KIČMA

Većina nas izgubiće najmanje centimetar visine u svakoj deceniji nakon 40. godine. Do 80. godine većina muškaraca će biti pet centimetara niža, a žene čak osam centimetara niže. Ljepši pol smanjuje se više od muškaraca jer nivo ženskih hormona estrogena koji su važni za zdravlje kostiju rapidno opada u menopauzi. Uz to, muškarci obično imaju veću mišićnu masu. Nakon 35. godine, naše kosti počinju da gube minerale, prije svega kalcijum. Budući da se sposobnost tijela da zamijeni novo koštano tkivo usporava, kosti počinju da se smanjuju, postaju krhkije i sklonije prelomima- počinje stanje poznato kao osteoporoza. Gubitak visine uzrokovan je i ravnanjem diskova koji leže između kostiju kičme.

Dvadeset i tri diska, koji djeluju kao amortizeri kičme, sastavljena su od čak 88 odsto vode. Diskovi se kontrahuju tokom dana jer stajanje i kretanje izbacuju tečnost. Noću, dok ležimo, tečnost se obnavlja što objašnjava zašto se tokom dana možemo smanjiti i za nekoliko milimetara i ponovo obnoviti visinu preko noći. Kako starimo, tako se diskovi ravnjaju i trajno se smanjuje naša visina. Gubitak visine u bilo kojoj dobi znak je upozorenja za osteoporozu, naročito kod žena. Kod muškaraca to može biti znak bolesti srca. Uobičajene bolesti povezane sa starenjem, uključujući bolesti srca i osteoporozu, često napadaju telo u tandemu.

Kako se zaštititi: Zahvaljujući genima, oko petina osoba može uspešno izbeći smanjenje visine u kasnijim godinama, ali je ključ za centimetre zdrav stil života. Da biste se zaštitili od osteoporoze trebalo bi da se pridržavate zdrave ishrane sa odgovarajućim unosom

kalcijuma (iz susama, zelenog lisnatog povrća i mlijeka ili iz suplemenata od 700 miligrama) I vitamina D, koji dobijamo od sunca. Pušenje, alkohol i preterane količine kofeina mogu narušiti zdravlje naših kostiju. Vježbajte i posebno jačajte trbušne mišiće da ne biste razvili formu tijela u obliku slova S, zaobljenog s i vratom nagnutog prema naprijed. Sjedite uspravno i pazite na dobro držanje pa ćete usporiti starenje diskova.

SRCE

Ulaskom u srednje godine srčani mišić se skuplja u prosjeku 0,3 grama godišnje utičući na sposobnost da pumpa krv kroz tijelo. Svake godine mišiću srca potrebno je dva do pet odsto više vremena da se kontrahuje i opusti, a iznos krvi koja proteče pada za devet mililitara godišnje. To može uzrokovati visok krvni pritisak koji, povećavajući otpor mišiću srca, otežava pumpanje krvi.

Kako se zaštititi:

Kao i svaki mišić, srce jača i sporije se smanjuje ako se vježba. Aerobne aktivnosti koje čuvaju srce su hodanje, penjanje stepenicama, ples, vježbanje u teretani. 40 minuta brzog hoda pet puta nedeljno daće odlične rezultate.

…a djelovi koji i dalje rastu su – nos, uši i stopala

Naše uši rastu prosečno 0,22 milimetra godišnje. Unutrašnji dio ušne školjke ostaje iste veličine, ali ostatak ušiju se polako povećava. Tradicionalno se vjeruje da je uzrok hrskavica koja nastavlja da raste nakon što se razviju kosti. I gravitacija je još jedan faktor. Hrskavica, kao i koža, postaje tanja i gubi elastičnost kako starimo jer propadaju kolagen i vlakna elastina. Stopala postaju duža i šire se starenjem, jer tetive i ligamenti koji povezuju sitne kosti gube elastičnost. Zglobovi postaju manje elastični pa se prsti šire, a stopalo spušta.

Nakon 40. godine broj obuće možete povećati i za jedan broj. Nosite zaštitne jastučiće u obući i što češće nosite dobar par patika za trčanje.

POLNI ORGANI

Polni organi nam se sa godinama takođe smanjuju. Kod muškaraca to se događa jer naslage masnih materija u tankim arterijama u penisu ograničavaju protok krvi. Ova slaba cirkulacija dovodi do atrofije tkiva penisa što rezultira gubitkom dužine i debljine organa. Takođe, postepeno se nagomilava neelastični kolagen unutar rastegljivog vlaknastog tkiva koji erekciju čini mogućom. Ako muškarac od 30 godina ima penis u erekciji dug 15. centimetara, kad uđe u 60. i 70. godinu može mu se smanjiti na 12 cm. Od četrdesetih godina postepeno se počinju smanjivati i testisi, u prosjeku centimetar između 30. i 60.godine. Promjene kod žena vezane su za smanjenje nivoa estrogena u menopauzi što smanjuje protok krvi u tom području. Materica se smanjuje, vraća na predadolescentne dimenzije jer tijelo registruje da taj organ više nije aktivan pa vitalne rezerve preusmjerava za aktivne organe koji ih još mogu koristiti. Smanjenje nivoa estrogena znači da će mlečne žlezde i vezivno tkivo propadati, a zameniće ih masno tkivo. Dobri i kvalitetni grudnjaci mogu pomoći koži i pratećim ligamentima da manje popuštaju.

Kako se zaštiti:

Za muškarce, zdravi režim ishrane sa malo masnoća ključan je za zdravlje srca i dobar seksualni život, jer zdrave arterije po cijelom telu znače bolji protok krvi u penisu. Redovan seks može i muškarcima i ženama usporiti proces smanjivanja jer redovni seksualni odnosi poboljšavaju protok krvi i kiseonika u polnim organima, pa će proces degeneracije tih organa usporiti.

MOZAK

Mozak je pri rođenju težak oko 400 grama, raste do 1,4 kilograma u adolescenciji, a počinje da se smanjuje već sa 20 godina.Naučnici još uvijek ne znaju zašto, ali vjeruju da bi to moglo biti izazvano nakupljanjem toksina u mozgu ili kao posledica odumiranja nervnih ćelija. Ovaj proces, istraživanja pokazuju, ubrzavaju pušenje, alkohol i dijabetes. Gojaznost i visok nivo holesterola takođe utiču. Ovo smanjenje ne mora nužno uticati na proces razmišljanja.

Kako se zaštititi:

Ključ je održavanje mentalno aktivnog života. Čitajte, učite celog života, komunicirajte, budite znatiželjni.

Pomaže i izbjegavanje preterane konzumacije alkohola (obdukcije su pokazale manji mozak kod alkoholičara), a kvalitetan san je imperativ.

LICE

Vjerovalo se da do starenja lica dovode gubitak mišićnog tonusa i gravitacija, međutim novija istraživanja ukazuju da se zapravo smanjuju kosti lica, usisavajući kožu i mišiće oko njih. Vilica je najsklonija smanjenju- ako izgubite zub, kost koja ga podržava će se smanjiti. Stručnjaci smatraju da žene gube strukturu kostiju lica pre muškaraca (žene u ranim četrdesetima, muškarci 10 do 15 godina kasnije)

Kako se zaštititi:

Ključ je u dobroj higijeni usne duplje kako bi se sprečilo truljenje i gubitak zuba.

GRUDNA ŽLIJEZDA

Timus je maleni organ smešten odmah iznad srca, središnji je organ imunog sistema. Kod novorođenčeta i djece dobro je razvijen, a posle puberteta dolazi do njegove involucije i pretvaranja u masno tijelo. Proizvodi T-ćelije koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova efikasnost počinje opadati. Neke teorije govore da bi to i mogao biti razlog zašto su stariji ljudi osetljiviji na rak.

Kako se zaštititi:

Studije pokazuju da niskokalorične dijete povećavaju imunitet, ali ta istraživanja još su u toku.

penzioneri.me/zena.blic.rs