Šetnja pomaže želucu, alkohol mu škodi

Alkoholna pića samo mogu da otežaju varenje, a ne da ga podstaknu, mišljenje je Kristijana Princa, direktora Gastroeneterološke klinike Helios u Vupertalu, Njemačka.

“Ja sam veliki neprijatelj rakije posle jela. I uopšte ne vidim nikakvo pozitivno delovanje žestokih pića po zdravlje”, kaže Princ.

Deutsche Welle navodi i rezultate jednog istraživanja u kome su ispitanici dobili fondu od sira(jelo od topljenog punomasnog sira, izuzetno kalorično i teško za varenje). Podjeljeni su u grupe koje su uz jelo dobile da piju crni čaj, vino, rakiju ili vodu. Zaključak istraživanja je da što se više alkohola unese u organizam, to je gore po varenje.

Doktor Princ kaže da, ukoliko neko ipak želi da konzumira alkohol, najbolje je prije jela uzeti šeri, zatim porto, pivo ili neku vrstu penušavog vina (ne navodi se koju). Za varenje je dobro i da se aperitiv uzme pola sata prije jela. Tada se može uživati u punom ukusu hrane. Iako se zna da gorke supstance iz pića mogu pomoći varenju, jaka šoljica espresa neposredno prije jela može pokvariti ukus hrane zbog svog dominantnog sastava.

Čaša dobro izabranog vina može služiti kao pojačivač ukusa nekog jela, ali Princ zasad ne vidi medicinske razloge za konzumaciju vina u toku jela. Što se piva tiče, ovaj Njemac je izričit – ne treba ga piti uz jelo. “Kvasac dovodi do akumulacije vazduha u želucu i dodatno ga nadima. To dovodi do još jačeg osećaja napetosti.”

Ukoliko neko želi da pomogne svom želucu nakon obilnog obroka, doktor preporučuje šetnju. Smatra da pokreti trbušnog zida pomažu želucu da bolje pumpa.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci