Dobrobiti vježbanja kod starijih osoba

Nakon 12 nedelja specifičnog treninga, primećena su poboljšanja u snazi i mišićnom tkivu kod ljudi starijih od 90 godina. To se odrazilo na poboljšanje brzine hodanja, većom sposobnošću samostalnog ustajanja sa stolice, kao i poboljšanja ravnoteže i značajnog smanjenja učestalosti padova.

Ovo su neki od rezultata istraživanja objavljenog u žurnalu Age of the American Ageing Association . Istraživanja je vodio profesor fizioterapije Mikel Izquierdo-Redín.

24 osobe, starosti između 91 i 96 godina, učestvovale su u ovom istraživanju, od toga njih 11 je bilo u eksperimentalnoj grupi dok je ostalih 13 bilo u kontrolnoj grupi.

Trenirali su 2 puta nedeljno tokom perioda od 12 nedelja. Treninzi su se sastojali od specifičnih vežbi napravljenih posebno za njih imajući u vidu njihove godine. Radili su kombinovane vežbe za poboljšanje snage i ravnoteže.

“Trening povećava njihov funkcionalni kapacitet, smanjuje rizik od padova i poboljšava snagu mišića”, zaključio je na osnovu ovog istraživanja profesor Mikel Izquierdo-Redín.

Sa starenjem, funkcionalnost neuromišićnog, kardiovaskularnog i respiratornog sistema postepeno počinje da se smanjuje, i to dovodi do pojave slabosti kod starijih osoba.

Fizička neaktivnost je jedan od osnovnih faktora koji doprinosi gubljenju mišićne mase i slabljenja funkcionalnosti organizma.

“Sa praktične strane gledišta”, kaže prof Izquierdo, “ rezultati ovog ispitivanja ukazuju na značaj sprovođenja programa vežbanja kod starijih osoba, to se posebno odnosi na vežbe za razvoj snage mišića i vežbe ravnoteže. Po njegovom mišljenju bilo bi korisno da se primenjuju vežbe ovog tipa kako bi se sprečio uticaj starenja na organizam a samim tim bi se i značajno poboljšao kvalitet života starijih osoba.

penzioneri.me/healthclub.rs

 

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci