Stariji neobavješteni o uzrocima šloga

Anketa je, inače, obavljena među osobama prosječne starosti od 74 godine, pri čemu su 57 odsto anketiranih činile žene.

Stariji ljudi slabo razumiju većinu važnih znakova koji ukazuju na mogućnost da dožive šlog i nisu upoznati sa faktorima koji povećavaju rizik od takve opasnosti po njihovo zdravlje, upozoravaju stručnjaci irskog Kraljevskog medicinskog koledža.

Samo je 54 odsto anketiranih starijih lica navelo, naprimer, da nerazgovetan govor predstavlja upozoravajući znak za šlog, a manje od pola je znalo da su takvi znaci i vrtoglavica, utrnulost, slabost i glavobolja, prenosi Rojters.

Među ispitanicima je 25 odsto bolovalo od neke srčane bolesti, dok je šest odsto ranije preživjelo šlog. Procenat bivših pušača među ispitanicima je bio 36, a sadašnjih 17 odsto.

Tri četvrtine njih je među rizične faktore za šlog tačno navelo povišen krvni pritisak. Međutim, samo je do 40 odsto znalo da su i povišen hoelsterol i pušenje rizični faktori, a svega oko 10 odsto da se u ove faktore ubrajaju i dijabetes i konzumiranje alkohola.

Irski stručnjaci upozoravaju da, zbog toga što ne poznaju dobro upozoravajuće simptome, mnoge starije osobe mogu da izgube dosta vremena koje je od vitalnog značaja, bilo da su sami u opasnosti od šloga ili se radi o nekome iz njihovog okruženja.

Budući da efikasna borba sa šlogom zahtjeva njegovo hitno dijagnoziranje i medicinsku intervenciju, irski tim se zalaže za znatno unaprijeđenje edukacije građana o ovom zdravstvenom problemu.

penzioneri.me/mondo.me

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci