Zbog rasta cijena penzioneri ostali bez jedne penzije

Standard penzionera je značajno opao u posljednjih šest godina. Cijene su u tom periodu porasle 9,3 odsto, a penzije samo 1,43 procenta. Kupovna moć penzionera je opala za 7,87 odsto, odnosno 22,3 eura mjesečno ili 267 eura godišnje, ako se ovaj procenat obračuna na prosječnu penziju.

“Penzioneri ne mogu da uzmu ljekove na recept jer ih nema, pa su prinuđeni da ih kupuju. a dobro znamo da jedva imaju i da se prehrane. Penzioneru koji ima penziju od 69 eura lijek košta 90 eura, što je sramno”, kazao je predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Momo Joksimović.

“Stopa inflacije je u posljednjih šest godina porasla skoro sedam puta više u odnosnu na rast penzija, pa je kupovna moć najstarije populacije opala za 7,87 odsto. Inflacija, koja predstavlja porast opšteg nivoa cijena, je u poslednjih šest godina porasla za 9,3 odsto, dok je rast penzija u istom periodu iznosio 1,43 odsto. To znači da je rast cijena bio za 7,87 odsto veći od rasta penzija, na osnovu čega se da zaključiti da je kupovna moć penzionera opala za 7,87 odsto”, pokazuje analiza Fideliti konsaltinga.

Prosječna penzija u prošloj godini je iznosila 283 eura. Kada se to pomnoži sa 7,87 odsto, dobija se cifra od 22,3 eura mjesečno, odnosno 267 eura godišnje. Za taj iznos, koji je gotovo koliko jedna penzija, je opala kupovna moć penzionera.

“Na kraju prošle godine je broj korisnika prava fonda penzijskog i invalidskog iznosio 129.729. Kada se broj penzionera pomnoži sa 267 eura, dobija se cifra od 34,65 miliona eura, koliko ukupno iznosi pad kupovne moći korisnika prava fonda PIO. Prema slobodnoj procjeni, ako rast potrošnje iznosi 40 miliona eura, tada BDP raste za jedan procenat. Dakle, možemo reći da bi rast BDP-a bio veći za gotovo jedan odsto ako bi penzije rasle u istom iznosu kako rastu i cijene, odnosno inflacija”,  naveli su iz Fideliti konsaltinga.

Predsjednik partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović je komentarišući ove podatke kazao da je PIR razočarana i nezadovoljna odnosom koji Vlada, Skupština, Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja ima prema penzionerima.

“O penzionerima niko ne vodi računa. Skočile su plate u Vladi, ministarstvima i Skupštini, dok su na drugoj strani glavni segmenti društva, poput zdravstva i prosvjete, dovedeni na mizerne grane, a da ne govorimo o penzionerima. Penzioneri Crne Gore su na poslednjem mjestu u Evropi kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti”, naveo je Joksimović.

Slične novosti

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane
Novosti, Penzije, Porodica
1 shares198 views

DPS NIKŠIĆ: Zabrinuti smo za sudbinu nikšićkog Doma za stare, Demokrate ustanovu srozale na niske grane

Redakcija - sep 23, 2023

Skandali koji potresaju i nikšićki Dom za stare nijesu iznenađenje onda kada znate da u upravljačkim tijelima kolo vode ekspertski kadrovi Demokrata, koji…

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat
Uncategorized
3 shares219 views

Upravni odbor Doma starih “Nikšić”: Lalatović nije dozvolila održavanje sjednice, odbila da vrati pečat

Redakcija - sep 22, 2023

Upravni odbor Doma starih "Nikšić" nakon današnje sjednice na kojoj je razrješio direktoricu ove ustanove, Anđelu Lalatović i imenovao V.D  mr. Jelenu Banjević,…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci