Uloga bake i deke u porodici i vaspitanju djece

U današnja objektivno teška i tubulentna vremena, čovjek ima previše poslovnih obaveza uz koje obavezno idu trzavice i stres. Shodno tome, roditelji često ne mogu da odvoje dovoljno vremena za svoju djecu. Zato se mališani često osjećaju zapostavljenima i zato su pravi srećnici ako kraj sebe imaju baku i deku, ili bar jedno od njih.

Kako bi obezbjedili materijalnu sigurnosti svojoj porodici, roditelji često nisu u mogućnosti da biraju posao i radno vrijeme, pa su primorani da budu odvojeni od svoje djece po cijeli dan. U takvoj situaciji posljedice trpe i roditelji i djeca. Roditelji zbog toga što ih grize savjest jer zapostavljaju svoju djecu, a mališani zato što se osjećaju zapostavljenim.

Zato je prava sreća kada svoju djecu možete povjeriti svojim roditeljima. Srećni su svi – roditelji, bake i deke, a ponajviše deca. I onda kada dijete krene u vrtić ili u školu, baka i deka ostaju nezamenljivi, jer su oni za mališane oličenje dobrote.

Život u proširenoj porodici olakšava podizanje i vaspitanje djeteta u svim onim brojnim potrebama da se uz njega bude više, naročito na mlađem uzrastu. Jer oko malog djeteta, složiće se svi roditelji, zaista ima puno posla. Međutim, razvoj i vaspitanje deteta u ovakvoj porodici mogu biti i otežani ukoliko   odrasli  nisu  dovolјno  jedinstveni u  svojim zahtjevima i shvatanjima, na primer,  ako postoje  izrazitije razlike u opštoj i govornoj kulturi i sl. Dakle, ukoliko odrasli ne postupaju prema djetetu na isti način. Tada gotovo neprimjetno dolazi do situacija koje se više ne tiču vaspitanja nego prevaspitanja. Dijete je često primorano da se počne odvikavati od jednog načinana ponašanja, koje je tek usvojilo i da se navikava na drugi, koji mu nameću baka i deka.

Aktivno uključivanje bake i (ili) deke u porodične obaveze znači jednu sasvim novu okolnost. Jer oni gotovo uvijek, kao po pravilu, nesvjesno i neosjetno počnu da prevaspitavaju svoje unuče. I pored upozorenja roditelјa, baka i deka često tjeraju po svome, jer zaboga, na primjeru njihove, tu prisutne djece, potvrđuje se da su oni u vaspitanju bili uspješni.

Zato je veoma korisno, a često i neophodno, da se odrasli dogovore o svom postupanju prema djetetu i zauzmu jedan i jedinstven stav. Nekada će to biti kako predloži otac, drugi put kako majka smatra da je najbolje, treći put neka se usvoji bakin ili dekin predlog… Ali jednom usvojeno, trebali bi svi da poštuju. U suprotnom će dijete vrlo brzo postati zbunjeno i konfuzno.

Negativni vaspitni uticaji

Najčešća je situacija da se baka i deka javlјaju kao zaštitnici djeteta pokazujući  prema  njemu  veće  razumijevanje, blagost  i popustlјivost.  „Pusti ga, još je malo“ – ljubi ga baka, ili „Kako ti ga nije žao, vidiš koliko je osjetlјivo“ – privija ga uz sebe deka. A dijete to i hoće: da nađe nekoga  preko  koga  će  istrajati  na  svojim  neopravdanim  zahtjevima  ili hirovima. Svi mališani prosto vape za uporištem, a bake i deke su „idealan“ izbor. Jer puštaju djete da postepeno preuzme „vlast“. I vrlo brzo mu više niko ništa ne može. Takvo  „savezništvo“  bake, deke  i unuka uvijek ima loše posljedice po razvoj i vaspitanje djeteta i apsolutno ga treba isklјučiti.

A kad dijete u prisustvu bake i deke, na primjer, nauči brojne lokalizme, problem sticanja govorne kulture je mnogo teži nego inače. Ustvari, mnogo je primjera negativnog uticaja odraslih na dijete. I u njima uglavnom prednjače baka i deka. U ovakvim i sličnim slučajevima roditelјi moraju biti kategorični u zahtjevima i do kraja istrajni na jedinstvu vaspitnog djelovanja.

Tada, osim otežanog razvoja dijeteta, dolazi i do nepotrebnih sukoba između odraslih, što takođe otežava život i stvara napetu porodičnu situaciju. Dijete treba da osjeća da ga jednako vole svi u kući. I da zna da potpuno odvoji lјubav od poštovanja kućnog reda i od zahtjeva koje mora uvažavati. I to već od svoje druge godine.

penzioneri.me/kucica.net

Slične novosti

Danas počinje isplata penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares453 views

Danas počinje isplata penzija

Ana Ana - jul 19, 2024

Isplata penzija za jun počinje danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore. “Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore…

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares232 views

Nišić: Niko se ne kocka sa Fondom PIO

Ana Ana - jul 19, 2024

Niko se ne kocka sa Fondom PIO i sve penzije, osim minimalnih biće uvećane već u januaru, kazala je gostujući u Jutarnjem programu…

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Vlada će pomoći bivšim radnicima KAP-a da ostvare pravo na penziju

Ana Ana - jul 19, 2024

Vlada Crne Gore odlučila je da se bivšim zaposlenima KAP-a koji su nastavili da rade na istim radnim mjestima i nakon stečaja od…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci