STARAČKA NAKNADA KOLIKO I LEŽALJKA NA PLAŽI: Bračni par poljoprivrednika u poznim godinama prima 180 eura

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, trenutno 3.207 građana ostvaruje pravo na poljoprivrednu naknadu, čiji je poslednji iznos bio oko 180 eura. Nekada je u Crnoj Gori toliko bila minimalna zarada, a sada toliko košta jednodnevno iznajmljivanje ležaljke na luksuznoj lokaciji na Crnogorskom primorju.

Poljoprivrednici su do prošlog mjeseca primali 177,53 eura po osnovu staračke naknade, ali je u međuvremenu došlo do rasta penzija, pa i onih minimalnih, prema kojima se obračunava iznos ovog primanja. Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju propisano je da staračke naknade iznose 70 odsto od najniže penzije. Ministar finansija Aleksandar Damjanović nedavno je izjavio da će minimalna penzija nakon poslednjeg povećanja iznositi 282 eura, što bi značilo da će staračke naknade rasti na oko 197 eura.

Iako je iznos staračkih naknada višestruko povećan u zadnjih nekoliko godina, on i dalje nije dovoljan da zadovolji osnovne potrebe. Na primjer, u 2015. godini je ovo primanje iznosilo 50,2 eura na mjesečnom nivou. Međutim, usled inflacije došlo je do drastičkog rasta cijena namirnica i kirija, ali i cijene prevoza, usluga i slično. Tako bračni par poljoprivrednika u poznim godinama od države za cijeli mjesec dobija oko 190 eura, koliko košta i jednodnevno iznajmljivanje ležaljke na Crnogorskom primorju.

Korisnici staračkih naknada su poljoprivrednici koji nisu ostvarili penzije. Zakonom je definisano da staračku naknadu prima nosilac poljoprivrednog gazdinstva u slučaju da nijedan od supružnika nema primanja po drugom osnovu, da žive na selu, bave se poljoprivredom i posjeduju poljoprivredno zemljište, tj. žene koje su navršile 60 godina života, odnosno muškarci koji su navršili 65 godina života.

Predsjednik nevladinog udruženja “Borba protiv siromaštva” Radovan Tošković ocjenjuje da je iznos staračkih naknada ispod svakog ljudskog dostojanstva. On smatra da bi i najniže penzije i staračke naknade trebalo u najvećoj mogućoj mjeri prilagoditi realnoj potrošačkoj korpi, ako se iskreno želi pomoći tim građanima.

“Ako hoćemo u Evropu i njihovo društvo, zna se dobro da svako na Zapadu mora imati neko primanje. Svi ljudi koji napune 66 godina života moraju imati pristojna novčana primanja u vidu neke socijalne pomoći. Crna Gora treba da napravi socijalni karton i da svi ljudi, bez obzira na razloge zbog kojih nemaju penziju, ostvare primanja od kojih mogu da žive”, kazao je Tošković za “Dan”.

On smatra da ne postoji spremnost da se istinski pristupi ovom problemu i da se napravi socijalni karton kako bi se pomoglo svima kojima je pomoć stvarno potrebna.

Ministarstvo: Naknade ne kasne

Nekoliko korisnika staračkih naknada požalilo se “Danu” da nisu dobili majske isplate, ali iz resora poljoprivrede poručuju da ne postoji zakonski okvir za isplatu staračkih naknada i da navodi o kašnjenju nisu tačni.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da naknade ne kasne i da je obrada junskih isplata u toku.

“Isplaćene su sve staračke naknade, uključujući i za maj, dok je obrada za jun u toku. Do kašnjenja ne dolazi, početkom mjeseca se isplaćuju naknade za prethodni mjesec i, kako je već rečeno, po zakonu ne postoji vremenski okvir do kada treba da budu isplaćene”, ističu iz tog resora,

Dodaju da je u obradi tekući mjesec i da se priprema i ažurira baza podataka.

“Sredstva će biti puštena početkom mjeseca. Dalje je na Pošti Crne Gore da rasknjiže sredstva i pripreme čekove za isplatu”,  naglasili su iz Ministarsta poljoprivrede, uz napomenu da za ovu godinu imaju odobrena sredstva u iznosu od 7.332.800 eura za isplatu staračkih naknada.

Slične novosti

U maju Senior fest Kotor 2024
Novosti, Treće doba, zanimljivosti
shares500 views

U maju Senior fest Kotor 2024

Ana Ana - apr 29, 2024

JU Dom starih “Grabovac” sa zadovoljstvom najavljuje Senior fest Kotor, uz podršku opštine Kotor, TO Kotor i drugih sponzora. Na kotorskim trgovima 11.…

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci