Šetnja pomaže želucu, alkohol mu škodi

Alkoholna pića samo mogu da otežaju varenje, a ne da ga podstaknu, mišljenje je Kristijana Princa, direktora Gastroeneterološke klinike Helios u Vupertalu, Njemačka.

“Ja sam veliki neprijatelj rakije posle jela. I uopšte ne vidim nikakvo pozitivno delovanje žestokih pića po zdravlje”, kaže Princ.

Deutsche Welle navodi i rezultate jednog istraživanja u kome su ispitanici dobili fondu od sira(jelo od topljenog punomasnog sira, izuzetno kalorično i teško za varenje). Podjeljeni su u grupe koje su uz jelo dobile da piju crni čaj, vino, rakiju ili vodu. Zaključak istraživanja je da što se više alkohola unese u organizam, to je gore po varenje.

Doktor Princ kaže da, ukoliko neko ipak želi da konzumira alkohol, najbolje je prije jela uzeti šeri, zatim porto, pivo ili neku vrstu penušavog vina (ne navodi se koju). Za varenje je dobro i da se aperitiv uzme pola sata prije jela. Tada se može uživati u punom ukusu hrane. Iako se zna da gorke supstance iz pića mogu pomoći varenju, jaka šoljica espresa neposredno prije jela može pokvariti ukus hrane zbog svog dominantnog sastava.

Čaša dobro izabranog vina može služiti kao pojačivač ukusa nekog jela, ali Princ zasad ne vidi medicinske razloge za konzumaciju vina u toku jela. Što se piva tiče, ovaj Njemac je izričit – ne treba ga piti uz jelo. “Kvasac dovodi do akumulacije vazduha u želucu i dodatno ga nadima. To dovodi do još jačeg osećaja napetosti.”

Ukoliko neko želi da pomogne svom želucu nakon obilnog obroka, doktor preporučuje šetnju. Smatra da pokreti trbušnog zida pomažu želucu da bolje pumpa.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares167 views

Počinje isplata penzija

Redakcija - maj 18, 2023

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavijestio je korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata penzija za april 2023.…

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon
Penzije, Treće doba
7 shares294 views

Najniža srazmjerna penzija tri eura, najviša 1.000, potrebno dopuniti zakon

Redakcija - maj 13, 2023

U februaru ove godine najniži iznos srazmjerne penzije u zemlji iznosio je 3,18 eura, dok je najviši isplaćeni srazmjerni iznos bio 1.054 eura,…

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb
Zdravlje
7 shares536 views

Prepoznajte simptome, mogu vam spasiti život: 6 znakova da će vam se stvoriti tromb

Jasna Pejović - maj 12, 2023

Plućna embolija odnosi živote, a krvni ugrušci mogu uzrokovati cijeli niz drugih problema. Tromb ili krvni ugrušak može vam uzrokovati probleme koji variraju od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci