Sudije traže povlašćene uslove za penziju, kao policija i ANB

Udruženje sudija zatražilo je da se djeliocima pravde omoguće privilegovani uslovi za odlazak u penziju, navodeći da oni to svojim poslom zaslužuju poput službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave policije, profesionalnih vojnih lica…

Sudije su predlog za izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju dostavile MInistarstvu rada i socijalnog staranja, koje radi novu verziju zakona a koja je na javnoj raspravi.

U dokumentu, koji je potpisala predsjednica Udruženja Hasnija Simonović, navodi se da sudije zaslužuju adekvatne uslove za starosnu penziju kao “zaštitnici prava i pravnog poretka moderne evropske države, kakvoj stremi Crna Gora”.

Predlaže se da sudije stiču pravo na penziju sa navršenih 67 godina ili sa 40 godina staža. Iznos starosne penzije određivao bi se, po tom predlogu, na osnovu posljednje plate koju je sudija primio.

Ministarstvo rada sada u Nacrtu zakona predlaže da je za odlazak u punu starosnu penziju potrebno ispuniti oba uslova i 40 godina staža i 65 godina života. Prema važećem penzionom zakonu, potreban je jedan od ta dva uslova.

Nacrtom se otežava ulazak i u prijevremenu penziju, radnicima se smanjuju povlastice za beneficirani staž. Oba sindikata su protiv ovih izmjena, a najavili su i mogućnost generalnog štrajka ako Vlada ostane pri ovom predlogu izmjena.

Udruženje sudija podsjeća da su ranije već predlagali slična rješenja, ali da ih Vlada nije prihvatila iako su imali podršku evropskih asocijacija sudija.

“Adekvatno rješenje pitanja sudijskih penzija…predstavlja jedan od ključnih elemenata zaštite dostojanstva, autoriteta i materijalnog statusa nosilaca sudijske funkcije…”, navodi se u predlogu.Udruženje sudija podsjeća da “međunarodni standardi nalažu da zarade, naknade troškova i opšte obezbjeđenje sudstva moraju biti na visokom nivou, jer se time obezbjeđuje lična materijalna sigurnost nosilaca sudijskih i ustavnosudijskih funkcija, što ujedno predstavlja jedan od ključnih elemenata za brobu protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

“Ako želimo ostvariti uspješnu reformu sudstva… onda moramo obezbijediti poštovanje i sigurnost lica koji su kao profesiju odabrali zaštitu prava i promociju pravde”, navodi se u predlogu Udruženja sudija.

Sa 30 godina staža sudije bi da primaju 90 odsto posljednje plate

Sudija ima pravo na penziju kada napuni najmanje 15 godina staža i ona treba da iznosi 75 odsto zarade koju je imao prije odlaska u penziju. Ako sudija ima 20 godina staža, onda mu pripada 80 odsto penzije. Sa 25 godina staža, udruženje predlaže da penzija sudiji iznosi 85 odsto posljednje zarade.

Ako sudija ima 30 godina radnog staža na poslovima redovnog sudijskog rada, visina penzije treba da iznosi 90 odsto od zarade koju je ostvario prije penzionisanja,

Udruženje predlaže da se u prijevremenu penziju može ići sa 62 godine, a da se ona utvrdi kao i starosna s tim da se njen iznos procentualno umanjuje.

Iste predloge, kako se navodi, udruženje nudi i za kolege u sudovima za prekršaje.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva
Novosti, Porodica, Treće doba
3 shares351 views

U Domu starih u Podgorici 18 stanara, kompletirano 100 zahtjeva

Redakcija - feb 01, 2023

U Domu starih u Podgorici trenutno je 18 korisnika, a kompletirano 100 zahtjeva za boravak u Domu, kazala je u emisiji “Link” direktorka…

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima
Zdravlje, Život 55+
5 shares421 views

Nagla promjena vremena šteti srčanim bolesnicima

Jasna Pejović - feb 01, 2023

 Ljekari upozoravaju da je najopasniji nagli prelazak iz hladnog u toplo vreme. Čak 80 odsto populacije, a od toga oko trećina radno sposobnih,…

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!
Treće doba, Zdravlje, Život 55+
6 shares371 views

5 činjenica o starenju koje vam niko ne govori!

Jasna Pejović - feb 01, 2023

Pored "vrelih" talasa, zapravo će vam biti jako hladno, imaćete probleme sa vidom koje nećete lako rešiti, a dremka će vam postati najbolji…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci