Penzioneri u Baru dobili plac: To je obmana i predizborni trik

Nigdje ne piše da se prenosi urbanistička parcela već katastarska.

Sa 21 glasom za, bez glasova protiv i sa pet uzdržanih, juče je u nastavku XXI sjednice Skupštine opštine Bar prošla Odluka o prenosu prava svojine na građevinskom zemljištu Udruženju penzionera Bara, odnosno, besplatno im je ustupljena opštinska parcela u Popovićima na kojoj bi trebalo da bude podignuta zgrada sa stanovima za penzionere.

Ova katastarska parcela od 2.290 kvadratnih metara u blizini vojne ekonomije i željezničke pruge, zahvaćena je GUP-om, ali, nije detaljno razrađena, već je po kulturi u katastru zavedena kao pašnjak, što je bio razlog žestokih napada opozicije na ovakav predlog koji je tumačen kao predizborna manipulacija. Zgrada bi prema prvim najavama trebala da ima 50 garsonjera i 25 jednosobnih stanova.

Prije glasanja za odluku, odbornici vlasti odbili su zaključak opozicije koji predloženi tekst odluke dopunjava navodima da se ugovor o prenosu potpisuje “nakon donošenja DUP-a i glavnog projekta”, a odbijen je i zaključak opozicije koji predlaže drugu lokaciju, već obrađenu DUP-om, u Makedonskom naselju kod vrtića, za koji je ocijenjeno da nije u skladu sa zakonom o državnoj imovini.

“Kako se može riješiti ova zgrada kroz DUP Rena Bjeliši, koji se ne završava pet godina, brže od izdavanja urbanističko-tehničkih uslova za parcelu od 2.359 kvadrata obuhvaćenu DUP-om Topolica-Bjeliši koji je validan? Time bi dobili i još stanova i poslovnih prostora koji bi bili vlasništvo opštine”, rekao je mr Dejan Đurović (DF).

Aleksandar Lekić (DF) je isticao da penzioneri zaslužuju više poštovanja vlasti, te da li bi iko u sali digao ruku za “da se radi o njegovom ocu, majci, babi ili djedu”.

Predsjednik SO Radomir Novaković Cakan rekao je da ga brine da gradnja zgrade ne sačeka naredne lokalne izbore 2022, da treba razmišljati i o domu za stare, te da je privatno-javno partnerstvo “dobar model da se ovo završi”.

“Odluka je nezakonita, nemamo izvod iz katastra, ne znamo ko je procijenio zemljište, a plac ne može biti građevinsko zemljište jer nije obuhvaćen DUP-om. Ovo je nepovoljno za penzionere, jer je  predizborni pamphlet, a da vlast stvarno brine o njima, mogla je ovo završiti prije tri godine”, kazao je Savo Vujošević (DEMOS). Ističući da će dići ruku za jer nije protiv penzionera, Osman Subašić je naveo da oni “od ovoga nemaju nikakve koristi”, počev od toga da se u odluci pominje kolektivno stanovanje “ što može imati razna tumačenja”.

“ Svako bi digao ruku kad bismo znali da će tu biti zgrada sa stanovima. Ali ovako se ne zna da li će na tom mjestu biti škola, otkupni centar, vrtić… Od ove odluke penzioneri će imati trenutno zadovoljstvo, ali, efekta ne, bar za pet godina”, rekao je Subašić.

Opštinski sekretar za planiranje prostora Suzana Crnovršanin je rekla da je parcela u zahvatu DUP-a Rena Bjeliši koji još nije završen “jer nema adekvatnih podloga”, pa su u toku dodatna snimanja, a rok završetka je 15. jul.

“Nigdje u odluci nije navedeno da se prenosi urbanistička, već katastarska parcela koju GUP definiše da ima tretman gradskog građevinskog zemljišta, i ovdje nema nikakve obmane”, rekao je Vido Dabanović, opštinski sekretar za imovinu i zastupanje.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci