Šetnja pomaže želucu, alkohol mu škodi

Alkoholna pića samo mogu da otežaju varenje, a ne da ga podstaknu, mišljenje je Kristijana Princa, direktora Gastroeneterološke klinike Helios u Vupertalu, Njemačka.

“Ja sam veliki neprijatelj rakije posle jela. I uopšte ne vidim nikakvo pozitivno delovanje žestokih pića po zdravlje”, kaže Princ.

Deutsche Welle navodi i rezultate jednog istraživanja u kome su ispitanici dobili fondu od sira(jelo od topljenog punomasnog sira, izuzetno kalorično i teško za varenje). Podjeljeni su u grupe koje su uz jelo dobile da piju crni čaj, vino, rakiju ili vodu. Zaključak istraživanja je da što se više alkohola unese u organizam, to je gore po varenje.

Doktor Princ kaže da, ukoliko neko ipak želi da konzumira alkohol, najbolje je prije jela uzeti šeri, zatim porto, pivo ili neku vrstu penušavog vina (ne navodi se koju). Za varenje je dobro i da se aperitiv uzme pola sata prije jela. Tada se može uživati u punom ukusu hrane. Iako se zna da gorke supstance iz pića mogu pomoći varenju, jaka šoljica espresa neposredno prije jela može pokvariti ukus hrane zbog svog dominantnog sastava.

Čaša dobro izabranog vina može služiti kao pojačivač ukusa nekog jela, ali Princ zasad ne vidi medicinske razloge za konzumaciju vina u toku jela. Što se piva tiče, ovaj Njemac je izričit – ne treba ga piti uz jelo. “Kvasac dovodi do akumulacije vazduha u želucu i dodatno ga nadima. To dovodi do još jačeg osećaja napetosti.”

Ukoliko neko želi da pomogne svom želucu nakon obilnog obroka, doktor preporučuje šetnju. Smatra da pokreti trbušnog zida pomažu želucu da bolje pumpa.

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci