Stariji neobavješteni o uzrocima šloga

Anketa je, inače, obavljena među osobama prosječne starosti od 74 godine, pri čemu su 57 odsto anketiranih činile žene.

Stariji ljudi slabo razumiju većinu važnih znakova koji ukazuju na mogućnost da dožive šlog i nisu upoznati sa faktorima koji povećavaju rizik od takve opasnosti po njihovo zdravlje, upozoravaju stručnjaci irskog Kraljevskog medicinskog koledža.

Samo je 54 odsto anketiranih starijih lica navelo, naprimer, da nerazgovetan govor predstavlja upozoravajući znak za šlog, a manje od pola je znalo da su takvi znaci i vrtoglavica, utrnulost, slabost i glavobolja, prenosi Rojters.

Među ispitanicima je 25 odsto bolovalo od neke srčane bolesti, dok je šest odsto ranije preživjelo šlog. Procenat bivših pušača među ispitanicima je bio 36, a sadašnjih 17 odsto.

Tri četvrtine njih je među rizične faktore za šlog tačno navelo povišen krvni pritisak. Međutim, samo je do 40 odsto znalo da su i povišen hoelsterol i pušenje rizični faktori, a svega oko 10 odsto da se u ove faktore ubrajaju i dijabetes i konzumiranje alkohola.

Irski stručnjaci upozoravaju da, zbog toga što ne poznaju dobro upozoravajuće simptome, mnoge starije osobe mogu da izgube dosta vremena koje je od vitalnog značaja, bilo da su sami u opasnosti od šloga ili se radi o nekome iz njihovog okruženja.

Budući da efikasna borba sa šlogom zahtjeva njegovo hitno dijagnoziranje i medicinsku intervenciju, irski tim se zalaže za znatno unaprijeđenje edukacije građana o ovom zdravstvenom problemu.

penzioneri.me/mondo.me

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci