Italijanka koja je umrla u 116. godini svakog dana u životu je jela JEDAN KOMAD OVE POSLASTICE!

Iako se smatra da je nezdrava poslastica, ukusna tamna mješavina kakaoa i šećerne trske ima mnoge koristi za naše zdravlje.

I dok se čokoladi neretko pripisuju samo loše stvari, poput toga da nas deblja, kvari nam zube i loše utiče na naš ten, naučnici već godinama sprovode istraživanja u kojima iznova dolaze do saznanja o njenim prednostima.

Tome u prilog ide i priča Italijanke Đuzepine Projekto koja je nedavno preminula u 116. godini života kao druga najstarija žena na svijetu, a poznata je po tome da je neretko isticala da tajna njene dugovječnosti leži upravo u čokoladi. Prema njenim riječima, umesto napornih vježbi i zdrave ishrane, radije je svakodnevno posezala za kockicom čokolade.

Pa, u čemu je onda tajna čokolade i koje su njene prednosti za zdravlje? U nastavku donosimo 5 odličnih razloga:

1. Ima odlična antioksidativna svojstva

Tamna (crna) čokolada i kakao bogati su antioksidantima, prirodnim jedinjenjima koji štite naš organizam od brojnih bolesti. Jedan od važnih antioksidanata koje sadrži je i flavonoid koji čokoladi daje gorak i specifičan ukus, a smanjuje rizik od najrazličitijih bolesti, pa čak i od nastanka raka.

2. Štiti zdravlje srca

Prema istraživanju sprovedenom u Holandiji, tamna čokolada smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, stanja tokom kojeg dolazi do zadebljanja krvnih sudova. Istraživanje je sprovedeno u razdoblju od četiri nedelje na 44 gojazna muškarca u dobi od 45 i 70 godina. Učesnici su tokom tog perioda morali da pojedu 70 grama obične tamne čokolade ili tamne čokolade s visokim udjelom flavonoida.

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Jedna studija sprovedena u Švedskoj dokazala je da su osobe koje su konzumirale velike količine čokolade imale 17% manji rizik za dobijanje moždanog udara od osoba koje su vrlo rijetko ili uopšte nisu jele čokoladu. Istraživanje je sprovedeno tokom 10 godina na muškarcima u dobi između 49 i 75 godina.

4. Smanjuje krvni pritisak

Rezultati studije kelnske univerzitetske bolnice pokazali su da tamna čokolada snižava krvni pritisak. Naime, učinak tamne čokolade istraživan je na skupu od 44 ispitanika koji su imali visoki pritisak, a na kraju studije čokolada im je smanjila sistolni ili srčani pritisak za 2,9 jedinica i dijastolni pritisak za 1,9 jedinica. Još jedno istraživanje pokazalo je da jedna kockica tamne čokolade ima jednak učinak na krvni pritisak kao i polusatno vežbanje.

5. Poboljšava raspoloženje

Uz navedene pozitivne učinke tamne čokolade, dokazano je da ona odlično utiče i na naše raspoloženje. Naime, čokolada stimuliše proizvodnju endorfina (hormona sreće), a sadrži i serotonin, hormon koji je zaslužan za stabilizaciju raspoloženja. Navedene prednosti odnose se na tamnu čokoladu koja u sebi ima najmanje 70% kakaa, a da bi dobila sve njene prednosti važno je da je jedete u umjerenim količinama. Naime, prekomjernom konzumacijom čokolade povećavate rizik od gojaznosti i razvijanja dijabetesa tipa 2.

penzioneri.me/espreso.rs

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci