Počelo ljeto: Dom zdravlja vam daje preporuke kako da pobijedite vrućine

Pretjerano izlaganje visokim temperaturama i sunčevoj svjetlosti mogu dovesti do sunčanice, gubitka svijesti, toplotnih grčeva, toplotne iscrpljenosti, toplotnog udara! Pretjerano izlaganje glave direktnoj sunčevoj svjetlosti može dovesti do sunčanice i pri nižim temperaturama vazduha.

Dom zdravlja Podgorica savjetuje šta da uradite da biste izbjegli sve ove neželjene efekte tokom ljeta.

Pod jedan – nastojte da rashladite prostor u kojem živite.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 stepana Celzijusa danju i ispod 24 stepena noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike.

“Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite svoj dom. Otvorite prozore tokom noćih i ranih jutarnjih sati kada je spoljašnja temperatura niža. Smanjite količinu toplog vazduha unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i roletne, naročito one koji su okrenuti prema suncu.,navucite zavjese, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje ili popodnevno sunce”, navodi se u preporukama Doma zdravlja.

Svim građanima se savjetuje da se klone vrućine tako što će, između ostalog, izbjegavati naporan fizički rad i izlazak u najtoplijem dijelu dana, iako je veliki broj onih koji cijelo radno vrijeme provode na suncu, kao što su građevinski radnici.

“Izbjegavati boravak na suncu u periodu od 10-17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici, te oboljeli od šećerne bolesti. Ako morate naporno da radite, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između četiri i sedam sati”, stoji u preporukama.

Treba izbjegavati i zadržavanje u parkiranom vozilu, što je vjerovatno nepojmljivo za taksi vozače.

A ako ste već izloženi duže suncu, redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja.

“Naročitu brigu treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa”, savjetuju u Domu zdravlja.

Doktori stalno preporučuju da se unosi što više tečnosti u organizam, a to je posebno važno tokom ljetnjih mjeseci. Ne konzumirajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Kad su obroci u pitanju, treba  jesti češće, ali manje količine i  izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

“Rashladite tijelo, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala i šešir širokog oboda”, navedeno je u preporukama.

Vrućine naročito teško padaju starijim i osobama sa zdravstvenim problemima. Tim osjetljivijim grupama najvažnije je da se pridržavaju savjeta ljekara i konsultuju se sa njima kakav uticaj ljekovi koje koriste mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu.

A u slučaju da osjetite tjeskobe dok ste vani, tražite pomoć i što prije uđite u hladniji prostor.

“Popijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaku, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tečnost koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć”, poručuju u Domu zdravlja Podgorica.

Savjetujte se s doktorom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

Ako osoba kojoj pomažete ima vruću, suvu kožu ili delirijum (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve ili su bez svijesti odmah potrazite medicinsku pomoć.

“Dok čekate na pomoć, smjestite osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položa i podignite joj noge , oslobodite odjeće i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone, špricanje kože vodom temperature 25–30 stepeni Celzijusovih. Mjerite temperaturu tijela ne dajite bilo kakve lijekove samoinicijativno.. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj”, savjetuju, između ostalog u Domu zdravlja.

penzioneri.me/cdm.me

Slične novosti

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje
Novosti, Penzionerski popusti
6 shares354 views

Gradsku Senior karticu građani mogu preuzeti u prostorijama Sekretarijata za socijalno staranje

Redakcija - feb 02, 2024

Senior kartica je socijalni servis koji ima za cilj da poboljša kvalitet života naših najstarijih sugrađana. Uzimajući u obzir činjenicu da u Glavnom…

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares219 views

Ukidanje doprinosa za penzije urušilo bi državnu kasu

Redakcija - jan 31, 2024

Iako konkretni planovi za ukidanje penzijskih doprinosa (program Evropa sad 2), još nijesu objelodanjeni, jasno je da bi se radilo o tektonskom udaru…

“Neće biti usklađivanja penzija”
Novosti, Penzije, Pitanja
5 shares381 views

“Neće biti usklađivanja penzija”

Redakcija - jan 21, 2024

Predsjednik Upravnog odbora NVO Udruženje penzionera Crne Gore, prof. dr Anđelko Lojpur upozorava da je malo vjerovatno očekivati iole značajniji porast penzija. Imajući…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci