Ovih 10 namirnica morate da imate u tanjiru: Snižavaju holesterol, čuvaju vam srce, a nećete imati problema ni sa virusima..

Zdravlje srca zahtijeva izbjegavanje brze i prerađene hrane, ali ne samo to. Pravilnim odabirom onoga što jedete možete sniziti nivo holesterola, krvni vritisak i izbjeći različite vrste upala.

Ovih 10 zdravih namirnica veoma su povoljne za vaše srce.

1. Ovas i ječam

Ove žitarice sadrže posebno vlakno – beta-glukan, koje u ishrani ima mnogo pogodnosti za ljudsko zdravlje. Beta-glukan, prema istraživanjima, povoljno utiče na imunitet i predstavlja korisnu zaštitu za pacijente podvrgnute zračenju i hemoterapiji. Jedna od njegovih važnijih uloga je i snižavanje holesterola, koje je od posebne važnosti za zdravlje srca.

2. Losos i deblje ribe

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma važne za zdravlje srca. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama su: losos, tuna, haringa, kao i rakovi.

3. Tamno lisnato povrće

Zelena salata, spanać i kelj bogati su vitaminima A, C, E i K, i sadrže antioksidanse koji pomažu oslobađanju toksina iz organizma. Zbog velike količine kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, ovo povrće je veoma važno kada je zdravlje srca u pitanju.

4. Orašasti plodovi i semenke

Nesoljene sjemenke i orašasti plodovi imaju mnogo kalijuma, magnezijuma i drugih minerala koji su poznati saveznici u snižavanju krvnog pritiska. Orasi, pekan orasi, bademi, laneno seme, makadamski orasi i lješnici su veoma dobar izbor. Orasima imaju visok udeo omega-3 masnih kiselina.

5. Repa

Repa sadrži puno azot-monoksida, pa pomaže otvaranju krvnih sudova i smanjenju krvnog pritiska. Studija sprovedena u Australiji, pokazala je da je kod muškaraca i žena, koji su ispitivani, u roku od šest sati značajno snižen sistolni (gornji) krvni pritisak, nakon unosa 500 grama (dvije i po šolje) soka od repe.

6. Avokado

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association pokazalo je da zamjena zasićenih masnoća jednim avokadom dnevno može da dovede do smanjenja krvnog pritiska i do 13,5 miligrama po decilitru.

7. Maslinovo ulje

Zasićene masne kiseline su glavni sastojak mediteranske ishrane. Ona poboljšava zdravlje srca i mozga, smanjuje rizik od raka dojke i povećava dugovječnost.

8. Mahunarke

Nijedan spisak hrane dobre za srce ne bi bio potpun bez mahunarki: svih vrsta pasulja, sočiva, leblebija i crno-crvenih grašaka.

9. Mlječni proizvodi snižene masnoće

Iako se može činiti pomalo čudnim to što se mlječni proizvodi nalaze u spisku vrhunskih zdrave hrane za srce, naučnici navode da sir i jogurt mogu biti od pomoći kod smanjenja krvnog pritiska.

10. Uravnotežena ishrana sa niskim procentom natrijuma

Stručnjaci, generalno, tvrde da se treba fokusirati na zdravu hranu svih vrsta i boja.

penzioneri.me/kurir.rs

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci