ISKORAK

Početni položaj je u iskoraku, a prsti prednje noge su blago podignuti. Ruke su na bokovima, a mogu da budu i pored tijela ukoliko želite da radite sa malim opterećenjem, odnosno sa tegićima. Lagano spuštajte koleno pod uglom od 90 stepeni, od jednog do dva centimetra iznad podloge, pa se vratite u početni položaj. Leđa su pritom ispravljena i vježbu bi trebalo raditi u tri serije od 15 do 20 ponavljanja. Iskorak je savršena vežba kojom ćete ojačati noge i zadnjicu. Ponovite vježbu iskoračivši suprotnom nogom.

PODIZANjE NOGE U STRANU

Zauzmite stojeći položaj sa uskim raskoračnim stavom. Leđa su ispravljena, jedna ruka je oslonjena na zid, a druga je na boku. Zatim polako podižite nogu u stranu, tako da ostane prava u koljenu dok su prsti zategnuti u pravcu opružanja noge. Vratite nogu u početni položaj. Bitno je da ne savijate leđa i da se čvrsto oslonite na zid. Vježbu ponovite između 10 – 15 puta u tri serije. Uradite istu vježbu podizanjem u stranu suprotne noge.

“MRTAV” SED

Oslonite se leđima na zid, zatim savijte noge u koljenima pod uglom od 90 stepeni, kao da želite da sjednete. Ovo je položaj takozvanog mrtvog seda koji je takođe efikasan za jačanje mišića nogu. U ovom položaju ostanite 20 do 40 sekundi, zatim se istegnite. Potom, iz mrtvog seda, prekrstite jednu nogu preko druge i zadržite što duže taj položaj. Bitno je da podignuto koljeno bude oboreno ka podlozi i da dišete duboko tokom celog izdržaja. Ostanite što duže u tom položaju, optimalno je između 20 i 40 sekundi. Poslije obavezno istegnite mišiće nogu.

MAKAZICE ZA JAČI STOMAK

Lezite na leđa, a ruke postavite tako da se lumbalni deo leđa blago oslanja na njih. Podignite noge malo iznad podloge. Zatim, prebacujte lagano nogu preko noge, radeći takozvane makazice. Vježbu ponovite kroz tri serije, između 15 – 20 ponavljanja. Kombinujte brže i sporije makazice, odnosno mijenjajte brzinu, za bolji efekat. Bitno je da su vam pri tome koljena prava, odnosno zategnuta.