Penzioneri u Baru dobili plac: To je obmana i predizborni trik

Nigdje ne piše da se prenosi urbanistička parcela već katastarska.

Sa 21 glasom za, bez glasova protiv i sa pet uzdržanih, juče je u nastavku XXI sjednice Skupštine opštine Bar prošla Odluka o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu Udruženju penzionera Bara, odnosno, besplatno im je ustupljena opštinska parcela u Popovićima na kojoj bi trebalo da bude podignuta zgrada sa stanovima za penzionere.

Ova katastarska parcela od 2.290 kvadratnih metara u blizini vojne ekonomije i željezničke pruge, zahvaćena je GUP-om, ali, nije detaljno razrađena, već je po kulturi u katastru zavedena kao pašnjak, što je bio razlog žestokih napada opozicije na ovakav predlog koji je tumačen kao predizborna manipulacija. Zgrada bi prema prvim najavama trebala da ima 50 garsonjera i 25 jednosobnih stanova.

Prije glasanja za odluku, odbornici vlasti odbili su zaključak opozicije koji predloženi tekst odluke dopunjava navodima da se ugovor o prenosu potpisuje “nakon donošenja DUP-a i glavnog projekta”, a odbijen je i zaključak opozicije koji predlaže drugu lokaciju, već obrađenu DUP-om, u Makedonskom naselju kod vrtića, za koji je ocijenjeno da nije u skladu sa zakonom o državnoj imovini.

“Kako se može riješiti ova zgrada kroz DUP Rena Bjeliši, koji se ne završava pet godina, brže od izdavanja urbanističko-tehničkih uslova za parcelu od 2.359 kvadrata obuhvaćenu DUP-om Topolica-Bjeliši koji je validan? Time bi dobili i još stanova i poslovnih prostora koji bi bili vlasništvo opštine”, rekao je mr Dejan Đurović (DF).

Aleksandar Lekić (DF) je isticao da penzioneri zaslužuju više poštovanja vlasti, te da li bi iko u sali digao ruku za “da se radi o njegovom ocu, majci, babi ili djedu”.

Predsjednik SO Radomir Novaković Cakan rekao je da ga brine da gradnja zgrade ne sačeka naredne lokalne izbore 2022, da treba razmišljati i o domu za stare, te da je privatno-javno partnerstvo “dobar model da se ovo završi”.

“Odluka je nezakonita, nemamo izvod iz katastra, ne znamo ko je procijenio zemljište, a plac ne može biti građevinsko zemljište jer nije obuhvaćen DUP-om. Ovo je nepovoljno za penzionere, jer je  predizborni pamphlet, a da vlast stvarno brine o njima, mogla je ovo završiti prije tri godine”, kazao je Savo Vujošević (DEMOS). Ističući da će dići ruku za jer nije protiv penzionera, Osman Subašić je naveo da oni “od ovoga nemaju nikakve koristi”, počev od toga da se u odluci pominje kolektivno stanovanje “ što može imati razna tumačenja”.

“ Svako bi digao ruku kad bismo znali da će tu biti zgrada sa stanovima. Ali ovako se ne zna da li će na tom mjestu biti škola, otkupni centar, vrtić… Od ove odluke penzioneri će imati trenutno zadovoljstvo, ali, efekta ne, bar za pet godina”, rekao je Subašić.

Opštinski sekretar za planiranje prostora Suzana Crnovršanin je rekla da je parcela u zahvatu DUP-a Rena Bjeliši koji još nije završen “jer nema adekvatnih podloga”, pa su u toku dodatna snimanja, a rok završetka je 15. jul.

“Nigdje u odluci nije navedeno da se prenosi urbanistička, već katastarska parcela koju GUP definiše da ima tretman gradskog građevinskog zemljišta, i ovdje nema nikakve obmane”, rekao je Vido Dabanović, opštinski sekretar za imovinu i zastupanje.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci