Da li starije žene treba da rađaju djecu?

Slučaj italijanske plesačice Karmen Ruso koja je odlučila da rodi dijete u 53. godini ponovo je podstaklo raspravu o tome do koje godine bi žene trebalo da rađaju.

Karmen Ruso je Italijanima poznato lice. Nastupala je u većini televizijskih emisija od 1980-ih, kada je upoznala svog sadašnjeg supruga Enca Paola Turčija i sa njim osnovala plesni duo. Njih dvoje sami sebe zovu “vječnom djecom” i uradili su sve što su mogli kako bi pobijedili godine. Mnogo se spekulisalo o broju plastičnih operacija kojima se Ruso podvrgla kako bi izgledala tako mlada, piše Dojče Vele.

“Ja i moj muž ćemo postati roditelji u martu, trenutno sam u četvrtom mjesecu trudnoće”, objavila je Karmen Ruso za Berluskonijev magazin “Chi”.

“Znam da imam 53 godine, ali šta je toliko loše u tome?”, rekla je i javnost pozvala da je ne osuđuje, obećavši da će se za svoje buduće dijete “održavati mladom i zdravom što je duže moguće”.

“Uvijek sam željela da budem majka, ali naše dijete jednostavno nije htjelo da dođe prirodnim putem”, kazala je plesačica. Vještačka oplodnja joj je konačno pomogla da ostvari svoj san o majčinstvu.

“To je Božji dar”, kazala je Ruso, koja je kao i njen suprug vrlo religiozna.

Koristeći vještačku oplodnju u poznijim godinama, par se pridružio nizu poznatih koji su učinili isto.

I druge žene iz različitih zemalja su posljednjih godina dospijevale na naslovnice jer su rodile sa preko 50 ili čak 60 godina. Sve je, dakle, relativno – u poređenju sa njima, majka koja rodi sa 40 je – “mlada majka”.

Iako uvijek ima onih koji osuđuju starije majke, u Italiji su komentari na “slučaj Ruso” većinom bili pozitivni.

Rizik se povećava nakon 35. godine

Kraljevski koledž ginekologa (RCOG) u Velikoj Britaniji ipak savjetuje ženama da je najbolji, najsigurniji i najzdraviji period za rađanje djece od 20. do 35. godine života. Nakon toga, upozoravaju britanski stručnjaci, rizik komplikacija se sve više povećava, ne samo u pogledu spontanih pobačaja i povećane neplodnosti, već i komplikacija, deformacija i smrtnosti – i mama i djece. Zakone prirode, poručuju, treba poštovati.

Na pitanje koliko je za majku opasno da prolazi kroz trudnoću nakon što se njen reproduktivni sistem možda već ugasi, dr Daghni Rajasingam, portparolka RCOG-a, odgovara: “Žene starije od 35 godina imaju povećan rizik komplikacija u ranoj trudnoći, ali i u poodmaklom stadijumu trudnoće. Kod starijih žena je povećana opasnost od pobačaja, ektopičke trudnoće ili rađanja mrtvorođenčadi. Daljnje komplikacije koje se dovode u vezu sa starijom životnom dobi majke uključuju dijabetes, prijevremeno odvajanje posteljice, povišen pritisak i carski rez.”

Žene starije od 35 godina imaju povećan rizik komplikacija u ranoj trudnoći, ali i u poodmaklom stadijumu trudnoće

Ali činjenica je i da živimo duže, jedemo zdravije i radimo duže, pa zašto ne bismo i rađali djecu kasnije? Američki stručnjaci su ustanovili da se broj žena koje rađaju nakon 45. godine života u razdoblju od 1980. do 2004. udvostručio, pa sada izdaje i magazin posebno za tu ciljnu publiku.

Neki kritičari će predbaciti ženama da danas žele da imaju sve – karijeru, zabavu, život, a zatim i djecu – kad god to požele, da modernom tehnologijom i uspijevamo pobijediti biološke zakone, ali da je to sebično i nefer prema djetetu. Ono će, argument je onih koji nisu skloni pomjeranju granica majčinstva, patiti zbog starijih roditelja, a ovi im zbog starosti neće moći pomoći kada im to još bude trebalo.

Stariji roditelji su finansijski stabilniji, strpljiviji i manje su tradicionalni

Svjesni da su stariji, stariji roditelji “planiraju unaprijed i pridaju veću pažnju ishrani i vježbanju kako bi osigurali najbolje moguće fizičko stanje i tako se brinuli za svoju djecu što je duže moguće”

Ali ima i argumenata koji govore u prilog “starijim roditeljima”. Istraživanje Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj (NICHD) u SAD-u pokazalo je tako da su stariji roditelji obično u boljoj finansijskoj situaciji, da imaju više strpljenja i vremena za djecu i da se manje drže tradicionalnih metoda vaspitanja.

Svjesni da su stariji, “planiraju unaprijed i pridaju veću pažnju ishrani i vježbanju kako bi osigurali najbolje moguće fizičko stanje i tako se brinuli za svoju djecu što je duže moguće”, navodi se.

Treba na umu imati još jedan aspekt: stariji očevi se ne kritikuju tako mnogo kao majke iako se veliki broj argumenata koje govore protiv kasnog majčinstva može upotrijebiti i protiv kasnog očinstva.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci