Za stomak je najzdravija “bakina hrana”

Savremeni način ishrane, gotova jela s mnogo konzervansa negativno utiču na crevnu floru, a ljekari podsećaju da tradicionalna ishrana čuva zdravlje i čak može doprineti izlečenju pojedinih bolesti.


“Tradicionalna hrana s mnogo probiotskih bakterija različitih sojeva doprinosi očuvanju zdravlja, a dobra ishrana može doprineti i izlečenju pojedinih patoloških stanja”, rekao je predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije prof. dr Srđan Đuranović na simpozijumu “Crevna mikroflora- značaj i očuvanje zdravlja i tretman bolesti”.

Simpozijum je organizovan u Beogradu povodom Svjetskog dana digestivnog zdravlja, a ove godine u središtu pažnje gastroenterologa širom sveta su probiotici.

U našim crevima živi oko 100 biliona bakterija i taj broj je deset puta veći od ukupnog broja ćelija koje grade naš organizam, istaknuto je na skupu.

“Dokazano je da probiotici imaju pozitivan efekat kod brojnih bolesti, stomačnih tegoba, akutnih dijareja, dijareja kod antibiotske terapije, sindroma iritabilnog creva, za jačanje imunog odgovora dece, spečavanje pojave alergija”, pojasnio je Đuranović. On je dodao da svako od nas ima specifičnu crevnu floru, koja zavisi od genetike, podneblja i hrane i da je broj bakterija koje naseljavaju digestivni sistem ogroman. “Mi znamo da je većina tih bakterija dobra, afirmativna za organizam, kako za creva, tako i za čitav organizam. Znamo i da lečenje određenih bolesti može biti potpomognuto davanjem dobrih bakterijskih sojeva”, naglasio je Đurašković.

U fokusu svjetskih istraživanja, kako kaže, danas se ispituje koje sve bolesti zavise od stanja mikroflore u digestivnom traktu i mogu li biti lečene probiotskim ljekovima.

“Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da različite vrste probiotskih ljekova mogu biti upotrebljene u određenim patološkim stanjima”, pojašnjava Đurašković. On je dodao da se s pravom može reći da ulazimo u eru probiotika i da će ubuduće fokus istraživanja biti usmjeren upravo u tom pravcu – stvaranje novih probiotskih preparata specifičnih za određena oboljenja.

Gastroenterolog Miodrag Krstić podsetio je da probiotici pomažu kod bolesti kao dodatak terapiji, ali da se mogu koristiti i preventivno za poboljšavanje crevne flore.

“Najvažnija funkcija crevne flore je merabolička funkcija i zaštitna uloga – jačanje imuniteta. Danas je moguće kultivisati samo 30 odsto mikroorganizama koji se nalaze u crevnoj flori”, rekao je Krstić.

Na tržištu danas ima dosta probiotskih prepatara, a lekari kažu da svi preparati nisu isti i da velika razlika postoji u sastavu, količini probiotskih bakterija, tehnologiji izrade, kvalitetu, efikasnosti.

Predstavnik instituta Lalemand Rosel u Francuskoj Eduard Sliz pojasnio je da svaki probiotski soj koji se proizvodi u tom institutu ima svoju “genetsku ličnu kartu” i registrovan je u Pasterovom institutu u Parizu.

Stalnim kontrolama u procesu proizvodnje, kako je naglasio, sprečava se pojava mutacija kao i prisustvo rezistencije na antibiotike. Dobar preparat podrazumeva jedan do tri soja u kombinaciji, kao i da je tehnološkim postupkom mikrokapsuliranja omogućeno da probiotske bakterije očuvaju vitalnost i efikasnost od trenutka kada dospeju u organizam do mjesta na kom treba da ispune svoje blagotvorne efekte na zdravlje.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci