Dobrobiti vježbanja kod starijih osoba

Nakon 12 nedelja specifičnog treninga, primećena su poboljšanja u snazi i mišićnom tkivu kod ljudi starijih od 90 godina. To se odrazilo na poboljšanje brzine hodanja, većom sposobnošću samostalnog ustajanja sa stolice, kao i poboljšanja ravnoteže i značajnog smanjenja učestalosti padova.

Ovo su neki od rezultata istraživanja objavljenog u žurnalu Age of the American Ageing Association . Istraživanja je vodio profesor fizioterapije Mikel Izquierdo-Redín.

24 osobe, starosti između 91 i 96 godina, učestvovale su u ovom istraživanju, od toga njih 11 je bilo u eksperimentalnoj grupi dok je ostalih 13 bilo u kontrolnoj grupi.

Trenirali su 2 puta nedeljno tokom perioda od 12 nedelja. Treninzi su se sastojali od specifičnih vežbi napravljenih posebno za njih imajući u vidu njihove godine. Radili su kombinovane vežbe za poboljšanje snage i ravnoteže.

“Trening povećava njihov funkcionalni kapacitet, smanjuje rizik od padova i poboljšava snagu mišića”, zaključio je na osnovu ovog istraživanja profesor Mikel Izquierdo-Redín.

Sa starenjem, funkcionalnost neuromišićnog, kardiovaskularnog i respiratornog sistema postepeno počinje da se smanjuje, i to dovodi do pojave slabosti kod starijih osoba.

Fizička neaktivnost je jedan od osnovnih faktora koji doprinosi gubljenju mišićne mase i slabljenja funkcionalnosti organizma.

“Sa praktične strane gledišta”, kaže prof Izquierdo, “ rezultati ovog ispitivanja ukazuju na značaj sprovođenja programa vežbanja kod starijih osoba, to se posebno odnosi na vežbe za razvoj snage mišića i vežbe ravnoteže. Po njegovom mišljenju bilo bi korisno da se primenjuju vežbe ovog tipa kako bi se sprečio uticaj starenja na organizam a samim tim bi se i značajno poboljšao kvalitet života starijih osoba.

penzioneri.me/healthclub.rs

 

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci