10 razloga zašto starija osoba odbija hranu i kako se izboriti sa tim

Šta činiti kada starija osoba neće da se hrani pravilno ili da jede dovoljno? Veoma je važno otkriti razloge i pokušati da se pravilno odgovori na uzroke.

Pravilna ishrana je od presudnog značaja za održavanje zdravlja kod starijih ljudi, za održanje i izgradnju koštane mase i za omogućavanje ljekovima da efikasno deluju u organizmu i sa, možda, manje neželjenih dejstava.

Ali šta ako starija osoba neće da se hrani pravilno ili da jede dovoljno? Ovo njenim starateljima predstavlja dodatni izazov. Možda postoje valjani razlozi zašto starija osoba ne želi da jede. Veoma je važno otkriti koji su to razlozi i pokušati da se pravilno odgovori na uzroke.

Leonard Hensen za Ageing Care  je još prije nekoliko godina napravio, služeći se podacima američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i Nacionalnog instituta za starenje, kao i iskustvima profesionalnih staratelja, listu od 10 najčešćih razloga zbog kojih starije osobe ponekad ne jedu redovno.

1. Smanjen osećaj mirisa i ukusa

Obedovanje uključuje mnoge osete: mirise, boje i ukuse. Mnoge starije osobe, međutim, doživljavaju slabljenje osećaja mirisa i ukusa. Prisutno je slabljenje doživljaja, što posledično smanjuje želju osobe za hranom.

Ne postoji čarobna pilula koja može da povrati pun osećaj mirisa i ukusa. Staratelji koji su, uglavnom, glavni kuvari, mogu da prilagode recepte koje koriste i da, umesto uobičajenih začina koje koriste oni ili starija osoba prilikom spremanja hrane, pređu na začinsko bilje i začine koji su izraženijeg ukusa i da na taj način uvedu nov, snažniji ukus u obroke.

2. Slabljenje vida

Katarakta i druga oboljenja i problemi sa očima mogu da smanje vizuelni doživljaj servirane hrane, čineći sliku mutnom mrljom.

Vizuelni doživljaj hrane lako može da se pojača pojačavanjem boja hrane na tanjiru, njihovim odvajanjem tako da budu definisane i da se lakše razaznaju. Naravno, obroci treba da budu raznovrsni, te i serviranje treba menjati izuzev ako starija osoba ne reaguje pozitivno samo na jedan ili dva načina serviranja.

Vodeći računa o definisanim, odvojenim bojama i teksturama, može se efikasno podstaći vizuelni doživljaj, umanjen zbog zdravstvenog problema sa vidom/očima.

3. Ljekovi

Neki ljekovi imaju nuspojave koje dovode do mijenjanja osjećaja ukusa ili dovode do slabljenja apetita kod starijih osoba.

Treba se raspitati kod ljekara da li prepisani ljekovi izazivaju gubitak apetita, dovode do lošeg osećaja u ustima ili otupljuju čulo ukusa. Ljekar možda može da zameni ljekove drugim ili da prepiše lijek koji će rešiti problem.

4. Opstipacija

Neželjeno dejstvo mnogih ljekova jeste opstipacija, veoma neprijatno stanje kada pacijent tvrdi da nema mjesta u stomaku za još hrane.

Prvi korak ka rješenju jeste smanjivanje učestalosti zatvora. Treba razmisliti o povećanju unosa vode tokom dana. Uz pravilnu ishranu, voda pomaže da se očisti digestivni sistem i time i količinu hrane koja se zadržava u crevima. Takođe, treba razmisliti i o povećanju unosa hrane koja doprinosi boljem funkcionisanju creva.

5. Problemi sa žvakanjem

Ako starija osoba ima problema sa žvakanjem, možda je to usled problema sa zubima ili desnima ili, ako nosi zubne proteze, možda one treba da se prilagode ako ne naležu dobro.

Treba konsultovati zubara u vezi sa ovim problemom kako bi on proverio i eventualno rešio problem sa zubima, desnima ili protezama. Problemi sa žvakanjem često mogu biti rešeni uvođenjem mekanije hrane.

Svježe voće i povrće, na primer, zameniti kuvanim i/ili ceđenim sokovima. Takođe, konzervirane breskve i drugo voće mogu biti jedna od opcija. Mleveno meso se lako žvaće ili, umesto mesa, razmislite o uvođenju mekane hrane kao što su pasulj, jaja, tofu ili tunjevina.

6. Obedovanje u samoći

U obroku se često više uživa kada se obeduje u društvu.

Potrudite se da makar za jedan obrok u toku dana budete zajedno sa starijom osobom. Tokom obedovanja možete razgovarati o događajima i ljudima koje ste sreli ili o novim receptima. Podstaknite članove porodice, prijatelje ili komšije da se redovno priključuju ručku ili večeri sa starijom osobom. Preporučite posjete tokom kojih može da se razgovara sa starijom osobom na bilo koju temu, a mogu se postavljati i pitanja kako bi se održalo ili čak popravilo mentalno zdravlje starije osobe. Očekivanje posete će sigurno podstaći osobu da sedne za sto u vreme obeda.

Hensen preporučuje i da se staratelj raspita o dešavanjima u lokalnoj zajednici gde je uključeno i obedovanje. Penzionisanje ili gubitak supružnika ne sme biti razlog osamljivanju.

Sa druge strane, moramo kao društvo, da činimo sve na jačanju međuljudskih veza i na razvijanju usluga pomoći starim osobama koje su izgubile nezavisnost i njihovim starateljima.

7. Nedostatak znanja/motivacije

Izložite plan starijoj osobi: “Ako se postaramo da se pravilno hraniš, možemo da smanjimo neželjena dejstva ljekova; možemo da osnažimo njihovo pozitivno dejstvo; verovatno ćeš se osećati bolje; pored toga, mnogo duže ćemo moći da uživamo u našem zajedničkom životu. Hoćeš li da učestvuješ u ovom planu?”

Ako starija osoba shvati presudnu ulogu ishrane u svom životu i saglasi se sa planom, dobićete podršku. Makar jednom dnevno, dajte pozitivan komentar: “Pravilnom ishranom, napravili smo ogroman korak ka boljem zdravlju i nezavisnosti”.

8. Monotonija

Kad starija osoba pristane na svakodnevni zdrav režim ishrane, častite je povremeno obedom u restoranu kako biste podstakli njeno pozitivno iskustvo u obedovanju. Obrok će verovatno biti pripremljen i začinjen drugačije nego što ga vi spremate. Nastavite da se fokusirate na zdravu hranu u režimu ishrane. Obedovanje van kuće će vama takođe dati mogućnost da se odmorite, nakratko, od kuvanja.

Nemojte odbaciti ovaj savjet kao nešto što je neprimenljivo u našim ekonomskim uslovima. Ako naša omladina, bogu hvala, ima novca da puni naše lijepe kafiće, onda se i za naše najstarije može naći makar jednom u par meseci, ako ne i češće, novca da se izvedu u kafanu ili bar restoran brze hrane u nekom od sve brojnijih tržnih centara. To često ne košta mnogo više od pripreme hrane kod kuće. Čak i brza hrana im neće smetati povremeno, koliko će im značiti da izađu i dožive nešto novo.

9. Gubitak volje da se spremaju obroci

Ako vi ne možete da spremite svaki obrok, potražite pomoć. Kod nas ta pomoć se uglavnom može očekivati od prijatelja ili rodbine, ali smo često toliko otuđeni da i ne razmišljamo o njoj. Imajte u vidu da mnogi ljudi ne znaju da vam je i kakva vam je pomoć potrebna. A ima onih koji bi želeli da pomognu.10. Poslednje sredstvo ukoliko starija osoba odbija da jede.

10. Poslednje sredstvo ukoliko starija osoba odbija da jede

Pravilna ishrana je od presudnog značaja za svakog, pa i za stariju osobu. Hensen, kao poslednje sredstvo, ukoliko starija osoba odbija da jede, savetuje hranjanje na silu u bolnici.

Iako je nekad veoma teško tražiti razloge kad se čini da valjanjih razloga nema, shvatanje zašto nešto starija osoba čini ili ne čini jeste presudno za pravilnu brigu o njoj. Razlog mora da postoji i na njega treba uticati. Kad god želite da primenite silu, setite se da ta osoba koju sile na nešto sutra možete biti vi.

Posebna priča jeste kada starija osoba, u danima pre smrt, odbija hranu. Ali to je zasebna tema za neki drugi tekst.

Slične novosti

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini
Novosti, Penzije, Treće doba
shares560 views

KONATAR: URA će za korisnike srazmjernih penzija ponovo predložiti povećanje minimalne penzije na 450 eura, pošto je Spajićeva Vlada odbila to da učini

Ana Ana - apr 15, 2024

Šef poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA Miloš Konatar podsjetio je da je Skupština Crne Gore 29. decembra 2023. godine donijela Zaključak kojim je…

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Ana Ana - apr 15, 2024

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su…

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani
ljudi, Novosti, Penzije
shares272 views

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani

Ana Ana - apr 15, 2024

Kako povećati broj nedostajućih sudija, pitanje je koje se iz godine u godinu ponavlja. Sudski savjet jedan je od glavnih igrača u procesu…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci