Italijanka koja je umrla u 116. godini svakog dana u životu je jela JEDAN KOMAD OVE POSLASTICE!

Iako se smatra da je nezdrava poslastica, ukusna tamna mješavina kakaoa i šećerne trske ima mnoge koristi za naše zdravlje.

I dok se čokoladi neretko pripisuju samo loše stvari, poput toga da nas deblja, kvari nam zube i loše utiče na naš ten, naučnici već godinama sprovode istraživanja u kojima iznova dolaze do saznanja o njenim prednostima.

Tome u prilog ide i priča Italijanke Đuzepine Projekto koja je nedavno preminula u 116. godini života kao druga najstarija žena na svijetu, a poznata je po tome da je neretko isticala da tajna njene dugovječnosti leži upravo u čokoladi. Prema njenim riječima, umesto napornih vježbi i zdrave ishrane, radije je svakodnevno posezala za kockicom čokolade.

Pa, u čemu je onda tajna čokolade i koje su njene prednosti za zdravlje? U nastavku donosimo 5 odličnih razloga:

1. Ima odlična antioksidativna svojstva

Tamna (crna) čokolada i kakao bogati su antioksidantima, prirodnim jedinjenjima koji štite naš organizam od brojnih bolesti. Jedan od važnih antioksidanata koje sadrži je i flavonoid koji čokoladi daje gorak i specifičan ukus, a smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti, pa čak i od nastanka raka.

2. Štiti zdravlje srca

Prema istraživanju sprovedenom u Holandiji, tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, stanja tokom kojeg dolazi do zadebljanja krvnih sudova. Istraživanje je sprovedeno u razdoblju od četiri nedelje na 44 gojazna muškarca u dobi od 45 i 70 godina. Učesnici su tokom tog perioda morali da pojedu 70 grama obične tamne čokolade ili tamne čokolade s visokim udjelom flavonoida.

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Jedna studija sprovedena u Švedskoj dokazala je da su osobe koje su konzumirale velike količine čokolade imale 17% manji rizik za dobijanje moždanog udara od osoba koje su vrlo rijetko ili uopšte nisu jele čokoladu. Istraživanje je sprovedeno tokom 10 godina na muškarcima u dobi između 49 i 75 godina.

4. Smanjuje krvni pritisak

Rezultati studije kelnske univerzitetske bolnice pokazali su da tamna čokolada snižava krvni pritisak. Naime, učinak tamne čokolade istraživan je na skupu od 44 ispitanika koji su imali visoki pritisak, a na kraju studije čokolada im je smanjila sistolni ili srčani pritisak za 2,9 jedinica i dijastolni pritisak za 1,9 jedinica. Još jedno istraživanje pokazalo je da jedna kockica tamne čokolade ima jednak učinak na krvni pritisak kao i polusatno vežbanje.

5. Poboljšava raspoloženje

Uz navedene pozitivne učinke tamne čokolade, dokazano je da ona odlično utiče i na naše raspoloženje. Naime, čokolada stimuliše proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabilizaciju raspoloženja. Navedene prednosti odnose se na tamnu čokoladu koja u sebi ima najmanje 70% kakaa, a da bi dobila sve njene prednosti važno je da je jedete u umjerenim količinama. Naime, prekomjernom konzumacijom čokolade povećavate rizik od gojaznosti i razvijanja dijabetesa tipa 2.

penzioneri.me/espreso.rs

Slične novosti

Penzioneri protiv povećanja članarine
Novosti, Penzije, Pitanja
shares636 views

Penzioneri protiv povećanja članarine

Ana Ana - maj 20, 2024

Udruženje penzionera sa najnižim primanjima, Penzioneri sa srazmjernim penzijama i Udruženje penzionera Pravda oštro se suprotstavljaju predlogu sa Skupštine Udruženja penzionera Crne Gore…

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju
Novosti, Treće doba, Život 55+
shares159 views

DOM STARIH PODGORICA: Mjesta ima, kadra fali-starost u društvu i spokoju

Ana Ana - maj 20, 2024

“Sve što imam ostavila sam djeci i došla sam u dom. Ovdje mi je prekrasno, divno, a što je najbitnije imam društvo”, tako…

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi
Hobi 55+, Novosti, Penzije
shares395 views

Ako ste pred penzijom, ovo je 9 egzotičnih mjesta za penzionisanje: “GoBankingRates”: Kolorado vodi, slijede ga ovi gradovi

Ana Ana - maj 18, 2024

Dosta ljudi privlače mjesta poput Floride zbog svog penzionisanja, tražeći toplije vrijeme i opušteniji način života. Za one koji više naginju životu na…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci