Premijer najavio rast plata i penzija do 2020.

Vlada Crne Gore nije se zaduživali za tekuću potrošnju niti to ima u planu, kazao je premijer Duško Marković u Skupštini.

Od 2020. očekuje budžetski suficit, veće plate i penzije i bolji životni standard.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista, Miodrag Radunović pitao je premijera kakvi su efekti nedavne transakcije 500 miliona euroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Marković je kazao da je mjerama Vlade unaprijeđen kreditni rejting Crne Gore. Emisija euroobveznica od 500 miliona bila je do sada najpovoljnija za Crnu Goru, naveo je premijer.

“Ovu emisiju karakteriše skoro tri puta veće interesovanje, oko 1,5 milijardi eura”, kazao je Marković i dodao da je Vlada tako postojeći dug zamijenila povoljnijim.

“Tom transakcijom smanjen je pritisak na javne finasije tokom srednjoročnog perioda, omogućemo je da se dio realizovanih sredstava od oko 100 miliona eura iskoristi za isplatu obaveza u naredne dvije godine i tim umanje potreba za zaduživanjem”, kazao je Marković i podsjetio da nas čeka kreditni aranžamn sa SB od 200 miliona eura.

Marković je naveo i da se Vlada Crne Gore nije zaduživala za tekuću potrošnju, niti to ima u planu.

“Tokom 2020. očekujemo suficit u budžetu, a time i prostor za dalju otplatu duga, a to će stvoriti sredstva za nove razvojne projekte koji će donijeti ekonomski rast i bolji standard građanima”, zaključio je Marković.

Država je na dobrom putu, kazao je Marković, i dodao da će ova godina biti bolja od 2017.

“Da u 2020. uđemo u budžetski suficit, a javni dug spustimo na 60 odsto BDP-a. Vjerujem da će tada biti veće i plate i penzije i da će životni standard biti značajno veći nego danas”, poručio je Marković.

Poslanika Force, Gencija Nimanbegua zanima šta Vlada planira da uradi u ovoj godini kako bi bili otvoreni novi granični prelazi s Albanijom.

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata i Liberalne partije, Mićo Orlandić pitao je Markovića da ocijeni napredak Crne Gore u ovogišnjem Izvještaju Evropske komisije i koji su prioriteti po oblastima u narednom periodu.

 penzioneri.me/bankar.me

Slične novosti

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares200 views

Penzioneri pisali Spajiću: Traže hitnu reformu fonda PIO

Ana Ana - mar 28, 2024

Pitanje penzionog sistema u Crnoj Gori ostaje jedno od ključnih izazova koje treba adekvatno adresirati radi poboljšanja životnog standarda penzionera, poručuju iz Upravnog…

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže
Novosti, Penzije, Treće doba
shares300 views

Nakon rasta minimalca penzioneri pohrlili da se zaduže

Ana Ana - mar 28, 2024

Loš standard penzionera u Crnoj Gori u jednoj mjeri je poboljšan početkom ove godine kada je minimalna penzija povećana na 450 eura. To…

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada
Treće doba, Život 55+
shares250 views

DOM STARIH NIKŠIĆ: Zadovoljni korisnici potvrda uspješne godišnjice rada

Ana Ana - mar 26, 2024

Dom za stare Nikšić obilježio je godišnjicu rada. Zadovoljni korisnici potvrda su, i pored brojnih izazova, da ustanova funkcioniše u skladu sa standardima,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci