ČUDOTVORAN ČAJ OD KOPRIVE: Liječi, jača imunitet i čisti organizam od toksina!

Isprobajte!

Još početkom proleća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda – po parkovima, dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila prva hrana u proleće.

Kopriva u sebi sadrži takozvano oragansko gvožđe, koje je osnovno kod crvenih krvnih zrnaca. Anemija, nedostatak snage i malaksalost su zbog nedostatka ogranskog gvožda.

Ishrana sa koprivom je u stanju da pročisti krv ili da ojača slanje kiseonika. Njenim branjem u proleće, mi ulivamo prvu sunčevu energiju koja je ogrejala njene listove. Svima kome je potrebna energija nakon zimskog perioda, treba da se osloni na nju.

Pročitajte i: Recept za početnike: Kako da napravite sataraš ili bećarac (VIDEO)Kopriva može da raste i napolju, i u saksiji, i da se upotrebljava stalno, kao lekoviti čaj ili poparena – čak i u sirovom stanju kao salata, sa masnoćom. Preporučuje se svima ko ima vreme da je nabere.

Kopriva se može konzumirati cele godine. Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada. U proleće pomaže kod prolećnog umora, zimi će pomoći kada smo preterali za prazničnom hranom, a ako smo opterećeni tokom dana, možemo probati da zamenimo kafu čajem od koprive.

Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada.Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada.Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada.

žena pije čaj

žena pije čaj
Foto: Profimedia

Čaj od koprive

Za ostalo lekovito bilje je baš obrnuto. Čaj od koprive se pije kada se mesec smanjuje i to između 15-19 za bolji efekat. Najbolja je mlada, prolećna kopriva.

Dobro je da odaberete čisto mesto za branje korpive. Najbolje ako kod tog mesta ima voda blizu. Ni u kom slučaju ne treba da se bere u naseljenim mestima i oko puta.

Zapamtite, beru se samo vrhovi koprive, a ne cela biljak. Koristite rukavice, pošto, iako je zdravo, kada kopriva ožari to mnogo boli.

Možete koristiti makaze, a sakupljeno stavite u kesu. Kada je donesete kući, rasporedite je na nekoliko dana u šareni hlad da se osuši.

Osim za lečenje i jačanje imuniteta, kopriva se koristi i za pravljenje mnogih kilinarskih izazova, koji su tipični za bugarsku kuhinju.

 

penzioneri.me/srbijadanas.com

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci