Italijanka koja je umrla u 116. godini svakog dana u životu je jela JEDAN KOMAD OVE POSLASTICE!

Iako se smatra da je nezdrava poslastica, ukusna tamna mješavina kakaoa i šećerne trske ima mnoge koristi za naše zdravlje.

I dok se čokoladi neretko pripisuju samo loše stvari, poput toga da nas deblja, kvari nam zube i loše utiče na naš ten, naučnici već godinama sprovode istraživanja u kojima iznova dolaze do saznanja o njenim prednostima.

Tome u prilog ide i priča Italijanke Đuzepine Projekto koja je nedavno preminula u 116. godini života kao druga najstarija žena na svijetu, a poznata je po tome da je neretko isticala da tajna njene dugovječnosti leži upravo u čokoladi. Prema njenim riječima, umesto napornih vježbi i zdrave ishrane, radije je svakodnevno posezala za kockicom čokolade.

Pa, u čemu je onda tajna čokolade i koje su njene prednosti za zdravlje? U nastavku donosimo 5 odličnih razloga:

1. Ima odlična antioksidativna svojstva

Tamna (crna) čokolada i kakao bogati su antioksidantima, prirodnim jedinjenjima koji štite naš organizam od brojnih bolesti. Jedan od važnih antioksidanata koje sadrži je i flavonoid koji čokoladi daje gorak i specifičan ukus, a smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti, pa čak i od nastanka raka.

2. Štiti zdravlje srca

Prema istraživanju sprovedenom u Holandiji, tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, stanja tokom kojeg dolazi do zadebljanja krvnih sudova. Istraživanje je sprovedeno u razdoblju od četiri nedelje na 44 gojazna muškarca u dobi od 45 i 70 godina. Učesnici su tokom tog perioda morali da pojedu 70 grama obične tamne čokolade ili tamne čokolade s visokim udjelom flavonoida.

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Jedna studija sprovedena u Švedskoj dokazala je da su osobe koje su konzumirale velike količine čokolade imale 17% manji rizik za dobijanje moždanog udara od osoba koje su vrlo rijetko ili uopšte nisu jele čokoladu. Istraživanje je sprovedeno tokom 10 godina na muškarcima u dobi između 49 i 75 godina.

4. Smanjuje krvni pritisak

Rezultati studije kelnske univerzitetske bolnice pokazali su da tamna čokolada snižava krvni pritisak. Naime, učinak tamne čokolade istraživan je na skupu od 44 ispitanika koji su imali visoki pritisak, a na kraju studije čokolada im je smanjila sistolni ili srčani pritisak za 2,9 jedinica i dijastolni pritisak za 1,9 jedinica. Još jedno istraživanje pokazalo je da jedna kockica tamne čokolade ima jednak učinak na krvni pritisak kao i polusatno vežbanje.

5. Poboljšava raspoloženje

Uz navedene pozitivne učinke tamne čokolade, dokazano je da ona odlično utiče i na naše raspoloženje. Naime, čokolada stimuliše proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabilizaciju raspoloženja. Navedene prednosti odnose se na tamnu čokoladu koja u sebi ima najmanje 70% kakaa, a da bi dobila sve njene prednosti važno je da je jedete u umjerenim količinama. Naime, prekomjernom konzumacijom čokolade povećavate rizik od gojaznosti i razvijanja dijabetesa tipa 2.

penzioneri.me/espreso.rs

Slične novosti

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares378 views

“Evropa sad 2 definitivno ukida doprinose za PIO”

Redakcija - sep 23, 2023

Fidelity consulting reagovao je nakon što je Pokret Evropa sada juče na svom sajtu objavio kalkulator koji računa plate po projektu Evropa sad…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci