PENZIJE RASTU ZA 900 ILI ZA 600 DINARA, MMF ponovo u Beogradu

Nova misija MMF dolazi u Beograd sledeće nedelje i ostaće u prestonici dve nedelje. Predstavnici ove međunarodne finansijske organizacije sastaće se s ministrom finansija, guvernerkom Narodne banke Srbije, kao i drugim relevantnim ministrima i zvaničnicima.

NA stolu će biti nekoliko nekoliko tema. Jedna od važnijih biće mogućnost povećanja penzija i plata u javnom sektoru koje bi trebalo očekivati krajem ove i početkom naredne godine. S tim u vezi ozbiljna pažnja biće poklonjena novom modelu obračuna penzija koji će važiti od 2020. godine i koji će direktno uticati na visinu penzija ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji.

-Više opcija je u igri, a ozbiljno se razmatraju dve mogućnosti. Prva polazi od toga da na iznos penzije direktno utiče rast inflacije koja na međugodišnjem nivou sada iznosi dva odsto. Drugi model podrazumeva da na iznos penzije pored inflacije utiče i BDP odnosno godišnji rast zemlje. Pitanje je samo koji bi deo ovih parametara uticao na rast penzija i to bi trebalo da bude predmet razgovora – tvrdi izvor “Blica” iz Nemanjine 11.

Sebastijan Sosa, MMF u SrbijiFOTO: S. KRSTIĆ / RAS SRBIJA
Sebastijan Sosa, MMF u Srbiji

Jedna od mogućnosti koju je pominjao Fiskalni savet jeste da se penzije usklađuju sa inflacijom i rastom BDP preko dva procenta. Kada bi se taj model sada primenio penzije bi sledeće godine mogle da rastu 3,5 odsto, po uslovom da inflacija iznosi dva procenta i privredni rast 3,5 odsto. To bi za prosečnu penziju od oko 26.000 dinara značilo povećanje od oko 910 dinara. Drugi model mogao bi da bude usklađivanje 50 odsto sa inflacijom i 50 odsto sa rastom BDP. To bi prosečnu penziju od 26.000 dinara povećalo za oko 600 dinara.

S druge strane, ukoliko se odustane od novog modela obračuna penzija, sudeći po dosadašnjim iskustvima penzije bi mogle u sledećoj godini da rastu od oko šest odsto, koliko procenjuju u Fiskalnom savetu. To bi za prosečnu penziju značilo povećanje od oko 1.500 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je istakao da dobri finansijski rezultati u prvom kvartalu ove godine najavljuju mogućnost povećanja plata i penzija.

“U prvom kvartalu 2019. smo ostvarili suficit od 15,8 milijardi dinara, a planirali smo deficit od oko 19 milijardi, dakle 35 milijardi smo imali bolji rezultat od plana”, rekao je Mali.

 

penzioneri.me/blic.rs

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci