Penzije u Sloveniji sve niže, uprkos povišicama

Gotovo 620 hiljada penzionera u Sloveniji će ove godine dobiti povećan regres za godišnji odmor, a biće im povećane i penzije za 2,2 odsto, objavio je nacionalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje.

Rashodi penzionog fonda će u ovoj godini, koja je i izborna, zbog toga biti veći za 148 miliona evra, prenela je agencija Hina.

Sa usklađivanjem penzija u odnosu na troškove i plate složile su se, pre par meseci, sve stranke prilikom usvajanja državnog budžeta.

Reč je o značajnom segmentu birača koji češće izlazi na birališta i izborni rezultati umnogome zavise od njihovog raspoloženja. Zato skoro sve veće političke stranke imaju i svoje “seniorske” sekcije i udruženja.

Prema službenim podacima, prosečna penzija po osnovu staža i uplaćenih doprinosa u Sloveniji iznosi 616 evra, ali invalidske, porodične i slične penzije znatno su niže, pa mnogi penzioneri žive na rubu statističkog siromaštva.

Dok je 2003. godine prosječna penzija iznosila 71 odsto prosečne plate, danas je to samo 62 odsto, uz stalni trend pada.

Uslovi za odlazak u penziju su od ove godine skoro izjednačeni za muškarce i žene, u pogledu godina života i radnog staža, ali je novost od 1. januara da se u radni staž više neće računati period u kojem poslodavci nisu plaćali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Vrijeme u radnom odnosu bez uplaćenog doprinosa do sada je uticalo na visinu penzije, ali se ipak računalo u radni staž, što je s početkom ove godine zbog disciplinovanja poslodavaca ukinuto.

penzioneri.me/rs.n1info.com

Slične novosti

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima
Novosti
1 shares157 views

Crveni krst Crne Gore održao obuku za brigu o starijima

Redakcija - mar 27, 2023

Crveni krst Crne Gore je u okviru projekta prekogranične saradnje “Briga o starijima Crna Gora - Albanija - Bosna i Hercegovina" koji se…

Počinje isplata februarskih penzija
Novosti, Penzije, Treće doba
5 shares342 views

Počinje isplata februarskih penzija

Redakcija - mar 18, 2023

Isplata penzija za februar počela je 17. marta, a kako obavještavaju u Fondu penzijskog i invalidskog obrazovanja prosjećna pentija iznosi 374 eura. U…

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares483 views

DAMJANOVIĆ: Penzioneri neće dobiti pomoć uz februarsku penziju, moguća vanredna isplata

Redakcija - mar 15, 2023

Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci