PENZIJE RASTU ZA 900 ILI ZA 600 DINARA, MMF ponovo u Beogradu

Nova misija MMF dolazi u Beograd sledeće nedelje i ostaće u prestonici dve nedelje. Predstavnici ove međunarodne finansijske organizacije sastaće se s ministrom finansija, guvernerkom Narodne banke Srbije, kao i drugim relevantnim ministrima i zvaničnicima.

NA stolu će biti nekoliko nekoliko tema. Jedna od važnijih biće mogućnost povećanja penzija i plata u javnom sektoru koje bi trebalo očekivati krajem ove i početkom naredne godine. S tim u vezi ozbiljna pažnja biće poklonjena novom modelu obračuna penzija koji će važiti od 2020. godine i koji će direktno uticati na visinu penzija ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji.

-Više opcija je u igri, a ozbiljno se razmatraju dve mogućnosti. Prva polazi od toga da na iznos penzije direktno utiče rast inflacije koja na međugodišnjem nivou sada iznosi dva odsto. Drugi model podrazumeva da na iznos penzije pored inflacije utiče i BDP odnosno godišnji rast zemlje. Pitanje je samo koji bi deo ovih parametara uticao na rast penzija i to bi trebalo da bude predmet razgovora – tvrdi izvor “Blica” iz Nemanjine 11.

Sebastijan Sosa, MMF u SrbijiFOTO: S. KRSTIĆ / RAS SRBIJA
Sebastijan Sosa, MMF u Srbiji

Jedna od mogućnosti koju je pominjao Fiskalni savet jeste da se penzije usklađuju sa inflacijom i rastom BDP preko dva procenta. Kada bi se taj model sada primenio penzije bi sledeće godine mogle da rastu 3,5 odsto, po uslovom da inflacija iznosi dva procenta i privredni rast 3,5 odsto. To bi za prosečnu penziju od oko 26.000 dinara značilo povećanje od oko 910 dinara. Drugi model mogao bi da bude usklađivanje 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom BDP. To bi prosečnu penziju od 26.000 dinara povećalo za oko 600 dinara.

S druge strane, ukoliko se odustane od novog modela obračuna penzija, sudeći po dosadašnjim iskustvima penzije bi mogle u sledećoj godini da rastu od oko šest odsto, koliko procenjuju u Fiskalnom savetu. To bi za prosečnu penziju značilo povećanje od oko 1.500 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je istakao da dobri finansijski rezultati u prvom kvartalu ove godine najavljuju mogućnost povećanja plata i penzija.

“U prvom kvartalu 2019. smo ostvarili suficit od 15,8 milijardi dinara, a planirali smo deficit od oko 19 milijardi, dakle 35 milijardi smo imali bolji rezultat od plana”, rekao je Mali.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice
Novosti, Treće doba
shares189 views

Isplate staračkih naknada do kraja sedmice

Ana Ana - mar 20, 2024

Staračke naknade za januar i februar za 3,32 hiljade poljoprivrednika, biće isplaćene do kraja ove sedmice, a koštaće dva miliona eura. To je…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci