Jedite plodove mora, čuvaju zdravlje srca

Kozice, rakovi, lignje i hobotnice puni su vitamina, minerala i ribljih ulja, a sadrže omega tri masne kiseline poznate kao ključni sastojak za zdravo srce.

Iako plodovi mora sadrže holesterol, nivo lošeg holesterola u krvi povećavaju namirnice s velikom količinom zasićenih masnoća, poput sira, crvenog mesa i brze prehrane, tako da morski plodovi neće imati veći uticaj na vaš nivo holesterola.

Treba da pazite da ne jedete sirove morske plodove i školjke za vrijeme trudnoće. Pokušajte jesti što više svježih plodova mora, jer smrznuti proizvodi mogu sadržati više natrijuma.

Lignje

Dobar su izvor proteina, a takođe sadrže omega tri masne kiseline, bakar, cink, vitamin B i jod.

Sadrže bakar koji je bitan za apsorpciju i metabolizam željeza te formiranje crvenih krvnih zrnaca. Visok nivo vitamina B2 može ublažiti migrene, a fosfor pomaže kalcijumu da izgradi kosti i zube.

Lignje su sjajne kao predjelo, ali izbjegavajte pržene. Iako imaju samo oko 70 kalorija na 100 grama, prženje će utrostručiti kalorije i dodati transmasnoće za koje se vjeruje da povećavaju rizik od nekih vrsta karcinoma.

Dagnje

Selen, folna kiselina, vitamin A, vitamini B grupe, jod i cink dio su onoga što sadrže dagnje. Visok nivo joda znači da su dagnje idealne za osobe s neaktivnom štitnom žlijezdom.

Jod pomaže neaktivnoj štitnjači da podstakne proizvodnju hormona tirozina, čiji nedostatak muči većinu žena u tridesetim i četrdesetim godinama koje se žale na umor.

Dagnje takođe imaju najviši nivo omega tri masnih kiselina od svih školjki te su bogate folnom kiselinom i vitaminom B12, čiji nedostatak može izazvati umor, konfuziju, pa čak i oštećenja živaca.

Hobotnica

Najčešće se jedu krakovi, a mala hobotnica se jede cijela.

Sadrži puno vitamina B, kalijum i selen. Ima visok nivo taurina i željeza. Taurin je aminokiselina koja pomaže da se smanji holesterol u krvnim sudovima i pomaže u prevenciji bolesti srca.

Ima takođe smirujući učinak na nervni sistem, tako da su hobotnice idealan obrok za početak odmora. Kako jedna od 20 osoba pati od manjka željeza, treba zapamtiti da je meso hobotnice dobar izvor.

Škampi, rakovi i kozice

Sadrže cink, jod, selen i puno holesterola. Imaju malo masnoća i kalorija – oko 100 kalorija na 100 grama. Svježe kozice i škampi imaju visok sadržaj vitamina B12 koji se mora dobiti iz prehrane i dostupan je samo iz životinjskih izvora, kao što su meso ili riba.

Čuvajte se kremastih umaka koji ih prate. Smrznuti škampi i kozice imaju puno soli jer se natrijum koristi u procesu zamrzavanja.

Selen ima jaka zaštitna svojstva i podržava funkcionisanje imunog sistema te je od vitalnog značenja za optimalnu funkciju štitne žlijezde.

Jastog

Jastog sadrži jod, selen i vitamin B. Ima manje holesterola, kalorija i zasićenih masti nego nemasna govedina, svinjetina ili škampi.

Vitamin E u jastogu štiti ćelije od oštećenja.

Treba izbjeći veliku količinu masnoća i kalorija kad je pripremljen u kremastim umacima koji sadrže pavlaku, sir i jaja.

Slične novosti

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života
Novosti, Penzije, Treće doba
shares500 views

U penziju se više neće ići sa 65 nego sa 75 godina života

Ana Ana - apr 11, 2024

Tradicionalno se u penziju odlazilo sa navršenih 65 godina, ali sada se sve više ljudi suočava sa idejom da je napuštanje radnog mjesta…

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Novosti, Penzije, Treće doba
shares398 views

PES predložio izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Ana Ana - apr 11, 2024

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) još su jedan pokušaj neviđene normativno pravne gimnastike u cilju produžetka mandata pojedinim sudijama…

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis
Hobi 55+, Novosti, Treće doba
shares350 views

PLJEVLJA: Domu starih doniran sto za stoni tenis

Ana Ana - apr 10, 2024

Sekretarka za sport i mlade Opštine „Pljevlja“ Milica Sekulić sa svojim saradnicima posjetila je Dom starih „Pljevlja“ i donirala sto za stoni tenis…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci