Šetnja pomaže želucu, alkohol mu škodi

Alkoholna pića samo mogu da otežaju varenje, a ne da ga podstaknu, mišljenje je Kristijana Princa, direktora Gastroeneterološke klinike Helios u Vupertalu, Njemačka.

“Ja sam veliki neprijatelj rakije posle jela. I uopšte ne vidim nikakvo pozitivno delovanje žestokih pića po zdravlje”, kaže Princ.

Deutsche Welle navodi i rezultate jednog istraživanja u kome su ispitanici dobili fondu od sira(jelo od topljenog punomasnog sira, izuzetno kalorično i teško za varenje). Podjeljeni su u grupe koje su uz jelo dobile da piju crni čaj, vino, rakiju ili vodu. Zaključak istraživanja je da što se više alkohola unese u organizam, to je gore po varenje.

Doktor Princ kaže da, ukoliko neko ipak želi da konzumira alkohol, najbolje je prije jela uzeti šeri, zatim porto, pivo ili neku vrstu penušavog vina (ne navodi se koju). Za varenje je dobro i da se aperitiv uzme pola sata prije jela. Tada se može uživati u punom ukusu hrane. Iako se zna da gorke supstance iz pića mogu pomoći varenju, jaka šoljica espresa neposredno prije jela može pokvariti ukus hrane zbog svog dominantnog sastava.

Čaša dobro izabranog vina može služiti kao pojačivač ukusa nekog jela, ali Princ zasad ne vidi medicinske razloge za konzumaciju vina u toku jela. Što se piva tiče, ovaj Njemac je izričit – ne treba ga piti uz jelo. “Kvasac dovodi do akumulacije vazduha u želucu i dodatno ga nadima. To dovodi do još jačeg osećaja napetosti.”

Ukoliko neko želi da pomogne svom želucu nakon obilnog obroka, doktor preporučuje šetnju. Smatra da pokreti trbušnog zida pomažu želucu da bolje pumpa.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci