Počelo ljeto: Dom zdravlja vam daje preporuke kako da pobijedite vrućine

Pretjerano izlaganje visokim temperaturama i sunčevoj svjetlosti mogu dovesti do sunčanice, gubitka svijesti, toplotnih grčeva, toplotne iscrpljenosti, toplotnog udara! Pretjerano izlaganje glave direktnoj sunčevoj svjetlosti može dovesti do sunčanice i pri nižim temperaturama vazduha.

Dom zdravlja Podgorica savjetuje šta da uradite da biste izbjegli sve ove neželjene efekte tokom ljeta.

Pod jedan – nastojte da rashladite prostor u kojem živite.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stepana Celzijusa danju i ispod 24 stepena noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike.

“Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite svoj dom. Otvorite prozore tokom noćih i ranih jutarnjih sati kada je spoljašnja temperatura niža. Smanjite količinu toplog vazduha unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i roletne, naročito one koji su okrenuti prema suncu.,navucite zavjese, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje ili popodnevno sunce”, navodi se u preporukama Doma zdravlja.

Svim građanima se savjetuje da se klone vrućine tako što će, između ostalog, izbjegavati naporan fizički rad i izlazak u najtoplijem dijelu dana, iako je veliki broj onih koji cijelo radno vrijeme provode na suncu, kao što su građevinski radnici.

“Izbjegavati boravak na suncu u periodu od 10-17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici, te oboljeli od šećerne bolesti. Ako morate naporno da radite, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između četiri i sedam sati”, stoji u preporukama.

Treba izbjegavati i zadržavanje u parkiranom vozilu, što je vjerovatno nepojmljivo za taksi vozače.

A ako ste već izloženi duže suncu, redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

“Naročitu brigu treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa”, savjetuju u Domu zdravlja.

Doktori stalno preporučuju da se unosi što više tečnosti u organizam, a to je posebno važno tokom ljetnjih mjeseci. Ne konzumirajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Kad su obroci u pitanju, treba  jesti češće, ali manje količine i  izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

“Rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala i šešir širokog oboda”, navedeno je u preporukama.

Vrućine naročito teško padaju starijim i osobama sa zdravstvenim problemima. Tim osjetljivijim grupama najvažnije je da se pridržavaju savjeta ljekara i konsultuju se sa njima kakav uticaj ljekovi koje koriste mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu.

A u slučaju da osjetite tjeskobe dok ste vani, tražite pomoć i što prije uđite u hladniji prostor.

“Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaku, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tečnost koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć”, poručuju u Domu zdravlja Podgorica.

Savjetujte se s doktorom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako osoba kojoj pomažete ima vruću, suvu kožu ili delirijum (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve ili su bez svijesti odmah potrazite medicinsku pomoć.

“Dok čekate na pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položa i podignite joj noge , oslobodite odjeće i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone, špricanje kože vodom temperature 25–30 stepeni Celzijusovih. Mjerite temperaturu tijela ne dajite bilo kakve lijekove samoinicijativno.. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj”, savjetuju, između ostalog u Domu zdravlja.

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

Konatar: Poslanici većine u Skupštini odbili da podrže povećanje dječijih dodataka i srazmjernih penzija

Ana Ana - jul 09, 2024

“Nevjerovatno je da poslanici parlamentarne većine: PES, NSD, DNP, Demokrate i SNP juče u Skupštini nisu podržali povećanje dječijih dodataka za 50%, kao…

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”
Novosti, Treće doba, Zdravlje
shares202 views

Registrovana ambulanta u JU Dom starih “Bijelo Polje”

Ana Ana - jul 09, 2024

Ambulanta opšte medicine u sklopu JU Dom starih “Bijelo Polje” zvanično je registrovana od strane Ministarstva zdravlja, uz podršku krovne institucije Ministarstva rada…

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate
Novosti, Posao 55+, Treće doba
shares754 views

Penzioner dočekao (ne)pravdu poslije skoro dvije decenije: Naplatio zaostale plate

Ana Ana - jul 06, 2024

Forbes Srbija početkom nedjelje pisao je o slučaju jednog građanina Srbije koji je godinama vodio spor sa bivšim poslodavcem i konačno dočekao da…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci