Za stomak je najzdravija “bakina hrana”

Savremeni način ishrane, gotova jela s mnogo konzervansa negativno utiču na crevnu floru, a ljekari podsećaju da tradicionalna ishrana čuva zdravlje i čak može doprineti izlečenju pojedinih bolesti.


“Tradicionalna hrana s mnogo probiotskih bakterija različitih sojeva doprinosi očuvanju zdravlja, a dobra ishrana može doprineti i izlečenju pojedinih patoloških stanja”, rekao je predsednik Udruženja gastroenterologa Srbije prof. dr Srđan Đuranović na simpozijumu “Crevna mikroflora- značaj i očuvanje zdravlja i tretman bolesti”.

Simpozijum je organizovan u Beogradu povodom Svjetskog dana digestivnog zdravlja, a ove godine u središtu pažnje gastroenterologa širom sveta su probiotici.

U našim crevima živi oko 100 biliona bakterija i taj broj je deset puta veći od ukupnog broja ćelija koje grade naš organizam, istaknuto je na skupu.

“Dokazano je da probiotici imaju pozitivan efekat kod brojnih bolesti, stomačnih tegoba, akutnih dijareja, dijareja kod antibiotske terapije, sindroma iritabilnog creva, za jačanje imunog odgovora dece, spečavanje pojave alergija”, pojasnio je Đuranović. On je dodao da svako od nas ima specifičnu crevnu floru, koja zavisi od genetike, podneblja i hrane i da je broj bakterija koje naseljavaju digestivni sistem ogroman. “Mi znamo da je većina tih bakterija dobra, afirmativna za organizam, kako za creva, tako i za čitav organizam. Znamo i da lečenje određenih bolesti može biti potpomognuto davanjem dobrih bakterijskih sojeva”, naglasio je Đurašković.

U fokusu svjetskih istraživanja, kako kaže, danas se ispituje koje sve bolesti zavise od stanja mikroflore u digestivnom traktu i mogu li biti lečene probiotskim ljekovima.

“Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da različite vrste probiotskih ljekova mogu biti upotrebljene u određenim patološkim stanjima”, pojašnjava Đurašković. On je dodao da se s pravom može reći da ulazimo u eru probiotika i da će ubuduće fokus istraživanja biti usmjeren upravo u tom pravcu – stvaranje novih probiotskih preparata specifičnih za određena oboljenja.

Gastroenterolog Miodrag Krstić podsetio je da probiotici pomažu kod bolesti kao dodatak terapiji, ali da se mogu koristiti i preventivno za poboljšavanje crevne flore.

“Najvažnija funkcija crevne flore je merabolička funkcija i zaštitna uloga – jačanje imuniteta. Danas je moguće kultivisati samo 30 odsto mikroorganizama koji se nalaze u crevnoj flori”, rekao je Krstić.

Na tržištu danas ima dosta probiotskih prepatara, a lekari kažu da svi preparati nisu isti i da velika razlika postoji u sastavu, količini probiotskih bakterija, tehnologiji izrade, kvalitetu, efikasnosti.

Predstavnik instituta Lalemand Rosel u Francuskoj Eduard Sliz pojasnio je da svaki probiotski soj koji se proizvodi u tom institutu ima svoju “genetsku ličnu kartu” i registrovan je u Pasterovom institutu u Parizu.

Stalnim kontrolama u procesu proizvodnje, kako je naglasio, sprečava se pojava mutacija kao i prisustvo rezistencije na antibiotike. Dobar preparat podrazumeva jedan do tri soja u kombinaciji, kao i da je tehnološkim postupkom mikrokapsuliranja omogućeno da probiotske bakterije očuvaju vitalnost i efikasnost od trenutka kada dospeju u organizam do mjesta na kom treba da ispune svoje blagotvorne efekte na zdravlje.

penzioneri.me/b92.net

Slične novosti

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci