Bakin domaći hleb

Naše su bake odrasle na domaćem hlebu. Vrijeme koje im je olakšalo svakodnevnicu i lišilo ih obaveze da ga svakodnevno same mijese, nije izbrisalo njihovu ljubav prema dobro izrađenom tijestu od kojeg se pravi hleb. Iako su uvijek bile više sklone ukusu i mirisu hleba njihovim rukama spremljen prestale su da ga mese, jer su se mlađi naraštaji navikli da im ga bake samo kupe u prodavnici i smatrali da je time njima olakšan posao.
Naše su bake, poput uzrečice, često govorile: „Hleba u kući mora uvijek da bude“.
I zaista hleb je osnovna namirnica, a dok je „hleba“ ima i života. Na neobičan način naučile su nas da je hrana neophodna i u isto vrijeme jedan od izvora zadovoljstva. Jer, ko može odoljeti bakinom hlebu.
Događalo se ponekad da hleb ne mogu da kupe i tada bi pokazale svoje umeće.
Zamesile bi ga same, na vrijeme, da se ne dogodi da u kući hleba nema.
Naših se baka sećamo kao dobrih domaćica. Nije im bilo teško da nas iznenade toplom pogačom, ili jutrom nekim svježim, ukusnim pecivom.

Sastojci

 

 • 1 kg brašna
 • 1 malo pakovanje svježeg kvasca (40 gr)
 • Pola kašičice soli i oko 8 dcl vode

  Hleb se uobičajeno mesio od bijelog ili polubijelog brašna. I količina tijesta bila je veća. Koristili su 2kg brašna, a nekad i više. Kad bi se pravio veći hleb bake bi izdvojile 2-3 manje jufke i od njih napravile pogače koje bi se pojele dok su još tople. Bez obzira koliko hleba hoćemo da umjesimo način spremanja je isti.

  Kvasac malo izdrobimo i stavimo u čašu, dodamo kroz prste šećer i nalijemo toplom vodom čašu do pola. Promešamo i ostavimo da kvasa. Napraviće se za kratko vrijeme pjena koja će ispuniti času. U posudu sipamo brašno i malo soli (preporučujemo vam da ne stavljate mnogo soli kako hleb ne bi bio slan već neutralnog ukusa ). Na sredini napravimo malu udubinu i tu sipamo nadošli kvasac. Sa mlakom vodom zamesimo srednje tvrdo tijesto.

  Mijesimo duže, sve dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Ostavimo izrađeno tijesto da kvasa i odmara oko 2 sata ( na toplom mjestu ). Nakon toga stavljamo ga u kalup. Kalup se podmaže uljem i pospe brašnom da se testo ne bi zalepilo. Kad se hleb ispeče, izvadimo ga iz kalupa, poprskamo ili blago premažemo hladnom vodom, prekrijemo lanenom krpom i ostavimo da se ohladi. Hleb se peče u dobro zagrejanoj rerni na temperaturi od 250 stepeni. Potrebno je oko pola sata da bude gotov.

  Napomena: kad god pečemo tijesto najbolje je provjeriti da li je gotovo tako što ćemo tankim nožem probosti tijesto i ako na nožu nema tragova tijesta možemo biti sigurni da je tijesto pečeno.

  Nećemo pogriješiti ako najpre zamesimo mekše tijesto i ostavimo ga da kvasa. U tom slučaju koristimo manje brašna (oko 600 gr) koje umesimo sa istom količinom vode, soli i kvasca. Kad tijesto naraste ponovo ga sa preostalim brašnom izradimo, uobličimo u oblik vekne i ostavimo da se odmori 10 minuta na samo uljem ili mašću podmazanom plehu. Veknu možemo nožem zaseći sa 2-3 poprečna reza ili sa jednim uzdužnim kako bi ljepše izgledao. Ispečen hleb prekrijemo lanenom krpom.

  Napomena: Važno je da znate da će hleb biti ukusniji ako ga duže mesite.

 

penzioneri.me/secanja.com

 

Slične novosti

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti
Novosti, Penzije, Treće doba
6 shares389 views

Na sniženju 150 proizvoda, akcija Stop inflaciji traje do kraja godine, cijene goriva neće rasti

Redakcija - sep 28, 2023

Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci