Samo 20 minuta provedenih u parku popravlja raspoloženje

Kraći boravak u prirodi ima pozitivan uticaj na čoveka, bez obzira na godine starosti. Parkovi u gradovima su prave male zelene oaze i idealni su za oslobađanje od tenzija kojima smo svakodnevno izloženi.

Svega 20 minuta dnevno provedenih u gradskom parku učiniće da se osećate srećnije i zadovoljnije, a pritom ne morate da vežbate, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Studija koju su sproveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da “utonu” u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.

Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birmingamu objavljeni su u časopisu “International Journal of Environmental Health Research”.

“Posetioci parka obuhvaćeni istraživanjem rekli su da se nakon boravka u prirodi bolje osećaju, kako fizički tako i mentalno”, saopštio je vođa studije Hon K. Juen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako nivo telesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bila povezana sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti.

Autori studije kažu da i osobe koje nisu u stanju da vežbaju zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.

Povratne informacije koje su dobili od stotinjak ispitanika naučnike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.

“Loše je to što gradske vlasti i investitori, širom sveta, sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamenjuju stambenim i poslovnim zgradama”, sa žaljenjem konstatuje koautor studije Gevin Dženkins.

“Premda naučnici sve više ukazuju na vrednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svedoci sve manjeg broja takvih prostora”, dodao je Dženkins.

 

penzioneri.me/rs.n1info.com

Slične novosti

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

Prosječna penzija od 2015. godine porasla preko 240 eura

Ana Ana - apr 22, 2024

Ministarstvo rada i socijalnog staranja objavilo je da je prosječna penzija u Crnoj Gori od 2015. godine porasla za 241 euro. Od 270…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci