda produžava život, daje vam energiju, oslobađate mozak svih problema. To naše telo i mozak traže. Omladini poručujem da ne sedi u kafićima već da se priključi planinarima, na planinama će steći dug život”, naglasila je Minardi.

Čitava njena porodica, dodala je Minardi, bavila se planinarenjem. Planinar je i njen sin Slobodan, a bili su to i njen pokojni suprug, snaja i unuk.

“Bila sam prosvetni radnik, radila sam u vrtiću i imala sam svaku radnu subotu. Međutim, nisam propuštala nijednu nedelju da odem na planinu”, izjavila je Minardi. Ona je kazala da ni sada ne odustaje od planinarenja i da će biti u prirodi do kraja života.

 

FOTO: BETA/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Kada mi je bilo 96 godina prepešačila sam 14 kilometara. Sada ne mogu da hodam planinskim stazama, ali učestvujem u planinarskim pohodima. Prepešačim tri, četiri kilometra, sednem da se odmorim i čekam planinare da se vrate. Uživam da ih gledam kako se srećni vraćaju sa planine”, kazala je Minardi.

FOTO: BETA/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Najstarija planinarka u Srbiji ;do sada je učestvovala u više stotina planinarskih akcija, osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ i pretrčala fruškogorski maraton dug 60 kilometara.

 

penzioneri.me/beta

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci