Penzije u Sloveniji sve niže, uprkos povišicama

Gotovo 620 hiljada penzionera u Sloveniji će ove godine dobiti povećan regres za godišnji odmor, a biće im povećane i penzije za 2,2 odsto, objavio je nacionalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje.

Rashodi penzionog fonda će u ovoj godini, koja je i izborna, zbog toga biti veći za 148 miliona evra, prenela je agencija Hina.

Sa usklađivanjem penzija u odnosu na troškove i plate složile su se, pre par meseci, sve stranke prilikom usvajanja državnog budžeta.

Reč je o značajnom segmentu birača koji češće izlazi na birališta i izborni rezultati umnogome zavise od njihovog raspoloženja. Zato skoro sve veće političke stranke imaju i svoje “seniorske” sekcije i udruženja.

Prema službenim podacima, prosečna penzija po osnovu staža i uplaćenih doprinosa u Sloveniji iznosi 616 evra, ali invalidske, porodične i slične penzije znatno su niže, pa mnogi penzioneri žive na rubu statističkog siromaštva.

Dok je 2003. godine prosječna penzija iznosila 71 odsto prosečne plate, danas je to samo 62 odsto, uz stalni trend pada.

Uslovi za odlazak u penziju su od ove godine skoro izjednačeni za muškarce i žene, u pogledu godina života i radnog staža, ali je novost od 1. januara da se u radni staž više neće računati period u kojem poslodavci nisu plaćali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Vrijeme u radnom odnosu bez uplaćenog doprinosa do sada je uticalo na visinu penzije, ali se ipak računalo u radni staž, što je s početkom ove godine zbog disciplinovanja poslodavaca ukinuto.

penzioneri.me/rs.n1info.com

Slične novosti

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO
Novosti, Penzije, Treće doba
shares199 views

Nakon konsultacija sa Zenovićem, Čarapić i Dragović najavili povlačenje predloga izmjena Zakona o PIO

Ana Ana - apr 15, 2024

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović, pregovarač za temeljna poglavlja Bojan Božović i poslanici Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić i Darko Dragović sastali su…

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani
ljudi, Novosti, Penzije
shares272 views

Iskusne sudije idu u penziju, mladi nezainteresovani

Ana Ana - apr 15, 2024

Kako povećati broj nedostajućih sudija, pitanje je koje se iz godine u godinu ponavlja. Sudski savjet jedan je od glavnih igrača u procesu…

PENZIONERI ZA VOLANOM: Da li ih treba redovno testirati?
ljudi, Novosti, Propisi
shares467 views

PENZIONERI ZA VOLANOM: Da li ih treba redovno testirati?

Ana Ana - apr 15, 2024

Peter Meking nije imao nijednu saobraćajnu nesreću u posljednjih pedeset godina. I želi da tako ostane. Ovaj sedamdesetogodišnjak dobrovoljno se prijavio za provjeru…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci