Crno vino i tamna čokolada podmlađuju

Dodaje da istraživanje pokazuje da ćelije mogu biti tretirane kako bi vratile karakteristike mladosti.

Istraživači se nadaju da bi njihovo otkriće moglo rezultirati terapijama koje će ljudima pomoći da stare bolje i bez degenerativnih problema sa kojima se susreću tokom starenja.

Spoj koji se nalazi u tamnoj čokoladi i crvenom vinu pomaže u pomlađivanju starosnih ćelija, tvrdi nova studija. Istraživači s Univerziteta Ekseter i Brajton tvrde da su otkrili tajnu za pomlađivanje neaktivnih starosnih ćelija i na taj način pomažu da osoba izgleda mlađe.

Istraživači su primijenili spojeve nazvane reverzatoralni analozi koji su u stvari hemikalije temeljene na supstanci koja se nalazi u crvenom vinu, tamnoj čokoladi, crvenom grožđu i borovnicama. Nekoliko sati nakon tretmana starije ćelije su se počele dijeliti i imale su duže tjelomere koji služe kao kapice na hromozomima koji se skraćuju kako starimo.

Istraživači se nadaju da bi njihovo otkriće moglo rezultirati terapijama koje će ljudima pomoći da stare bolje i bez degenerativnih problema s kojima se susreću tokom starenja. Jedan od razloga zbog kojih postajemo osjetljivi na bolesti se krije u tome da naša tkiva akumuliraju starosne ćelije koje su žive, ali ne rastu ili ne funkcionišu kako bi trebalo.

“Ovo je prvi korak u nastojanju da ljudi tokom životnog vijeka žive normalno i da cijeli život budu zdravi”, kazala je Lorna Heris, profesorica molekularne genetike na Univerzitetu u Ekseteru.

Dodaje da istraživanje pokazuje da ćelije mogu biti tretirane kako bi vratile karakteristike mladosti.

Tamna čokolada

Glavna stvar u promovisanju tamne čokolade kao zdrave hrane je u visokom sadržaju flavonoida – snažnih antioksidanata. Antioksidanti su važni jer štite ćelije i tkiva od pogubnog dejstva slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uništavaju naše ćelije. Ako imate kasko polisu za osiguranje vašeg auta, gledajte na antioksidante upravo na taj način. Samo 40 grama tamne čokolade obezbjeđuje 15% svih dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnji energije, jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa.

Crno vino

Žene koje svakodnevno piju vino imaju 42 odsto manje šanse da obole od raka dojke, dok muškarci koji popiju četiri čaše nedjeljno smanjuju opasnost od razvoja raka prostate, želuca i debelog crijeva.

Kanadski istraživači su, pak, konstatovali da osobe koje povremeno piju vino imaju 13 odsto manje šanse da obole od dijabetesa. Osteoporoza, od koje često pate starije osobe, može se takođe efikasno preduprijediti redovnim unosom čašice žestokog pića. Crno vino je efikasno i u borbi protiv prehlade. Edvards tvrdi da je jedna čaša bijelog vina dovoljna da suzbije sve simptome i smanji za 88 odsto šanse od ponovne prehlade.

penzioneri.me/vijesti.me

Slične novosti

ŠTA KAŽU PENZIONERI O SENIOR FESTU: Malo je jednom godišnje, trebalo bi češće da se ovako družimo (VIDEO)
Novosti, Penzije, Treće doba
3 shares298 views

ŠTA KAŽU PENZIONERI O SENIOR FESTU: Malo je jednom godišnje, trebalo bi češće da se ovako družimo (VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

U Podgorici je juče održan prvi crnogorski SENIOR FEST, a veliki broj penzionera iz Glavnog grada ali i drugih crnogorskih gradova uživao je…

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)
Novosti, Penzije, Posao 55+
9 shares518 views

ODRŽAN PRVI CG SENIOR FEST: Penzioneri su resurs, a ne teret države (FOTO/VIDEO)

Redakcija - okt 01, 2023

Prvi crnogorski SENIOR FEST održan je danas u Njegoševom parku u Podgorici uz učešće brojnih partnera i prijatelja manifestacije koja je okupila veliki…

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima
Bakina kuhinja, Hobi 55+, Ljubav 55+
6 shares459 views

SENIOR FEST 2023. – Društvo je humano onoliko koliko brine o najstarijima

Redakcija - sep 29, 2023

Jedno društvo je humano onoliko koliko brine o svojim najstarijim članovima, a cilj SENIOR FEST-a 2023. je da pošalje snažnu poruku da crnogorsko…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.

Preporučeni članci