8 načina kako bake i dede čine djetinjstvo čarobnim

Mnogi roditelji imaju sreće da im bake i dede žive blizu. Iako im bake i dede dođu kao velika pomoć, jednako sretni zbog blizine svoje djece i unuka su i bake i dede. Osim što unuke mogu viđati i po nekoliko puta tjedno, imaju privilegiju biti djeci omiljenima, baš kao što školski i očekuje od bake i dede.  Ponekad se unuci toliko zbliže s bakama i djedovima da znaju reći da ih vole više od samih mame i tate. No, na to roditelji ne bi trebali biti ljubomorni. Trebali bi biti sretni da znaju da djecu ostavljaju u najboljim rukama kada se oni sami o njima ne mogu brinuti.

Nema sumnje da bake i dede imaju posebnu ulogu u životima svojih unučadi. Oni nisu zaduženi za postavljanje pravila i granica, tako da zaista uživaju u odgajanja svojih unuka.

Evo 8 razloga zašto bake i djedovi čine dječje djetinjstvo čarobnim:

1. Razmazuju djecu

Bake i djedovi često svoje unuke darivati raznim sitnicama. To često nisu skupe stvari već sitnice na koje naiđu u trgovini ili su to pak stare uspomene iz njihova djetinjstva ili djetinjstva njihove djece. Tako se često događa da s tavana donesu staru lutku, pikule, rukotvorine i štošta drugo. Sve to djecu veseli i baka i djed im postaju zabavana i neiscrpna riznica veselja i raznolikosti. Uz to, baka i djed često se ne drže striktnih pravila kao roditelji te su u njihovom društvu i djeca opuštenija.

2. Prepuni su raznih priča

Neiscrpno su vrelo informacija, od prepričavanja zgoda iz svog života, života njihove djece do samih detalja iz života njihovih unuka. Pričat će djeci što su njihovi roditelji voljeli kao djeca, što su im kupovali, kako su se ponašali što će djeci biti naročito zanimljivo znati. Za brojne priče imaju i fotografije iz prošlosti.

3. Znaju mnoge stare pjesme

Bake i djedovi znaju mnoštvo lijepih dječjih pjesmica za koje ni roditelji nisu čuli ili ih ne znaju pjevati. Oni ih koriste za povezivanje s djecom još od rođenja i često ih ponavljaju ljuljuškajući ih. Na taj način djeca prepoznaju njihovu smirenost i posvećenost te često lakše zaspu u naručju bake i djeca nego iscrpljenih roditelja.

4. Vole se zabavljati

Za razliku od roditelja koji su često previše zauzeti, bake i djedovi djeci pridaju znatno veću pažnju, pa tako i na igru. S djecom rado izmišljaju predstave i priče, igraju se ulogama, igraju se s lutkama, plešu s djecom, pjevaju. – Naša 4-erogodišnja djevojčica bila je opsjednuta Petrom Panom i Kapetanom Kukom. Deda je redovito glumio Kuku, a ni nakon sat vremena nije posustajao pričati kao gusar i gunđati kao Kuka – ispričala je jedna mama.

5. Uvijek imaju poslastice

Bake i djedovi vole oduševiti svoje unuke s malim poslasticama koje inače ne bi dobili od roditelja. Bilo da se radi o malim čokoladicama, štapićima, smokoji, kinder jajetu…Bakama i djedovima teško će se dogoditi da dođu vidjeti unuke ili da ih dočekaju u svome domu bez spremnih zaliha slatkiša i grickalica.

6. Strpljivi su

Imaju puno više strpljenja za unuke no što su imali za djecu. Jednostavno, iza sebe imaju puno više utakmica, a ispred sebe manje izazova za razliku pa imaju i više vremena i živaca za male nestašluke. Osim toga, najčešće bake i djedovi djecu čuvaju danju dok su odmorni, a u večernjim satima ih preuzimaju roditelji pa se imaju vremena i  odmoriti do idućeg dana. Osim večernjih sati, pred njima je i noć u kojoj se mogu naspavati i dočekati svježi i strpljivi svoje unuke.

7. Nemaju ništa protiv da ispadnu glupi”

Bake i djedovi su dovoljno iskusni dugi da bi shvatili da je život prekratak da bi bili ozbiljni, što znači da im nije važno da se spuste na dječji novo, da se zezaju i ponašaju često kao i djeca. Nije im neugodno puzati po parkiću, tepati ili glumiti konjića i pjevati pred drugima. Oni žele uživati sa svojim unucima bez obzira na to promatra li ih tko.

8. Stvaraju osjećaj prave obitelji

Bake i djedovi znaju što znači podići obitelj i vole biti dio odrastanja svojih unuka. Budući da su prošli one najteže roditeljske faze, opušteni su i spremni posvetiti se obitelji jer znaju koliko im ona znači. Oni u unucima vide priliku da zbliže svoju obitelj i žele dati sve najbolje od sebe. Bez obzira koliko bili stari, uvijek se stavljaju na raspolaganje.

penzioneri.me/djecjaposla.com

Slične novosti

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke
Novosti, Penzije, Treće doba
shares320 views

URA: Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke

Ana Ana - apr 19, 2024

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog…

Danas počinje isplata martovskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

Danas počinje isplata martovskih penzija

Ana Ana - apr 19, 2024

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija. Prosječna penzija (bez obračunate razlike) za mart…

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka
Novosti, Penzije, Treće doba
shares222 views

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Ana Ana - apr 17, 2024

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci