Da li starije žene treba da rađaju djecu?

Slučaj italijanske plesačice Karmen Ruso koja je odlučila da rodi dijete u 53. godini ponovo je podstaklo raspravu o tome do koje godine bi žene trebalo da rađaju.

Karmen Ruso je Italijanima poznato lice. Nastupala je u većini televizijskih emisija od 1980-ih, kada je upoznala svog sadašnjeg supruga Enca Paola Turčija i sa njim osnovala plesni duo. Njih dvoje sami sebe zovu “vječnom djecom” i uradili su sve što su mogli kako bi pobijedili godine. Mnogo se spekulisalo o broju plastičnih operacija kojima se Ruso podvrgla kako bi izgledala tako mlada, piše Dojče Vele.

“Ja i moj muž ćemo postati roditelji u martu, trenutno sam u četvrtom mjesecu trudnoće”, objavila je Karmen Ruso za Berluskonijev magazin “Chi”.

“Znam da imam 53 godine, ali šta je toliko loše u tome?”, rekla je i javnost pozvala da je ne osuđuje, obećavši da će se za svoje buduće dijete “održavati mladom i zdravom što je duže moguće”.

“Uvijek sam željela da budem majka, ali naše dijete jednostavno nije htjelo da dođe prirodnim putem”, kazala je plesačica. Vještačka oplodnja joj je konačno pomogla da ostvari svoj san o majčinstvu.

“To je Božji dar”, kazala je Ruso, koja je kao i njen suprug vrlo religiozna.

Koristeći vještačku oplodnju u poznijim godinama, par se pridružio nizu poznatih koji su učinili isto.

I druge žene iz različitih zemalja su posljednjih godina dospijevale na naslovnice jer su rodile sa preko 50 ili čak 60 godina. Sve je, dakle, relativno – u poređenju sa njima, majka koja rodi sa 40 je – “mlada majka”.

Iako uvijek ima onih koji osuđuju starije majke, u Italiji su komentari na “slučaj Ruso” većinom bili pozitivni.

Rizik se povećava nakon 35. godine

Kraljevski koledž ginekologa (RCOG) u Velikoj Britaniji ipak savjetuje ženama da je najbolji, najsigurniji i najzdraviji period za rađanje djece od 20. do 35. godine života. Nakon toga, upozoravaju britanski stručnjaci, rizik komplikacija se sve više povećava, ne samo u pogledu spontanih pobačaja i povećane neplodnosti, već i komplikacija, deformacija i smrtnosti – i mama i djece. Zakone prirode, poručuju, treba poštovati.

Na pitanje koliko je za majku opasno da prolazi kroz trudnoću nakon što se njen reproduktivni sistem možda već ugasi, dr Daghni Rajasingam, portparolka RCOG-a, odgovara: “Žene starije od 35 godina imaju povećan rizik komplikacija u ranoj trudnoći, ali i u poodmaklom stadijumu trudnoće. Kod starijih žena je povećana opasnost od pobačaja, ektopičke trudnoće ili rađanja mrtvorođenčadi. Daljnje komplikacije koje se dovode u vezu sa starijom životnom dobi majke uključuju dijabetes, prijevremeno odvajanje posteljice, povišen pritisak i carski rez.”

Žene starije od 35 godina imaju povećan rizik komplikacija u ranoj trudnoći, ali i u poodmaklom stadijumu trudnoće

Ali činjenica je i da živimo duže, jedemo zdravije i radimo duže, pa zašto ne bismo i rađali djecu kasnije? Američki stručnjaci su ustanovili da se broj žena koje rađaju nakon 45. godine života u razdoblju od 1980. do 2004. udvostručio, pa sada izdaje i magazin posebno za tu ciljnu publiku.

Neki kritičari će predbaciti ženama da danas žele da imaju sve – karijeru, zabavu, život, a zatim i djecu – kad god to požele, da modernom tehnologijom i uspijevamo pobijediti biološke zakone, ali da je to sebično i nefer prema djetetu. Ono će, argument je onih koji nisu skloni pomjeranju granica majčinstva, patiti zbog starijih roditelja, a ovi im zbog starosti neće moći pomoći kada im to još bude trebalo.

Stariji roditelji su finansijski stabilniji, strpljiviji i manje su tradicionalni

Svjesni da su stariji, stariji roditelji “planiraju unaprijed i pridaju veću pažnju ishrani i vježbanju kako bi osigurali najbolje moguće fizičko stanje i tako se brinuli za svoju djecu što je duže moguće”

Ali ima i argumenata koji govore u prilog “starijim roditeljima”. Istraživanje Nacionalnog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj (NICHD) u SAD-u pokazalo je tako da su stariji roditelji obično u boljoj finansijskoj situaciji, da imaju više strpljenja i vremena za djecu i da se manje drže tradicionalnih metoda vaspitanja.

Svjesni da su stariji, “planiraju unaprijed i pridaju veću pažnju ishrani i vježbanju kako bi osigurali najbolje moguće fizičko stanje i tako se brinuli za svoju djecu što je duže moguće”, navodi se.

Treba na umu imati još jedan aspekt: stariji očevi se ne kritikuju tako mnogo kao majke iako se veliki broj argumenata koje govore protiv kasnog majčinstva može upotrijebiti i protiv kasnog očinstva.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci