Dugi periodi neprekidnog sjedenja skraćuju život

Ako ste među onima koji sjede veći dio dana, a da pri tom ni ne pravite pauze tokom kojih ćete se kretati, povećavate rizik od prerane smrti.

Ljudi koji sjede sat ili dva, a da se ni jednom ne pridignu, imaju višu stopu smrtnosti od onih koji ne sjede tako dugo tokom dana već ćešće ustaju, zaključak je istraživanja koji je objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine.

Kit Dijaz sa Univerziteta Kolumbija i njegove kolege sproveli su ovo istraživanje sa 7.985 osoba starijih od 45 godina koje su nosile aparat za merenje aktivnosti tokom nedelju dana i koje su, nakon toga, pratili četiri godine.

U prosjeku, 77 odsto vremena tokom budnog stanja ispitanici su proveli sjedeći, odnosno više od 12 sati dnevno. Tokom perioda praćenja, 340 ispitanika je preminulo.

Oni koji su preminuli provodili su više vremena sjedeći, odnosno više od 13 časova dnevno. Takođe, oni ispitanici koji su provodili često uzastopnih 60 do 90 minuta bez ustajanja imali su skoro duplo veći rizik od prerane smrti u poređenju sa onim ispitanicima koji su manje vremena proveli sedeći i koji su sedeli tokom kraćih perioda.

Oni koji su češće ustajali na bar svakih 30 minuta imali su najmanji rizik od prerane smrti.

“Ako imate posao ili živite načinom života koji zahtijeva da sjedite tokom dužih perioda, pravljenje pauze da biste se razmrdali na svakih pola sata moglo bi da smanji vaš rizik od prerane smrti, iako ne znamo još uvek tačno koliko aktivnosti je optimalno”, objašnjava naučnik.

“Budite kreativni u osmišljavanju načina ne samo kako da smanjite ukupno vreme koje provedete sjedeći, već i da povećate redovne prekide sjedenja kako biste se kretali.”

penzioneri.me/penzin.rs

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci