ŽELITE SE VRATITI U STARU JUGU? Moguće je! (FOTO)

Nešto o istoriji Jugoslavije može se saznati i vožnjom starim automobilima “zastava 101”, što nudi turistička agencija u Beogradu, koja je sve popularnija među turistima jer na četiri točka omogućava “proživljavanje” iskustva od stvaranja do pada “stare Juge”.

Turisti oduševljeni ponudom za obilazak Beograda (Anadolija)Turisti oduševljeni ponudom za obilazak Beograda (Anadolija)

Vožnjom starom “zastavom” kroz simbole Jugoslavije koji su ostali u Beogradu, agencija na autentičan način turistima dočarava kako je izgledao jedan tipičan dan Jugoslovena.

Dvadesetosmogodišnji Mauro iz Utrehta u Holandiji odlučio je da se provoza starim automobilom, čuje muziku iz perioda Jugoslavije i sazna nešto o idealima, arhitekturi i istoriji države koja više ne postoji.

Potpuno drugačiji ugođaj grada

Za turu je, kako ističe za AA, saznao preko interneta, odnosno video je na Trip Advisoru, ali je od mnogih prijatelja koje zanima jugoslovenska istorija i njeno nasljeđe čuo mnogo dobrih priča, zbog čega je i odlučio da tri sata tokom prve posjete glavnom gradu Srbije izdvoji za ovu turu.

“Posjetili smo neke stare zgrade iz komunističkog vremena, išli smo u rezidentalne djelove grada koji su izgrađeni u to vrijeme, i čuli mnoge dobre priče o istoriji. Veoma mi se svidjela tura, jer mi je pomogla da bolje razumijem Beograd i daje nešto dodatno. Možete da dođete u grad i posejtite glavne znamenitosti, ali ovo je nešto potpuno drugačije”, navodi on.

Sa njim je pošao i njegov drug Martijn (28), takođe iz Holandije, koji je za turu i čuo od Maura.

“On mi je preporučio ovu turu, jer ja ne znam dosta o istoriji Balkana i ratovima i zahvaljujući turi sam naučio više o tome. Ako vas zanima kultura i istorija, ovo je veoma dobar način da se to sazna”, kaže on.

Turisti pitaju je li automobil klimatizovan (Anadolija)Turisti pitaju je li automobil klimatizovan (Anadolija)

Agencija ima četiri ture Beogradom u ponudi, ali turisti uglavnom rezervišu dvije – arhitektonsku, koja se bavi arhitekturom Novog Beograda i obuhvata obilazak kule Geneks, poznate kao Zapadna kapija Beograda, novobeogradskih blokova, Sava centra i Istočne kapije Beograda.

Druga tura je istorijska, obuhvata obilazak nekadašnjeg logora Staro sajmište, zgradu Palate Srbija, hotel “Jugoslavija” i posjetu Titovom grobu u Kući cvijeća i objašnjava komplikovanu istoriju nastanka i raspada Jugoslavije, objašnjava u razgovoru za AA menadžerka agencije Yugotour Nina Ivanović.

Autentični detalji

“Trudimo se da bude jako autentično, nekada nas, kada rezervišu turu, pitaju da li je auto klimatizovan, a on naravno nije. Sve je veoma autentično, nemamo pojaseve pozadi, to im je jako čudno. Oni se nikada ne voze ovako starim automobilima i onda im je ovo kao neki vremeplov otprilike”, kaže Ivanović.

Kao zanimljivost ističe i to da ih je kontaktirao mladi bračni par koji su na dan vjenčanja riješili da iznajme “zastave” koje su vozile dvije pionirke.

“Mlada je iz Australije, mladoženja je iz Srbije i dolazili su neki gosti, rođaci iz Australije i onda su mislili da bi bilo interesantno da provozaju mladu i mladoženju i kumove i goste od crkve do restorana u ‘zastavama’, tako da smo okitili automobile cvjetićima i mašnama i dvije naše djevojke su vozile obučene kao pionirke i sve je bilo ukrašeno. To je bilo dosta interesantno ljudima sa strane, mahali su nam, pitali šta se dešava”, objašnjava Ivanović.

Atrakcija na ulicama srbijanske prijestonice (Anadolija)Atrakcija na ulicama srbijanske prijestonice (Anadolija)

Na ideju za ovakve ture došao je vlasnik kompanije koji je iz Holandije, koji je prvo osmislio biciklističke ture Beogradom, a zatim u ponudu dodao i drugo prevozno sredstvo – automobil iz Jugoslavije.

Ovakav način sve je popularniji među turistima, koji žele da saznaju više o komunizmu i osjete stari duh Jugoslavije.

“Sve je popularnije i popularnije. U početku smo imali samo jedan auto, a sada imamo sedam i broj tura raste, imamo više vodiča. Prethodnog mjeseca smo imali 30-ak tura, tako da se nadamo da će taj broj još više rasti”, zaključuje Ivanović.

Ovakve ture nude i preko agencije sa kojom sarađuju u Sarajevu.

Izvor anadolija

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci