BUDŽET ZA NAREDNU GODINU: Evo šta će biti sa platama i penzijama

Zarade zaposlenih u javnom sektoru neće biti smanjivane, a penzije će i dalje biti usklađivane, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija, u kojem su počele pripreme za koncipiranje državnog budžeta za narednu godinu.

“Ministarstvo finansija nije planiralo izmjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u dijelu smanjenja koeficijenata, odnosno smanjenja zarada”, navedeno je iz ovog resora u odgovoru na Pobjedino pitanje da li je tačna informacija koja se čuje u javnosti da se priprema smanjenje zarada kroz izmjene zakona, odnosno smanjenje koeficijenata i zvanja. Hoće li biti povećanja zarada, ostaje da se vidi.

Iz Ministarstva finansija su takođe objasnili da se ne planiraju nikakve korekcije penzija nadolje.

“Penzije takođe neće biti smanjivane, već će nastaviti da se usklađuju shodno definisanoj formuli. Zakonom o budžetu su planirana sredstva za redovnu isplatu penzija i navedeno usklađivanje, što će biti praksa i u narednom periodu”, pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Prema podacima Ministarstva javne uprave, u javnom sektoru ukupno je zaposleno 51.480, na centralnom nivou 39.306, a u opštinama 12.174. Ukupan broj zaposlenih na centralnom nivou na određeno vrijeme je 3.963, a po osnovu drugih oblika angažovanja 674 ili ukupno 4.637 građana.

Podsjetimo, u julu je iz Ministarstva javne uprave poručeno da će napraviti upravu po mjeri građana, ali uz smanjenje troškova. Tada je najavljeno i da je planirano smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi na lokalnom nivou do kraja 2018, dok je za centralni nivo planirano smanjenje tri procenta zaposlenih.

penzioneri.me/Pobjeda

Slične novosti

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije
Novosti, Penzije, Treće doba
shares626 views

SPAJIĆ: Građani da ne brinu za penzije

Ana Ana - apr 24, 2024

Govoreći o najavljenoj reformi Fonda PIO premijer Milojko Spajić poručio da građani ne treba da strahuju za svoje penzije. „Dosadašnje uplate za Fond…

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?
Novosti, Penzije, Treće doba
shares293 views

Reforma penzionog sistema: Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi?

Ana Ana - apr 23, 2024

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra…

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa
Novosti, Penzije, Propisi
shares0 views

Vuković: Planiramo reformu penzionog sistema, biće korekcije penzijskih doprinosa

Jasna Pejović - apr 22, 2024

Ministar finansija Novica Vuković rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je povećanjem penzija u Crnoj Gori početkom godine počela primjena programa…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci